Kunnanjohtaja: Janita Koivisto tuuraa loppuvuoden ajan

Esko Arasalo hyppää kesäkuussa eläkeputkeen

Janita Koivisto (vasemmalla) tuuraa Esko Arasaloa kesäkuusta alkaen. Kunnanjohtaja Arasalo jää silloin vuorotteluvapaalle ja joulukuun alussa eläkkeelle.

Pälkäneen kunnanjohtaja Esko Arasalo jää kesäkuun alussa vuorotteluvapaalle ja joulukuun alussa eläkkeelle. 63-vuotias Arasalo saavuttaa henkilökohtaisen eläkeikänsä lokakuussa.

Kymmenen vuotta sitten Heinolasta muuttaneen kunnanjohtajan urasta Pälkäneellä tulee kymmenvuotinen.

– Vietän kymmenvuotistaiteilijajuhlaa syyskuun alussa vuorotteluvapaalla, Arasalo sanoo.

Kunnanjohtajan sijaisena toimii hallintojohtaja Janita Koivisto. Häntä puolestaan tuuraa maaliskuussa valittava uusi hallintokoordinaattori.

Tehtävä keräsi 62 hakijaa, joiden viisi kärkihakijaa haastatellaan ennen valintaa. Laadukkaassa hakijajoukossa on myös työttömiä, joiden joukosta voidaan palkata kunnanjohtajan vuorotteluvapaan sijainen. Sijainen toimii joulukuulle saakka hallintokoordinaattorina.

Hallintokoordinaattorin vakanssi päätettiin perustaa kehitysjohtajan viran tilalle, kun Tuula-Maria Mattila irtisanoutui alkuvuodesta.

– Henkilöstövaje näkyy muun muassa tonttikaupan valmistelussa. Meillä on tulossa myyntiin esimerkiksi puolen miljoonan euron Lomakodin tontit, Esko Arasalo sanoo.

 

Koivisto on hoitanut kahden ihmisen työt

Vuonna 2009 Kangasalta Pälkäneen perusturvajohtajaksi siirtynyt Janita Koivisto on ehtinyt osoittanut kyntensä kunnantalolla. Syntyperäinen pälkäneläinen on työtä pelkäämätön yhteiskuntatieteiden maisteri.

Sosiaalitointa johtanut Koivisto otti hoitaakseen myös hallintojohtajan tehtävät, kun Maija-Riitta Mäkitalo siirtyi reilu vuosi sitten Valkeakoskelle.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Laesterän mielestä Pälkäneen hallintoa ei voida tästä enää supistaa. Kunnanjohtajan sijaisjärjestelyiden avulla pääluku pysyy ennallaan, joskin mukaan tulee kaksi uutta henkilöä. Johtoryhmässä viisi vuotta istuneen Koiviston kokemus on järjestelyssä arvossaan.

– Hän tuo hallintoon jatkuvuutta, Laesterä sanoo.

Koivisto ottaa kunnanjohtajan laajan tehtäväkentän kevään aikana haltuun.

– Sote- ja kuntarakenneselvitykset ovat työllistäneet eri muodoissaan oikeastaan koko kymmenvuotiskauden ajan. Samat asiat ovat tapetilla myös kevään ja kesän aikana, Arasalo evästää tuuraajaansa.

 

Uuden kunnanjohtajan valinta pian liikkeelle

Uuden kunnanjohtajan valintaprosessi on tarkoitus laittaa nopeasti liikkeelle. Kunnanhallitus kokoontuu jo maaliskuussa iltakouluun pohtimaan asiaa.

– Puoli vuotta on lyhyt aika kuntajohtajaa valittaessa, Eero Laesterä sanoo.

Jos virka kerää runsaasti hyviä hakijoita, heidän testaamisessaan menee aikaa. Toisinaan taas hakemuksia ei kerry, kun virka näyttää jollekin hakijalle etukäteen testamentatulta. Silloin joudutaan järjestämään uusia hakukierroksia, jotka vievät kuukausia.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja ja kunnanjohtaja sanovat, ettei Janita Koivistoa ole helppo sivuuttaa valintaa tehtäessä. Hän itse sanoo tässä vaiheessa keskittyvänsä kunnanjohtajan tuuraukseen, eikä lähde spekuloimaan sillä, hakeeko aikanaan virkaa.

Pälkäneen kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti Esko Arasalon vuorotteluvapaan. Eläköitymissuunnitelmat on vielä hyväksyttävä kunnanvaltuustossa, joka kunnanjohtajan palkkaa.

 

 

Kommentit (12)

 1. korpin poika vasta

  Kuntaliitoksesta on nyt kulunut sen verran aikaa, että kunnan työntekijöiden/toimihenkilöiden irtisanomissuoja on päättynyt. Nyt on korkea aika karsia tehottomat suojatyöpaikat. Tehostettavaa ja karsittavaa löytyy runsaasti. Nykymeininki tulee kuntalaisille ihan liian kalliiksi. Irtisanomisilta ei voida eikä tarvitsekaan välttyä asiaa realistisesti tarkasteltaessa. Toimintoja on tehostettava. Nyt toimeksi, on jo korkea aika. Vai eikö korppi korpin silmää…

 2. realisti

  Kopsin kunnan sivuilta kunnan hallinnon (alla). Mitkä näistä vakansseista pitäisi vielä karsia ja kuka hommat hoitaisi?
  Kunnanjohtaja
  Hallintojohtaja
  Hallintosihteeri
  Kamreeri
  Aluearkkitehti
  Tietohallintopäällikkö

 3. Nimetön

  Ruokaosastolla olisi ainakin siivottavaa, ei johtotähden avuksi montaa pikkupomoa tarvita. Vai onko tiimin johto impotenttia tai toimintakyvytöntä, jolloin tiimin piiat tanssii twistiä pöydällä? Ulkoistaa pitäisi koko ruokaosasto, siitä sitä silkkaa säästöä syntyisi kun tarkalla talouden pidolla ruokaa ei menisi haaskuuseen.

