Mikkolan Navetalla pohditaan yhteisöllistä asumista ja yhteisöllisyyden käsitettä

Luopioisten Mummonmökit ovat yksi tapa kehittää yhteisöllistä asumista.

Mikkolan Navetalla on käynnissä Maaseudun Innovatiiviset Asuinalueet -hanke, jossa ideoidaan ja keskustellaan sellaisista asumisvaihtoehdoista, jotka ovat luonteenomaisia ja toteuttamiskelpoisia maaseutumaisessa taajamaympäristössä (kylät) ja jotka tekevät kylistä vetovoimaisia asuinpaikkoja.

Huomion kohteena ovat muun muassa väestön muuttuva ikärakenne, vapaa-ajan asumisen tuomat mahdollisuudet ja teknologian tuomien ratkaisujen sekä uusien asumiseen liittyvien tarpeiden tunnistaminen.

Maaseutuasumisesta puhuttaessa törmätään hyvin pian käsitteeseen yhteisöllisyys. Monet perustelevat sillä maaseutukylissä elämisen mukavuutta. Se koetaan tärkeäksi asiaksi.

Inno-hankkeen luentosarjassa perehdytään ensi lauantaina 25.1. klo 14–16 tarkemmin tähän väljästi käytettyyn yhteisöllisyyden  käsitteeseen. Luennoitsijana on YTM, tutkija Antti Kouvo Itä-Suomen yliopistosta.

Miten yhteisöllisyys syntyy ja vaikuttaa?

Sosiologi Antti Kouvo luennoi yhteisöllisyyden merkityksestä.

Antti Kouvo on sosiologi, jota kiinnostavat ihmisten yhteisöissä elämisen edellytykset ja vaikutukset. Yhteisöllisyys ja asuminen -otsikon alla pohditaan naapuruuden ja tiiviissä kylärakenteissa elämisen hyviä ja huonoja puolia.

Kouvoa ihmetyttää se, miten yhteisöllisyyden vähenemisestä keskustellaan miettimättä kunnolla sitä, mitä käsite tarkoittaa. Yhteisöllisyyttä kannattaa miettiä tilanteena, jossa ihminen saa yhteisöstä sellaisia hyötyjä, joita kukaan ei yksikseen pystyisi tuottamaan.

Parhaimmillaan syntyy eräänlainen hyvinvoinnin kehä. Kuinka sosiaaliset verkostot, naapuruus ja luottamus kanssaihmisiin sekä julkisiin instituutioihin syntyvät? Miten nämä liittyvät ihmisten hyvinvointiin? Kuinka paljon yhteisöllisyyttä on liikaa?

 

Päivi Loukamo

Yhteisöllisyys ja asuminen -luento

  • YTM Antti Kouvo
  • Mikkolan Navetalla
  • la 25.1.2014 klo 14–16
  • Vapaa pääsy, puffetti
  • www.mikkolannavetta.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?