Poikkeuksellisen lämpimän talven takia pelastusviranomaiset haluavat muistuttaa ihmisiä heikkojen jäiden vaarallisuudesta: vesi on armoton elementti, ja jäinen vesi vielä armottomampi.
Kalamiehet yhdistetään perinteisesti heikoilla jäillä liikkujiin. He liikkuvat jäillä syksyllä ensimmäisinä ja keväällä viimeisinä. Heidän esimerkkinsä ohjaa jäälle helposti muitakin liikkujia. Tietämätön voi oikaista jään yli toiselle rannalle. Joku menee suksilla, toinen kelkalla ja kolmas ajaa autolla. On selvää, että sukset jalassa on melkoisen mahdoton päästä ylös avannosta.
Kaveri ja jäänaskalit mukaan
Tänä vuonna Etelä-Suomessa talvi antoi odottaa tuloaan. Tammikuussa tuli pakkaskausi, joka jäädytti järvet. Vähälumisen talven takia retkiluistelijat ovat päässeet luistelemaan ilman ajettuja väyliä ja luistelijoiden määrä onkin lisääntynyt. Viimeaikaiset sateet ja lämmin ilma kuitenkin heikentävät järvien jääpeitettä yllättävänkin nopeasti. Osa retkiluistelijoista ei välttämättä anna oikeaa kuvaa jäällä liikkumisesta kertoessaan luistelun erinomaisuudesta. Usein turvallisuusasiat jäävät lapsipuolen asemaan.
Turvallisuuteen heikoilla jäillä voidaan kuitenkin valmistautua. Monet pilkkionkijat käyttävät kelluntahaalareita ja pelastautumispukuja.
Pelkkä pukujen käyttö ei kuitenkaan riitä. Niiden käyttöä pitää ensin harjoitella oikeissa olosuhteissa. Ilman harjoittelua pukujen kanssa voi käydä yhtä huonosti kuin ilman pukuja.
Tutustu vesistöihin
Jäistä ylöspääsyyn tarvitaan hyvät fyysiset voimat ja ripaus onnea. Jäisestä avannosta ylöstulo on hankalaa, sillä ohut jää murtuu ja pudonneen voimat hupenevat nopeasti. Jäällä liikkuessa kannattaa ottaa kaveri aina mukaan. Myös jäänaskalit kuuluvat jokaisen jäällä liikkujan varusteisiin.
Kotipaikkakunnallaan ihmiset tuntevat usein vesistöihin liittyvät vaaranpaikat. Muutettaessa uudelle paikkakunnalle kannattaa selvittää uuden paikkakunnan vesistöt, ja miten ne käyttäytyvät erilaisina talviaikoina. Virtausolosuhteet voivat pitää jäät heikkoina monesta paikkaa läpi talven. On aina selvitettävä, mistä voi hiihtää tai kävellä tai ajaa moottorikelkalla. Valkoinenkin hanki järvellä tai joella voi pettää.
On vaikea antaa selkeitä ohjeita, koska jäälle voi mennä turvallisesti. Voidaan puhua jään vahvuudesta, mikä kantaa ihmisen, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jää on kantavaa vasta pitkän pakkasjakson jälkeen.