Mikkolan Navetta: Raini Kiukas kertoo ja keskustelee jätteiden vähentämisestä ja kierrättämisestä

Jätehuollon uudet mallit ja vanhat totuudet

Jätehuollon vanha totuus vältä, vähennä ja kierrätä on erittäin ajankohtainen. Jätteenkäsittelylaitoksiin tulevan jätteen määrä kasvaa, Suomen roskaiset rannat herättävät keskustelua maamme rajojen ulkopuolella ja aluejätepisteiden roska-astiat pursuavat. Uusi polttolaitos tulee ja vapautta meidät jätteiden lajittelusta – vai onkohan se sittenkään niin?

Elämässä on muutosvaiheita, jolloin roskaa, jätettä ja poistettavaa tavaraa kertyy normaalia enemmän. Mikä avuksi, kun ei roska-astiaan sovi?

Haja-asutuksen lietteet puhuttavat: hinta nousee matkan kasvaessa eikä käsittelykään näytä muuttuvan ainakaan edullisemmaksi. Entäpä, jos niille tehtäisiin jotakin aivan itse? Samalla saataisiin fosfori kiertämään, mikä onkin tulevaisuuden suuria haasteita.

Kangasalla asustava Raini Kiukas kertoo jätehuollosta lauantaina Mikkolan Navetalla.

Biojätteet eivät saisi päätyä roska-astioihin, mutta kun kompostointi ei kiinnosta. Entäpä yhteiskompostointi, olisiko siinä järkeä?

Kuka kierrättää mitä ja missä? Onko kaikki järjestyksessä Luopioisissa? Olisiko vielä jotain materiaalia, josta löytäisi uuden tuotteen aineksia?

Kotipoltto on uhanalainen harrastus jopa puun polton osalta. Entä jos sinne uuniin heittää jotain muutakin?

Jätehuollossa riittää kysymyksiä, ja lauantaina Mikkolan Navetalla mietitään, mikä voisi olla jätehuollon uusi malli. Jätteiden käsittelystä saapuu kertomaan ja keskustelemaan ympäristöasiantuntija Raini Kiukas.

Kun jätehuolto on saatu pakettiin, aikaa on varattu haja-asutusalueiden jätevesiratkaisuille. Olkoon kyseessä sitten uusi tai vanha kiinteistökohtainen jätevesijärjestelmä, voi tulla kysymään. Ei maksa mitään!

Lauantaina 8.3. kello 13–15 järjestettävä jätehuoltopäivä liittyy Mikkolan Navetan (Keskitie 5, Luopioinen, www.mikkolannavetta.fi) Maaseudun Uudet Innovatiiviset Asuinalueet -hankkeeseen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?