Juhlavuosi: Parturi-kampaaja Irma Santala on ollut yli 30 vuotta tekemisissä ihmisten hiusten kanssa. Hän on muun muassa huomannut, että tukat alkavat harmaantua yhä nuoremmilla ihmisillä.

Unelma-ammatissa

 

Marjatta Rämö halusi itselleen tällä kertaa kerroksittain leikatun kampauksen. Irma Santala toteutti pyynnön.

Irma Santala oli kouluikäinen, kun hän kirjoitti kaverinsa Ystäväni-kirjaan: ”Minusta tulee isona parturi-kampaaja tai käsityönopettaja.”

Santalasta tuli parturi-kampaaja. Jo teini-iässä hän leikkasi serkku- ja velipoikiensa tukat ja kertoili tyylikkäimmistä kampauksista.

– Polte alalle oli pienestä pitäen kova, Santala toteaa.

Viime viikolla Santala juhlisti Onkkaalassa sijaitsevan Parturi-kampaamo Irman 30-vuotista taivalta. Juhlistajia piipahti kampaamossa paljon.

– Parturi-kampaamo on sijainnut 30 vuoden aikana kolmessa eri paikassa täällä keskustan alueella. Nykyisessä paikassa viihdyn oikein hyvin. Tuskin tästä enää minnekään muutan ennen eläkkeelle jäämistä. Jos vuokranantaja minun vain antaa tässä olla, Santala lisää.

 

Punkkareiden tukat kuntoon

Santala aloitti ammatinharjoittamisen1980-luvulla.  Se oli aikaa, jolloin parturi-kampaajat saivat tehdä hommia varsin monipuolisesti.

– 80-luvulla punk-aate kukoisti, ja minullakin oli paljon punkkareita asiakkainani. Tuohon aikaan oli myös sellainen buumi, että lasten tukkia käsiteltiin rohkeasti. Minäkin muistan laittaneeni ekaluokkalaisille permanentteja, Santala kertoo.

Loistipa Santalan omakin tukka jos jonkin värisenä. Sateenkaaressa ei ole yhtä ainutta väriä, jota hän ei olisi omassa tukassaan käyttänyt vähintäänkin tehostevärinä.

– Tummakin olen ollut kerran. Mutta se kerta riitti. Näin vaaleatukkaiselle niin tumma väri ei sovi. Mutta nuorena sitä uskoo näyttävänsä hyvältä värissä kuin värissä, Santala naurahtaa.

1990-luvun lama puolestaan keskitti parturi-kampaajien työnteon perushommiin: paljon tehtiin perusleikkauksia, vähemmän radikaaleja kampauksia ja värjäämisiä.

2000-luvulle tultaessa luovuus alalla alkoi toden teolla kukoistaa. Trendit vaihtuivat yhä nopeampaan tahtiin, ja esimerkiksi julkimoiden tukkatyylien imitoimisesta tuli arkea.

Viime vuosina myös käyttöturvallisuusasioihin on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Esimerkiksi viime vuonna tuli voimaan säädös, jonka mukaan alle 16-vuotiaan tukkaa ei saa värjätä.

– Ihmisten allergiat ovat lisääntyneet valtavasti viime vuosien aikana. Itsekin pidän tarkkaan huolen siitä, että suojakäsineet on aina yllä.

 

Parikymppisenä harmaaksi

Uransa aikana Santala on huomannut erään mielenkiintoisen – joskin monelle epämukavan – seikan: nimittäin ihmiset ovat yhä nuorempia, kun heidän hiuksensa alkavat harmaantua.

– En tiedä mikä siinä on syynä. Olisiko sitten stressillä ja ravinnon lisäaineilla jotakin tekemistä asian kanssa? Enemmän kuitenkin uskon, että syy on ihmisen sisältäpäin tulevissa kuin ulkoisissa tekijöissä, Santala pohtii.

Santala oli itsekin vain parikymppinen, kun hänen tukkansa alkoi harmaantua. Hänen kohdallaan kyse on kuitenkin perintötekijöistä.

– Veljenikin oli kolmikymppisenä niin vaalea, että kaikki luulivat minun värjäävän hänen tukkansa.

Vaikka trendit vaihtuvat, ei harmaantumisesta ole kuitenkaan tullut in-juttua.

– Kyllä suurin osa haluaa yhä harmaansa peittää. Varsinkin jos on nuori ja tukan sävy tumma, ja sitten äkisti harmaantuu, niin onhan se aika suuri muutos, jos pitäisi yhtäkkiä alkaa elämään vaaleatukkaisena.

Santala itse pitää tukkansa reilusti omanvärisenä, vaikkakin muutamilla vaaleammilla raidoilla piristettyinä.

– Harmaantuminen ei siinä mielessä itselleni ollut shokki, että tukkani on aina ollut luonnostaan vaalea. Vaikka kyllähän minäkin sitä nuorempana peittelin. Vaan enää ei ole tarvetta, Santala hymyilee.

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?