Sappee: Rinteissä riittää lunta ainakin pääsiäiseen saakka

Rinneriemuja keväisessä kelissä

Sappeen uusin Alppiseikkailu-rinne mutkittelee metsän siimeksessä kuvan oikeassa laidassa.

Eteläisen Suomen hiihtolomalaiset saivat viime viikolla nauttia lämpimistä keleistä Sappeen rinteissä. Väkeä riitti mukavasti, joskin viime vuoden ennätyslukemista jäätiin reilut 15 prosenttia.

– Täksi viikoksi sääennusteet lupailevat entistä hienompaa säätä, sillä tiedossa on keväistä auringonpaistetta, Sappeen toimitusjohtaja Jouko Poukkanen sanoo.

Hiihtokeskuksen vetäjä puhuu harmaista helmikuun päivistä eri äänensävyyn kuin esimerkiksi radiojuontajat, jotka kehottavat viemään sukset tältä talvelta vinttiin.

– Meillä on rinteet loistokunnossa, ja Sappeessa lasketellaan ainakin pääsiäiseen saakka. 250 000 kuution lumimassa ei ole moksiskaan, vaikka lämpötila olisi plussalla tai välillä sataisi jopa vettä.

Keinolumen kiderakenne on luonnonlunta tiheämpää, ja siksi se kestää lämpimiä ja sateisia säitä. Luvassa olevat yöpakkaset helpottavat rinteiden jokaöistä kunnostusta.

 

Tänä vuonna rinteissä ei palella

Koululaisten hiihtolomaviikot ovat hiihtokeskuksille tärkeä sesonki, sillä ne tuovat jopa neljänneksen talven liikevaihdosta. Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen mukaan ensimmäisen hiihtolomaviikon hiihtopäivien määrä oli Etelä-Suomen hiihtokeskuksissa noin kolmanneksen viime vuotta heikompi.

– Ei tästä enää meilläkään huippukautta tule, mutta edelleen on hyvät mahdollisuudet aivan kohtuulliseen talveen. Vakiokävijät tietävät kyllä, että olosuhteet ovat kunnossa. Satunnaisen kävijän on joskus vaikea uskoa, että rinteessä on täysi talvi, vaikka kotipihassa viheriöi nurmi, Jouko Poukkanen sanoo.

Kehno alkutalvi vei uskoa Suomen talveen. Sappeen mökkejä ja huoneistohotellia ei edellisvuosien tapaan myyty etukäteen täyteen hiihtolomaviikoiksi.

Joitain lumeton talvi saattaa jopa tuoda rinteisiin: kun hiihtämään tai luistelemaan ei pääse, suunnataan rinteisiin, joissa talvi on taattu.

– Rinneriemuista täysin rinnoin nauttivat asiakkaat ovat sitä mieltä, että keväinen keli on paljon mukavampi kuin paukkupakkaset, joita niitäkin on takavuosina sattunut hiihtolomaviikoiksi, Poukkanen sanoo.

 

Hiihtokoulu opettaa freestyleä

Sappee on satsannut vahvasti uusiin suksilajeihin. Sappeen hyppyreissä käydään talven kovin kotimainen slopestyle -kisa, Finnish Open, jonka viimevuotinen kärkikaarti edusti Suomea Sotshin olympialaisissa.

Alppiseikkailussa tarjotaan uusille harrastajille ensikosketus vauhdikkaisiin lajeihin. Täksi talveksi valmistunut uusi rinne on ollut alusta alkaen huippusuosittu.

Olympialaiset lisäsivät kiinnostusta freestyle-hiihtoa kohtaan. Sappee vastaa kysyntään järjestämällä maaliskuun alussa ensimmäistä kertaa Kinos Freestyle Campin, jossa opetellaan hyppyjä, reilaamista ja takaperinlaskua kokeneen ohjaajan opastuksella.

Kinos on tarkoitettu etenkin freestyle-hiihdosta kiinnostuneille 9–15 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Ensimmäinen Kinos järjestetään 8.–9.3.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?