Laskiaistervehdys

 

Laskiainen tulee – oletko valmis. Tuttua iskulausetta mukaillen aloitan tämän kirjoituksen ja kysyn, mihin meidän tulisi valmistautua laskiaisen merkeissä ja aikana? Vastauksia lienee useita. Laskiainen on juhla, mihin liittyy paljon erilaisia perinteitä’. Vanhat muistanevat vielä töitä, joita maaseudulla pyrittiin tekemään valmiiksi ennen laskiaista. Erityisesti naisväki pyrki saamaan kutomisensa ja ompeluksensa tehdyksi ennen kuin kevättyöt alkavat. Perinteisiin kuuluvat myös laskiaisruoat, erityisesti siansorkista keitetty hernekeitto erilaisine höysteineen.Myös laskiaisajelut ja laskettelu pulkkamäessä on höystänyt tämän päivän perinteistä viettoa meillä Suomessa.

Perinteistä perinteisin on laskiaisviikolla .kuitenkin Jumalan sanan eteen pysähtyminen Tämä perinne yltää aina ajanlaskumme alkuun. Sieltä kajahtaa meille tänäkin laskiaisena Korkeimman tahon laskiaistervehdys:”Jumala tahtoo, että kaikki ihmiset pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan totuuden. Kristus antoi itsensä lunnaiksi kaikkien puolesta todistukseksi Jumalan tarkoituksesta.” 1Tim 2:4,6.Miten valmistaudumme tämän sanoman vastaanottamiseen?

Vastauksena kuulemme ehkä sanan paasto. Se on tarpeellista alkaa laskiaisena ja jatkaa sitä aina pääsiäiseen saakka. Kirkko käyttää sanaa ”suuri paasto”. Mitä me sillä ymmärrämme? Luonnollisesti syömisen vähentämistä,että se oikein tuntuu koko ruumiissamme. Henkilökohtaisesti pidän tätä erittäin hyvänä, mutta totean, etten ole edes eläkkeellä pystynyt siihen, saati pappisvirassani kinkerikierroksella!

Mutta samalla  paasto merkitsee myös henkistä ja hengellistä hiljentymistä miettimään, mikä minun suhteeni Jumalaan on tällä hetkellä ja millainen se voisi olla. Kyse on siis Jumala-suhteen vuosittaisesta päivityksestä. Siinä kyselen itseltäni: elänkö arkista elämää kristityn tavoin vai onko yleinen maallistuminen saanut minussakin vallan. Tällainen itsetutkiskelu avaa kanavia Jumalan sanan vaikutukselle meissä. Sillä Jumala ei tahdo mitään muuta kuin että Hän saisi olla maallisessa elämässämme ykkösenä ja viedä meidät tämän elämän perästä iankaikkiseen elämään taivaassa.

Laskiaistiistain jälkeen tuleva tuhkakeskiviikko sinetöi tämän Jumalan hyvän tahdon. Silloin Pälkäneenkin kirkossa  alttarin ääressä piirretään ristinmerkki jokaisen polvistuneen otsaan todistukseksi siitä, että Jeesus Kristus Vapahtaja on kuollut sinun edestäsi.

 

Jaakko Uronen

Eläkerovasti Hyvinkää

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?