Palveluihin ohituskaistat

Perjantai-illan sairaalan päivystyksessä viettänyt Helsingin Sanomat kertoo, kuinka yksi sekava narkomaani sitoo jopa kymmenen hoitajaa, vartijaa, lääkäriä ja poliisia.

Sekakäyttäjien lisäksi päivystystä kuormittavat monet muutkin potilasryhmät, jotka eivät välttämättä kuuluisi samaan jonoon jalkansa murtaneiden ja tautiin tukehtumassa olevien kanssa.

Jouluaattoilta ja alkuyö Tampereen keskussairaalan päivystyksessä todisti, että työllistävimmät päivystyspotilaat ovat sellaisia, jotka eivät edes halua tulla hoidetuksi.

Sairaalan vartijat juoksentelevat pakkasessa tupakalle karanneen naisen perässä. Kymmenet potilaat haluaisivat hänen tilalleen seinän toiselle puolelle, sillä he ovat odottaneet hoitoon pääsyä tuntikausia. Oikeasti apua tarvitsevalle se on sietämättömän pitkä aika.

 

Päivystysvastaanotolle on pyritty luomaan karsinat, jotta hoitoa tarvitsevat pääsisivät lääkäriin ripeästi. Karsinat alkavat terveyskeskuksista.

Alkuryhmittely ei toimi, jos terveyskeskuksessa sattuu olemaan aloitteleva tuuraajalääkäri, joka ei osaa tai uskalla laittaa sidettä kätensä loukanneelle pikkulapselle. Sen vuoksi sairaalaan päätyy lapsi ja kaksi turhaa potilasta eli huomionkipeät vanhemmat, jotka ovat vieneet lapsen lääkäriin sen sijaan että olisivat hoitaneet pikkuvamman kotona laastarilla ja salvalla.

Acutassa on pitkä rivi vastaanottotiskejä, jossa päivystykseen saapuvat yritetään karsinoida oikeaan jatkohoitoon. Hoidettavien tieltä pitäisi siirtää sivuun monenlaisia tulijoita. Osa haluaa katon pään päälle ja ihmiskontakteja, koska niitä ei ole muualla tarjolla. Osa haluaa diagnooseja ja reseptejä, koska määrittävät hänen elämäänsä tai välittämistään. Osa tarvitsee lääkettä, jotta pääsee pumppaamaan itseensä lisää aineita.

Karsinointi ei toimi, koska sairaala ei osaa hoitaa kuin potilaita.

Kun ihmiset tietävät, ettei terveyskeskuksen ja keskussairaalan ketju toimi, he pyrkivät varmistamaan hoitonsa hakeutumalla yksityiselle lääkäriasemalle.

 

Terveydenhuollosta tuttu ongelma vaivaa muitakin julkisia palveluita. Palvelut eivät toimi, koska osa ihmisistä käyttää niitä väärin.

Esimerkiksi suomalainen koulujärjestelmä on murenemassa, koska osa oppilaista ei edes halua tulla opetetuksi.

Terveydenhuollossa oikeasti hoitoa tarvitsevat saavat ostaa sitä rahalla ja siirtyä yksityiselle puolelle. Koulumaailmassa ohituskaistaa ei ole, vaan oppimishaluiset joutuvat istumaan häiriköivien kanssa samassa luokassa, jossa rima on laskettu päivähoidon tasolle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?