Koirat pidettävä kiinni maaliskuusta alkaen

Lainsäätäjä pyrkii takaamaan kevääseen heräilevälle luonnolle rauhan muun muassa koirien kiinnipitoajalla. Koirat on pidettävä kytkettynä maaliskuun alusta alkaen. Maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan luvalla koiraa saa pitää irti 20. elokuusta alkaen ja maaliskuulle saakka.

– Silloin tällöin tulee kyselyitä metsäautoteillä irrallaan juoksutettavista koirista. Metsästyslain mukaan koirat pitää olla kiinni. Se on aivan perusteltua, sillä kevät on aikaisessa, ja hirvien vasat alkavat liikkua ja muun muassa jänikset ovat kiimassa, suurpetoyhdyshenkilö Jari Salminen sanoo.

Toisinaan koiranomistajat puolustelevat irrallaan juoksevan lemmikin olevan niin tottelevainen, että se on kuin kytketty, vaikkei olekaan remmissä.

– Lain mukaan koiraa saa pitää irrallaan vain omalla pihalla ja aidatulla alueella. Taajamissa koira saa olla vapaana koirapuistoissa ja koirien harjoituspaikoissa.

Yksi kommentti

  1. vartija

    Koiraa ei saa pitää metsästysaikanakaan irti ,ilman metsästysoikeuden haltijan lupaa. Ajavan koiran käyttö metsästyksessä on kielletty 1.3 -19.8 . Eli maaliskuulla voi käyttää metsästykseen muuta kuin ajavaa koiraa. Kanakoiria voi kouluttaa jne. Ajavan koiran rotua kun ei ole lakitekstissä määritelty mitenkään, joten esimerkiksi kanakoiran täytyy olla täysin, Huom. TÄYSIN ajamatonta sorttia. Sitä jänistä kun ei saa ajaa pätkääkään. Minuutin jänisajosta kanakoirakin on ajava , oli rotumääritelmä mikä tahansa. Muutenkin koulutuksen täytyy tapahtua riistaa häiritsemättä. Kyllähän se hirvikoirakin on ajava, jos se siirtelee hirviä vauhdilla paikasta toiseen. Koulutukseenkin tarvitaan aina maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan erityinen lupa.
    Kaupungeista tulleilla on valitettavasti sellainen harhaluulo, että maalla on niin mukavaa, kun koiratkin saa juosta mielin määrin vapaana. Aiheesta tänä keväänä vielä tarkemmin lehdessä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?