Entisajan tunnelmaa Vanhalla savotalla

 

Metsäkoneet ja ammattikuskit syrjäyttivät maataloustraktoreiden kanssa metsätöissä häärineet isännät.

Rautajärvellä järjestetään maaliskuun puolivälissä 13. kertaa Vanha savotta. Tapahtuman takana on Vanhan Savotan kämppäkauppa ja hartsuherra Jouko Vilkman.

Savotalla pääsee seuraamaan työnäytöksiä eri aikakausilta, aina hevosaikakaudelta 1970-luvun lopun kuormatraktoreihin. Vanhojen koneiden äärellä kuullaan tarinoita entisajan savotoilta ja tukkikämpiltä.

Vanha savotta tarjoaa nähtävää ja koettavaa koko perheelle ja kaikille aisteille. Savun, pihkan ja polttoöljyn tuoksussa viihtyvät kaikenikäiset kävijät.

 

Tukkijätkien töitä, mittaamista ja kuorimista

Koneet piti pystyä herättämään henkiin ja korjaamaan metsäoloissa.

Metsässä esitellään puukuljetuksen kehitystä 1900-luvun alun hevos- ja höyryajoista alkaen.

Ruotsalaisten BM-Volvojen, Kockumien ja Ösien sekä suomalaisten Valmetien äärellä pääsee näkemään, miten uudet koneet ja metsäkoneyrittäjät syrjäyttivät maataloustraktorit ja isännät. Esillä on myös koneiden korjausta Otavan kaarihallissa – eli avoimen taivaan alla – Arto Haapakorven johdolla.

Puun mittaus oli ennen työlästä. Mittamiehet mittasivat pituuksia, paksuuksia ja pinoja. Mittoja oli erilaisia eri aikakausina ja eri tarkoituksiin.

Palkat ja puista tilitetyt maksut perustuivat tarkkaan mittaukseen. Koska hakkuilla oli eri porukoita hakkaamassa ja ajamassa, täytyi jokaisen porukan pinot mitata erikseen, ja samoin automiesten kuormat.

Olli Lehto esittelee erilaisia mittausvälineitä, mittoja ja mittaustapoja niin rungolla kuin pinoissa. Kävelevä auto- ja traktoritiedon monitoimiosaaja, tietokirjailija Olli J. Ojanen esitelmöi aiheesta.

Ennen puut kaadettiin ja karsittiin kirveellä. Höyryasiantuntija Timo Lehmunen esittelee suomalaisen kirveen historiaa ja erilaisia kirvesmalleja.

Moottorisahat syrjäyttivät jätkän ja justeerin 1950-luvulla, ja 1970-luvulla metsätyömiehestä tuli metsuri. Nähtävillä ja kuultavilla on eri aikakausien moottorisahoja muun muassa Matti Iivosen kokoelmista.

Puunkuorimista helpottamaan tuli myös kuorimakoneet. Esittelyssä on erilaisia metsä-äkeitä eri aikakausilta.

 

Työnäytöksiä hevosaikakaudelta

Vanhassa savotassa pääsee näkemään koneiden ja työmenetelmien kehityskaaren

Hevosaikakautta on esittelemässä Vanhan Savotan kolminkertainen halonajon ja hevoskynnön nelinkertainen Suomenmestaripari suomenhevonen Napsukka ja Eeva-Liisa Pitkänen sekä Reijo Nieminen ja Sakari Myllymäki.

Nähtävillä on tavallisten jätkien töiden lisäksi myös tervanpolttoa retortissa, päreen höyläystä 1800-lopun käsipuomilla ja aidasten halkomista. Tulikoiran sepät ja seppä Tapio Tiukkanen takovat ahjoissaan.

Pihalla on nähtävissä vanhoja kuorma-autoja, muun muassa tukkiauto. Vanhan savotan kämpällä on myynnissä perinneasuja ja -saappaita sekä nähtävillä savottaesineistöä. Pelimannit soittelevat kämpällä ja kotuksella.

Traktorikuljetus kulkee kämpän ja savotan väliä koko päivän. Jos nälkä yllättää, löytyy emänniltä evästä niin kotukselta kuin kämpän puolelta.

Kolme vuotta sitten Rautajärven Vanha savotta jouduttiin perumaan, koska lunta oli liikaa ja parkkialueiden sekä kulkuväylien auraamisessa olisi ollut kohtuuton urakka. Tänä vuonna tapahtuma painii päinvastaisten haasteiden kanssa: jos säät jatkuvat vetisenä, tiet ja parkkialueet uhkaavat mennä liejuksi.