Vesi on Eetun elementti

 

¬Uimahalli Kuohun vauvauinnit (aloittavat ja jatkavat vauvat) järjestetään lauantaisin 7–10 välillä ennen uimahallin virallista avaamisaikaa. koko edellisen yön altaassa kiertää vedenpuhdistusjärjestelmä, jotta vesi olisi mahdollisimman puhdasta.

Ulkona mittari näyttää lähes 20:ta astetta pakkasta, mutta uimahalli Kuohun monitoimialtaalla tunnelma on trooppinen. Lämpimän kostea ilma höykähtää iholle, ja ympärillä voisi hyvin kuvitella lentelevän kiiltävän värikkäitä kolibreja mango- ja passionhedelmäpuiden ympärillä. Vesi solisee altaassa, ja liplattaa altaan reunojen yli paljaille varpaille.

Alkamassa on vauvauinti. Sitä varten altaan veden lämmittäminen ja puhdistaminen on aloitettu jo edellisenä päivänä.

– Vauvauinnissa vesi lämmitetään 32 asteeseen, kun se normaalisti on tässä altaassa 30 astetta.  Vauvauinnin ajaksi allas on varattu vain vauvoille ja heidän perheilleen. Tämä siitä syystä, että vauvoja uitettaessa veden tulee olla mahdollisimman puhdasta, vauva- ja perheuinninohjaaja Kaisa Väisänen kertoo.

 

Pelkkiä ilonkiljahduksia

”Minä polskutan, minä polskutan, minä pols pols polskutan.”

Puoli tuntia kestävä vauvauinti alkaa ja päättyy yhteisellä lauluhetkellä, joka virittää vauvat tunnin alkamiseen ja loppumiseen. Laulun alkutahdit kuultuaan kuudenkuukauden ikäinen Eetu alkaa hihkua äitinsä Tiia Hirvelän sylissä. Poika läpsyttelee innoissaan vettä ja ojentelee välillä käsiään kohti isäänsä Olli Eräpaloa.

– Tämä on meidän perheen yhteinen harrastus. Mahtavan mukava yhdessäolotuokio, vanhemmat kertovat.

Eetu on tietenkin harrastuksen keskipiste, ja harrastus sai alkunsa pojan ratkiriemukkaaksi käyneestä innostuksesta vettä kohtaan. Kotona kylpyamme kävi liian pieneksi, kun poika intoutui sen verran voimakkaasti polskimaan ja pärisyttämään.

– Kävimme vauvauinnin alkeisryhmän. Jo heti ensimmäisestä kerrasta lähtien poika oli yhtä naurua ja ilon kiljahduksia. Tämä ei ole halvin mahdollinen harrastus, mutta pakko tänne on tulla, kun poika niin kauheasti nauttii, Tiia hymyilee.

Eetu köpsähtää selälleen, ja äiti alkaa kuljetella häntä pitkin veden pintaa. Poika nostaa varpaat ilmaan ja tarttuu niihin sormilla. Niin rennonnäköisenä Eetu veden päällä kelluu, että näyttää kuin hänen allaan olisi näkymätön uimapatja.

 

Tiia Hirvelän ja Olli Eräpalon Eetu-poika on todellinen vesipeto. Perhe asuu Tampereella, mutta haluaa käydä Kuohussa paikan puhtauden, valoisan avaruuden ja lapsiystävällisyyden vuoksi.

Kun vauva sukeltaa

Kaisa Väisänen ohjaa tuntia näyttäen liikkeitä nuken avulla. Tunnin aikana opetellaan perusasentoja ja -otteita, sukelletaan, puhalletaan veteen, tasapainoillaan ja harjoitellaan vesiturvallisuutta sekä tietenkin leikitään. Esimerkiksi Eetun lempilelu on keltainen pallo, jonka perään hän hetkessä pyrkii säntäämään.

Toisinaan Väisänen ”lainaa” jonkun pienistä uimareista näyttääkseen jonkin liikkeen.

– Monet lapsista ovat innoissaan saadessaan huomiota vieraalta tädiltä. Toiset taas eivät oikein pidä mustasta märkäpuvustani eivätkä siitä, että joudun korottamaan hieman ääntäni liikettä selostaessani.

Kenties koko vauvauinnin kohokohta on sukeltaminen. Alkavien vauvojen ryhmässä sukeltamista treenataan kastamalla vauvan päätä veteen. Jatkavien ryhmässä päämääränä on saada vauva sukeltamaan omaehtoisesti. Tällöin vauva pannaan istumaan altaan reunalle, ja kannustetaan häntä kaatumaan kohti vastaanottavia käsiä.

­– Kun tämä toistetaan, vauva ehdollistuu sukeltamiseen sen verran vahvasti, että hän on vedessä suurin piirtein heti kun pylly hieman koskettaa altaan reunaa, Väisänen hymyilee.

Vauvan sukelluttamisessa hyödynnetään luontaista sukellusrefleksiä. Sukellusrefleksin avulla lapsi oppii pidättämään aktiivisesti hengitystä veden alla jo ennen refleksin normaalia katoamista. Sukellusten määrä ja kesto rajoitetaan vauvan ikäkuukausien mukaan, niin että esimerkiksi viisikuinen vauva saa sukeltaa viisi kertaa.

– Sukeltaessaan liian kauan vauva väsyy liikaa. Väsyminen puolestaan voi aiheuttaa kiukku- tai itkureaktion. Joskus käy niin, että kun yksi itkee, muut puhkeavat sympatiaitkuun. Siksi vauvan viemistä pois altaasta suositellaan, jos itku ei ota laantuakseen.

Vauvauinnissa vauvan tulee käyttää uimavaippoja kakkavahinkojen ennaltaehkäisemiseksi. Uloste sisältää bakteereja, ja sen leviäminen altaaseen päättää vauvauinnin siltä päivältä.

– Kuohussa ei ole kuitenkaan sattunut yhden yhtä vahinkoa. Se on aika luonnollista, sillä uintiaika on lyhyt ja vauvat ovat niin keskittyneitä pulikointiin, Väisänen sanoo.