 4. Vihanneksia?

  Todellakin tuolla ruokailu-ja siivoushommissa näyttää väki lisääntyvän ihan holtittomasti. Äitiysloman sijaisille räätälöidään uusia virkoja ja sihteeriäkin päällikölle nykyään tarvitaan, virkaan pääsee se joka koviten jaksaa itselleen sitä vaatia ja sattuu olemaan päällikön kaveri tai ainakin kaverin kaveri. Pikkupäällikköä tulee yhtenä köytenä.
  Kyllähän se jo pitkään on ollut niin että varsinaiset vastuuhenkilöt eivät tiimiään johda, twistaajat koittaa ajella omia etujaan parhaansa mukaan. Ulkoistus esim. ruokahuollossa poistaisi ainoastaan suorittavan portaan työntekijät, kaikki komentooran kaverit pidettäisiin viroissa vaikka sitten nimikettä muuttamalla. Mutta niinhän se on, että oma osaamattomuus ei niin näy kun teettää hommat muilla.

 5. soppoo ja saeppuvaa

  Tosi hyvä kommentti tuolta nimimerkiltä ”Vihanneksia”.
  Sanaakaan en siitä muuttaisi, lisättävää siihen olisi kylläkin.
  Eikö tuollaisen kirjoituksen perusteella kunnan sikariporras herää Ruususen unestaan ja ala tutkimaan tarkemmin tuota soppa- ja siivouspalvelua. Jokin sisäinen, mieluummin ulkoinen tarkastus saattaisi jo olla paikallaan. Eikä se pahitteeksi olisi vaikka kunnanhallituksesta löytyisi vastuunsa kantavia henkilöitä, jotka vaivautuisivat tästä asiasta kiinnostumaan kokouspalkkionsa vastikkeeksi.

 6. ei jaksa

  Ei jaksa enää maksaa pöhöttyneen organisaation ylläpitoa, ei jaksa enää maksaa kaikkia töppäilyjä, ei jaksa enää maksaa… Nyt kun isopalkkainen virkamies jää eläkeelle jätetään paikka reilusti täyttämättä. Lähdetään vapaaehtoisen kuntaliitoksen tielle ja myydään kirpparilla tyhjäksi jäävä työpöytä. Maksoi kuulemma 15 000 euroa. Kait siitäkin joku käytettynä jotakin maksaisi.

 7. pottu

  ” Nyt on korkea aika karsia tehottomat suojatyöpaikat. ”

  Vielä tämän vuosituhannen alussa eräässä Pälkäneen kunnan ruokapaikassa kuorittiin perunat kahteen kertaan, ensin koneellisesti ja sen jälkeen vielä käsin. Riitti mukaville kavereille jotain töitä.

 8. Kaarina

  Janita Koivistolla riittää töitä…miten se vuorotteluvapaan hoitaminen onnistuu, eikö siinä pidä olla työtön työnhakija,joka tulee vuorottelijan tilalle? Pälkäne pysähtyy, jos Janitan pitää olla päivä ensin työttömänä, että voi siirtyä vuorottelijan sijaiseksi.

 9. Nimetön

  ”ja sihteeriäkin päällikölle nykyään tarvitaan,”

  Mitämitä, eikö päällikölle loppuun asti uskollista, sopivaa ja mieluisaa henkilöä sihteeriköksi löytyisi omasta tiimistä sisäisellä haulla, esim. joistakin lastentarhojen keittiöiltä kannattaisi tiedustella.

 10. *

  ”Esko Arasalo hyppää kesäkuussa eläkeputkeen”

  Sus siunaa ja varjele, ompa rohkea mies ! Onko kyseessä maksuton ja julkinen näytös kaikille kuntalaisille, vai ihan privaatistiko tuo hyppy suoritetaan ? Jos tuo on maksullinen näytös, niin saavatko eläkeläiset ja työttömät alennusta pääsylipun hinnasta? Suomen syväsukellusyhdistys muistuttaa Pälkäneen kunnan teknistä toimea tutkimaan tarkoin hypyn onnistumisen tekniset edellytykset ja hyppypaikan turvallisuuden ennen tuota huimapäistä hyppyä !

 11. maksava katsoja

  Älä huolestu, hyppy näyttää täydellisesti varmistetulta. Jos jää eläkkeelle 62 vuotiaana on eläke pienempi kuin 63 vuotiaana. Siksi eläköityminen aloitetaankin vuorotteluvapaakaudella ja turvataan korkeampi eläke jäämällä silti varhemmin vapaalle. Kyllä ne osaa, maksut jää meille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?