Kamrer VSOP Alkon hyllyyn

Eila Rönni kertoo, että monet viinitilalla Kamrer VSOP:hen ihastuneet olisivat halunneet ostaa sitä mukaansa. Nyt tuotetta saa Alkosta. Viinitilalla sitä voidaan ainoastaan tarjoilla.

Rönnvikin Kamrer VSOP -calvados ilmestyy Alkon hyllyihin helmikuun viimeisellä viikolla. Kaikista myymälöistä tuotetta ei löydy, mutta tilaamalla sitä on saatavissa.

Kamrer VSOP -calvadosta on tähän saakka saanut tarjoilla Rönnvikissä ja myydä pulloissa ravintoloille. Asiakkaille viinitilalta voidaan kaupata ainoastaan viinejä, ei 40-prosenttista calvadosta.

Rönnvik sai juomansa Alkon hyllyyn, kun alkoholimonopoli haki uusia tuotteita valikoimiinsa. Haku tehdään pari kertaa vuodessa, ja riman ylittääkseen tuottajan on täytettävä tiukat kriteerit.

Kamrer VSOP on pakattu hienoon pulloon ja pahvipakkaukseen. Niiden kylkeä koristaa kuva Juho Kustaa Fredrikistä. Hän on viinitilan nykyisten isäntien isoisän isä.

– Tuote on hyvä, ja se myydään hienossa pakkauksessa. Niiden kanssa tuli tosin kiire, sillä Alko-prosessi vei puolitoista vuotta, mutta tieto hyväksymisestä tuli vain hieman ennen kuin juomia piti alkaa toimittaa Alkon varastoon, Eila Rönni kertoo.

Alkon tilausvalikoimissa on pari muutakin kotimaisen pientilan omenatislettä, muun muassa Viiniverlalta Jalo-omena ja Verla X.O. sekä ahvenanmaalaisen Tjudö Vingårdin Apelbrand.

 

Kuusi vuotta tammitynnyrissä kypsytetty

Kamrer VSOP myydään pitkulaisessa pullossa ja tyylikkäässä pahvipakkauksessa.

Kamrer VSOP ei ole aivan yhtä pälkäneläinen tuote kun Rönnvikin viinit, sillä paikkakunnalla ei ole riittävän isoja omenantuottajia.

– Osa omenasta tulee Lepaalta, osa Karjalohjalta ja Lohjalta, Eila Rönni kertoo.

Myös juoman tislaus tapahtuu muualla. Calvados valmistetaan aromitislaimella, joka säilyttää tisleessä omenan makua.

– Puristamme omenoista mehun ja teemme siitä viiniä, joka lähtee muualle tislattavaksi ja palaa takaisin noin 60-prosenttisena. Kirkas juoma laitetaan tammitynnyreihin kypsymään. Kypsytysvaiheessa se saa kauniin kullanruskean sävyn ja vaniljaisen tuoksun, Rönni kertoo.

Suodatuksen ja pullotuksen yhteydessä calvados laimennetaan 40-prosenttiseksi.

Nyt myyntiin tulevan juoman omenat on poimittu puusta vähintään seitsemän vuotta sitten. Tuotetta saisi myydä hienoimpana XO (extra old) -laatuisena, mutta Rönnvik tyytyi VSOP (very superior old pale) -laatuun, joka vaatii vähintään neljän vuoden kypsytyksen.

– Jos tuote alkaa käydä hyvin kaupaksi, saamme uudet erät pari vuotta nopeammin myyntiin, kun tuote on VSOP eikä XO. Calvadosta ei välttämättä tehdä joka vuosi, sillä se ei kannata, jos omenoiden hinnat ovat huonon sadon vuoksi pilvissä.

Rönnvikin viinitkin pääsivät reilu vuosi sitten Alkon myyntiin. Silloin valikoimiin haettiin kotimaisia makeita jälkiruokaviinejä. Laitikkalalaisen viinitilan tuotteista mukaan kelpuutettiin viherherukasta valmistettu Rönnvik ja mustaherukasta valmistettu Kostian Kutsu. Molemmat viinit on palkittu Suomen tilaviinikilpailuissa.

 

Calvadosta ei saa sanoa calvadokseksi

Kamrer VSOP on Alkon myynnissä kevätkauden ajan. Lähiseudun myymälöistä sitä saa ainakin Lentolan Prisman Alkosta. Jos tuote on varastossa lähetysvalmiina maanantaina, ensimmäiset pullot saadaan torstaiksi Kangasalle.  Pitkälti käsityönä valmistettavan tuotteen hinnaksi tulee reilut 38 euroa pullolta. Kamrer VSOP myydään 0,35 litran pullossa.

Tuotetta ei jaeta keskitetysti, vaan myymälöillä on oma harkintavaltansa tuotteen ottamisessa valikoimaan. Tilauksesta sitä saa kaikkialla maassa.

Calvadosin maantieteellisen alkuperämerkinnän vuoksi Rönnvikin VSOP:ta kutsutaan hedelmätisleeksi. Calvadokseksi saa sanoa ainoastaan Ranskan määrätyissä osissa valmistettua omenaviinaa. Myös konjakilla on samanlainen nimisuoja.

Rönnvik valmistaa viinit pääosin marjoista, eikä tuotetta siksi saa kutsua viiniksi. Ei tosin myöskään kotimaisista rypäleistä valmistettua viiniä, koska Suomi ei kuulu viinintuotantoalueisiin. Rönnvikin viiniä nimitetään ”kotimaisista rypäleistä käymisteitse valmistetuksi miedoksi alkoholijuomaksi”.

Rönnvikin viinimyymälän yhteydessä toimii nykyisin myös elintarvikekioski. Hallinnollisella jaolla on varauduttu panimon käynnistymiseen. Laki ei nimittäin salli oluen myymistä viinimyymälästä.

 

Kommentit (5)

 1. vihainen-setä

  Asia virheitä artikkelissa. korjatkaa äkkiä ennen, kuin ranskalaiset suuttuvat. Tuotehan ei voi missään nimessä olla calvados, sillä calvados on nimisuojattu omenatisle nimenomaan Ranskan Normandiasta. Muualla tuotetut vastaavanlaiset tuotteet ovat ”vain” omenabrandyja.

 2. kaljaa!!!!

  Vaan mistä sitä etukäteen kovasti hehkutettua rönvikissä pantua kaljaa saa? Siitähän on jo paljon aikaa kun lehdessä toitotettiin että siellä aletaan kaljaakin panemaan.

 3. Liena

  Hei!
  Miksi Suomesta ei saa mistään
  Calvados Verla tuotetta?????
  Ei Alkosta muuta kuin laatikoittain!
  Ei tietoja netissä, ei Alkon hinnastossa????
  Eikö pienyrittäjiä pitäisi auttaa?
  Olisin halunut esitellä tuotteen Normandian vieraille.

 4. Pthyi !

  Eiköhän ne siellä Normandiassaan siihen ole jo tutustuneet. Joten miksi sitä pitää tänne saakka matkustaa ryystämään, kun sitä ei täällä valmistetakaan. Hae Rönvikistä kaljaa ja vinettoa heille maistettavaksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?