OAC Finland: Lentolassa tehdään ja pakataan luistimia se mitä ehditään

Retkiluistimet viedään käsistä

Miika ja Reetta Vuorio pakkaavat muuton keskellä OAC:n varastosta retkiluistimia maailmalle sen mitä ehtivät.

– Eilen myin enemmän kuin kolmena edellistalvena yhteensä, OAC Finland Oy:n toimitusjohtaja Miika Vuorio kuvaa retkiluistinten menekkiä.

Monoon kiinnitettävien retkiluistinten kysyntä räjähti, kun tammikuun puolivälissä vihdoin saapunut talvi jäädytti järvet sileään jäähän. Lumesta eteläisessä Suomessa sen sijaan ei ole tietoakaan.

Edellistalvina tilanne oli päinvastainen. Lunta tuli paljon koko maahan. Suojaavan lumikerroksen alla järvien jääkansi jäi ohueksi. Lumi painoi ohueksi jäänyttä jäätä niin, että sen päälle nousi vettä, eikä jäällä tahtonut päästä kulkemaan edes jalan. Jopa Pirkanmaan perinteikkäimmällä retkiluisteluradalla Saarikylissä jäätiin pulaan, kun sen auraamiseen käytetty traktori putosi kaksi vuotta sitten jäihin.

Tänä vuonna olosuhteet ovat retkiluistelulle täydelliset, sillä napakka pakkanen on vahvistanut jääkannen parikymmensenttiseksi. Sääennusteiden mukaan lunta ei ole lähiviikkoina tiedossakaan, joten hiihtämään pääsee lähinnä tekolumiladuilla.

– Näyttihän tilanne toivottomalta vielä joulun tai vuodenvaihteen aikaan. Mutta minulla oli jo joulukuussa sellainen tutina, että tästä tulee hyvä retkiluisteluvuosi. Rupesin soittelemaan liikkeitä läpi ja varmistelemaan, että onhan teillä retkiluistimia varastossa. Jotkut haistoivat tilaisuuden: yksikin kauppias tilasi kerralla sata paria, vaikka on edellistalvina myynyt muutamat luistimet.

 

Kaikki myydään mitä ehtii tehdä

Hiilikuidusta valmistettu malli on OAC-malliston lippulaiva ja maailman kevein retkiluistin.

Tänä talvena sukset uhkaavat jäädä eteläisessä Suomessa kauppojen hyllyyn. Retkiluistinten menekki pelastaa urheiluliikkeet pahimmalta, sillä niiden ohessa ne pääsevät myymään monoja ja sauvoja.

Kauaa ei retkiluistimia kuitenkaan enää riitä.

– Ensi viikolla tai viimeistään seuraavalla myydään viimeiset, Miika Vuorio ennustaa.

Täksi talveksi ei enää ehditä valmistaa lisää, sillä osien tuotantoprosessi vie noin kuukauden.

– Kaikki luistimet menevät mitä vain saamme tehtyä. Kilpailijat ovat myyneet jo pitkään eioota. Heidän luistimensa valmistetaan Kiinassa, joten tilaukset pitäisi osata tehdä vuosi etukäteen.

OAC Finland Oy kehittää ja valmistaa urheiluvälineitä Lentolan alueella Kangasalla. Yritys on juuri muuttamassa suurempiin tiloihin ja palkkaamassa lisää väkeä tuotantoon. Samalla komposiittilinjalla valmistetaan sekä retkiluistimia että karvapohjasuksia, joissa yhdistyy lumikengän ja suksen parhaat ominaisuudet.

OAC Finlandin toiminta alkoi kuusi vuotta sitten autotallimittakaavassa.

– Tai oikeastaan se oli hevostallin takahuone, jossa rupesimme tekemään retkiluistimia komposiittitekniikalla, Miika Vuorio muistelee.

Retkiluistintuotanto sai lentävän lähdön, sillä myös vuosi 2008 oli vähäluminen, ja sileillä järvenjäillä pääsi silloinkin luistelemaan viikkotolkulla.

Järvien jäitä peittävä ohut lumikerros ei hidasta luistelijaa, ja tasaisilla jäillä pääsee mihin vain. Retkiluistimilla maisemat vaihtuvat vauhdilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?