Avanto on halpa apteekki

Tellervo Kotamäki kehuu avantouinnin pitävän flunssat loitolla.

– Nyt on hyvä ilma, kun on näin kylmä, Tellervo Kotamäki kehuu kahdenkympin korvissa paukkuvaa kirpeää pakkasta.

Kotamäki vetää avantouintitossuja jalkoihinsa Vohlisaaren rantasaunan hieman koleassa tuvassa, huomauttaa jalkineiden kovassa käytössä jo kuluneista kärjistä ja etsii varustekassista päähänsä puuvillaisen pipon.

Päähine pysyy paikallaan saunassakin, löylyt kun ovat välillä niin kipakoita, että korvalehdet voisivat kärähtää ilman suojaa.

Mies, Matti Kotamäki, valmistautuu jokamaanantaiselle saunomis- ja uintirupeamalle miesten pukuhuoneena toimivassa rantasaunan keittiössä. Ulko-ovi käy, sisään työntyy niitä, jotka ehtivät paikalle jo heti neljältä, jolloin avantouimarien harrastusvuoro alkaa.

Vaihdetaan tervehdyksiä ja kuulumisia. Nauretaan.

– Täällä on samanhenkistä seuraa. Hyvä porukka. Huumorinkukka kukkii saunan lauteilla ja avannossa, Kotamäen pariskunta kuvaa iloista joukkoa.

 

Verannalla tarkenee uimapuvussa

Hetken saunassa lämmiteltyään Tellervo Kotamäki lähtee astelemaan polkua pitkin alas Kukkian rantaan. Matti-puoliso on jo vikkelänä miehenä ehtinyt käydä kertaalleen pulahtamassa avannossa.

Hyinen allas ei ole suuren suuri, siksi lauteet täyttänyt joukko menee järveen kahdessa erässä. Kokeneet avantouimarit eivät arastele, eivät kauhistele, vaan laskeutuvat laiturilta veteen hätiköimättä ja uivat rauhallisesti muutamia vetoja.

– Sukellusta ei suositella, vaikka olen minä itse ollut joskus sukkeluksissa. Kukin tekee, miten hyvältä tuntuu, Tellervo Kotamäki huomauttaa.

– Monesti vielä kieriskelemme lumessa avannon jälkeen. Nyt se ei onnistu, hän viittaa melkein paljaana olevaan maahan.

Hyinen kylpy saa veren kiertämään niin vilkkaasti, että uimarit voivat helposti jäädä toviksi istumaan verannalle ennen saunaan menoa. Ei tule uimapuvussa kylmä edes kovassa pakkasessa.

 

Tuutulauluja ei tarvita

Talviuinti on Tellervo ja Matti Kotamäen yhteinen harrastus.

Osalle talviuimareita riittää, kun käyvät saunan kautta kerran avannossa ja pulahtamisen jälkeen vielä lämmittelemässä saunan löylyissä. Kotamäet eivät tyydy niin vähään.

– Neljästä kuuteen kertaa saunassa ja avannossa saman illan aikana. Sen jälkeen alkaa olla aika lutunen olo. Uni maittaa, ei tarvitse tuutulauluja laulaa.

Avanto antaa paitsi hyvät yöunet, niin myös hyvän voinnin. Suotta ei Tellervo Kotamäki kehu avantoa halvaksi apteekiksi.

– Eivät ole flunssat kiusanneet. Aika pirteinä olemme pysyneet. Minä täytin viime vuonna 70 vuotta ja minkäs ikäinen sinä Matti olet, kun olet -35 syntynyt? Ensi vuonna 80.

 

Mukana mestaruuskisoissa

Tellervo ja Matti Kotamäki ovat talviuimareina jo vanhoja konkareita. Tähän harrastukseen heidät koukutti vävyn isä, jonka houkuttelemana isäntä uskaltautui ensimmäisen kerran avantoon aika tarkalleen 16 vuotta sitten. Vaimo seurasi perässä melkein vuotta myöhemmin.

Kotamäet asuivat tuolloin ja vielä monet vuodet sen jälkeenkin Tampereella. Siellä Kaupinojan sauna ja avanto kutsuivat monena iltana viikossa.

– Muutimme takaisin juurillemme tänne Luopioisiin seitsemän vuotta sitten. Vohlisaaressa sauna lämpiää kerran viikossa näin maanantai-iltaisin, hyvä, kun on tämä mahdollisuus.

– Lokakuulla aloitetaan ja jatketaan huhtikuulle. Koko vuosi maksaa vain 50 euroa, on halpa harrastus.

Tampereen vuosina avantouinti veti mukaansa niin, että Kotamäet innostuivat lähtemään lajin mestaruuskisoihinkin.

– Olimme jokusena vuonna SM-kisoissa ja kerran myös MM-kisoissa. Se oli Tampereen aikaa. Täällä Luopioisissa ollessamme emme ole enää käyneet kisoissa.

Kukkian kylmä syli on Tellervo Kotamäelle halpa apteekki.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?