Ensi-ilta: Pälkäneen musiikkiteatterin musiikkinäytelmä Matkalaukku kertoo tarinan kotikonnuilleen palaavasta Helenasta

Odotettavissa tunteita liikuttavia hetkiä

 

Ylärivi vasemmalta: Matti Aaltonen, Marja-Liisa Suomalainen, Anneli Malkki, Marjatta Saarinen, Päivi Kosonen, Ritva Aaltonen Kuvassa ovat alarivi vasemmalta: Maria Aaltonen, Annukka Linnainmaa, Katja Linnainmaa, Eveliina Virtanen, Elina Wallgren, Raija Vaaleri, Teija Kari.

Alussa on satamassa seisova purjevene. Se on lähtövalmis, mutta sen reitistä eikä päämäärästä ole vielä tässä vaiheessa tietoa. Seuraavassa vaiheessa purjevene päästetään vapaasti seilailemaan ja katsotaan, millaisen maan se lopulta löytää.

Näin kuvailee kansalaisopiston Pälkäneen musiikkiteatterin opettaja Pasi Repo itselleen tuttua näytelmän tekemisen tapaa.

– Näytelmän lopullinen muoto syntyy tällaisen vapaan seilailun ja tietoisen suunnittelun välimaastossa.   Mutta se on sanottava, että lähes aina lopussa tulee kiire, Repo myöntää.

 

Katri Ylanderia ja Juicea

Kiire iski päälle myös luotaessa Pälkäneen musiikkiteatterin tämänvuotista Matkalaukku-näytelmää.  Musiikkinäytelmän hahmottelemisen Repo aloitti yhdessä 13 musiikkiteatterilaisen kanssa viime vuoden loppupuolella. Jokainen kurssilainen halusi laulaa yhden yksinlaulun. Näiden kappaleiden pohjalta Repo suunnitteli lopullisen käsikirjoituksen.

– Aluksi kävimme läpi, millaisia tuntemuksia ja ajatuksia mikin laulu esittäjissään synnyttää. Laulajien kommenttien pohjalta lähdin sitten kehittelemään tarinaa. Huomioon piti myös ottaa myös ryhmän ikähaitari, joka on yhdeksästä vuodesta 60 vuoteen, Repo kertoo.

Pikkuhiljaa alkoi kehkeytyä tarina keski-ikäisestä Helenasta, joka palaa vuosien toisaalla asumisen jälkeen kotikonnuilleen.

Revon mukaan Matkalaukku on tarina niin nostalgisesta kaipuusta lapsuuteen kuin nuorten ihmisten irtaantumisesta tutuista kotiympyröistä. Musiikkina kuullaan muun muassa Katri Ylanderia, Juicea, Hectoria ja Elvistä.

– Matkalaukku on myös rakkaustarina, jossa ikävöidään menetetyn rakkauden perään. Sen voin taata, että näytelmässä on odotettavissa tunteita liikuttavia hetkiä.

Repo kehuu musiikkiteatterilaisia mahtavaksi porukaksi, joista jokaisella oli omat tavoitteensa kurssin suhteen.

– Jotkut ovat laulaneen kauemmin, kun taas toiset laulavat lauantaina ensi kertaa yksin yleisön edessä. Kurssilla on ollut aivan mahtava yhteishenki, eikä minkäänlaista toisten negatiivista arviointia ole ilmennyt. Tällaisia ryhmiä on ilo opettaa.

 

Matkalaukku-näytelmän ensi-ilta Pälkäneen yhteiskoulun auditoriossa lauantaina 15.2 kello 16. Näytökset myös sunnuntaina 16.2 kello 14 ja keskiviikkona 19.2. kello 19. Pälkäneen musiikkiteatterin järjestämisestä vastaa Valkeakoski-opiston Pälkäneen osasto.

 

 

 

 

 

Matkalaukku

Piano: Maria Aaltonen

Kitara: Pasi Repo

Valot ja ääni: Jouni Ahlgren

Lavastus ja puvustus: työryhmä

Käsikirjoitus ja ohjaus: Pasi Repo

Juliste: Ritva Aaltonen

Käsiohjelma: Pasi Repo

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?