Lumen puute: Ilveslaskenta siirtyi

Ilveksiä liikkuu pihoissa

Ilveksien jälkiä ei päästä laskemaan, koska lunta ei ole riittävästi.

Sydän-Hämeessä on havaittu viime viikkojen aikana ilveksen jälkiä pihoissa.

– Runsaslumisina talvina kuviteltiin, että lumi ajaa ilvekset asutuksen lähistölle. Mutta kyllä ilves näköjään liikkuu nytkin pihapiireissä, suurpetoyhdyshenkilö Jari Salminen sanoo.

Tänä talvena piti tehdä lumijälkilaskenta, jonka avulla saadaan entistä tarkempi tieto ilveskannasta ja pentueista. Laskenta siirtyi ensi talveen, koska lunta on niin vähän, ettei metsästä löydy jälkiä.

– Maastossa pitäisi olla pari, kolme päivää ennen laskentaa satanut tuore lumi, johon ilvekset ehtisivät jättää jälkensä. Eikä riitä, että lunta on Pälkäneellä, vaan laskemaan pitäisi päästä koko Vesilahdelta ja Virroille ulottuvalla alueella, Salminen sanoo.

Lumijäljet olisi pitänyt päästä laskemaan viimeistään helmikuun puolivälissä ennen kuin kiima-aika muuttaa ilveksen liikkumista.

Kahtena edellistalvena suurpetojen jälkiä on laskettu yhdeksällä riistakeskuksen alueella. Tänä talvena laskentavuorossa olisivat olleet Pohjois-Hämeen lisäksi Pohjanmaa, Pohjois-Karjala, Rannikko-Pohjanmaa ja Oulun eteläosa.

Tuhansien vapaaehtoisten laskijoiden organisaatio on koulutettu ja valmiina ensi talven laskentoihin. Laskennat tehdään maa- ja metsätalousministeriön tuella.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?