Neljästä kolme valitaan: Kangasala, Lahti, Rovaniemi ja Mynämäki kilpailevat vuosien 2018–2020 Jukolan viestistä

Heponiemen pelloista Jukolan kisakeskus

Puolitoista tuhatta suunnistajaa ja toinen mokoma huoltojoukkoja ja muuta väkeä kokoontui keväällä 2001 Luopioisten Haltialle pitkien matkojen SM-kisaan. Kisaa isännöineet Pälkäneen Lukko ja Valkeakosken Haka hakivat alun perin Jukolan viestiä Kollolan ja Aivujärven maastoon. Nyt Kangasala SK on loppusuoralla, kun maailman suurimmalle viestisuunnistukselle valitaan järjestäjää vuosiksi 2018–2020. Tapahtuma toisi Heponiemen pelloille nousevaan kisakeskukseen kymmeniä tuhansia vieraita.

Maailman suurin viestisuunnistuskilpailu järjestetään todennäköisesti Heponiemen, Majaalahden, Iharin ja Pohjalahden metsissä vuosien 2018–2020 aikana. Kangasala SK on yksi neljästä hakijasta, jotka kelpuutettiin loppusuoralle, kun näiden kolmen vuoden Jukolan viestien järjestäjiä valitaan.

Hakuprosessi käynnistyi jo vuosi sitten. Alun perin vuosien 2018–2020 viesteistä oli kiinnostunut seitsemän hakijaa. Niistä kolme ei jättänyt lopullista hakemusta. Kangasalan lisäksi toiseen vaiheeseen etenivät Rovaniemi, Lahti ja Mynämäki.

– Hakuprosessi on kaksivaiheinen, jotta hakijoilla ei teetettäisi turhaa vaivaa työläässä kakkosvaiheessa. Seurojen on haettava luvat muun muassa maanomistajilta, ympäristö- ja terveysviranomaisilta, vesilaitoksilta ja poliisilta, kilpailupäällikkö Petteri Palmi kertoo.

Palmi istuu Suomen Suunnistusliiton edustajana johtoryhmässä, joka valitsee Jukolan viestin järjestäjän. Valinta tehdään keväällä ja julkistetaan kesäkuun puolivälissä Kuopion Jukolan viestissä.

Johtoryhmä katsasti ehdotetut kisapaikat viime syksynä. Toisen vaiheen hakijat voivat täydentää hakemuksiaan maaliskuun loppuun saakka.

 

Yhteistyöseurat mukana alusta alkaen

Kangasalan urheiluseurat tekevät joustavaa yhteistyötä. Suunnistajat, melojat, uimarit, naisvoimistelijat ja jalkapalloilijat ovat olleet apuna toistensa suurtapahtumissa.

Kangasala SK pyysi melojien Tapani Saarisen ja jalkapallon ohella suunnistusta harrastavan Ilari Grönholmin FC Kangasalasta alusta alkaen kumppaneiksi Jukolan viestin suunnitteluun.

Kangasala SK:n puheenjohtaja Harri Virta kiittelee, että myös kunta on ollut hankkeelle suopea ja aktiivisesti mukana pohjatyötä tekemässä. Lisäksi mukaan tarvitaan paikallisia yrityskumppaneita. Muun muassa Saarioinen näyttää hankkeelle vihreää valoa.

Maanomistajille järjestettiin tiistaina Raikun koululla tilaisuus, jossa haettiin suostumuksia maiden käyttöön. Reittejä kaavaillaan reilun 15 neliökilometrin alueelle ja vajaan 50 maanomistajan maille. Maanomistajien tilaisuuteen kutsuttiin kaikki seudun 190 maanomistajaa mökkiläiset mukaan lukien.

Viestin kilpailukeskusta varten tarvitaan noin 60 hehtaaria peltoja Heponiemestä. Niiden omistajien kanssa on tehty esisopimukset.

Heponiemi on optimaalinen paikka kisakeskukselle, sillä tarvittava infrastruktuuri on vesijohtoja myöten lähellä. Kisamaastot levittäytyvät Majaalahdentien molemmin puolin.

 

Paikkakunnalle tulee 30–40 000 kisavierasta

Jukolan viesti tuo paikkakunnalle noin 30–40 000 osanottajaa, katsojaa, huoltajaa ja median edustajaa, joista 4000–5000 tulee ulkomailta. Eteläisessä Suomessa osanottajia kertyy yleensä enemmän, koska kisa järjestetään lähellä harrastajia.

Järjestäjää valittaessa Kangasalan osakkeita nostaa se, että Pirkanmaan edellisestä Jukolan viestistä on jo kuusi vuotta. Kisa järjestettiin vuonna 2008 Tampereella.

Jukolan viesti on järjestetty vuodesta 1949 alkaen. Miesten viestissä juostaan seitsemän osuutta ja naisten Venlojen viestissä neljä osuutta.

Tänä vuonna viesti järjestetään Kuopioissa. Vuonna 2015 kilpaillaan Paimiossa, vuonna 2016 Lappeenrannassa ja vuonna 2017 Joensuussa.

Kangasalla Jukolan viesti on järjestetty kerran aiemmin. Tampereen Pyrintö isännöi kisaa vuonna 1955 Säynäjärven maastossa lähellä Oriveden rajaa.

Kangasalan Jukolan viesti keräisi yli kymmenen kertaa enemmän osanottajia kuin Haltialla vuonna 2001 järjestetty pitkien matkojen SM-kisa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?