Oikeaa tietoa Etelä-Pirkanmaan kuntakokeilusta

Sydän-Hämeen Lehdessä oli 26.2. pääkirjoitus, jossa oli virheellistä tietoa Etelä-Pirkanmaan kuntakokeilusta.

Työ- ja elinkeinoministeriön hyväksymiä kuntakokeiluja on maassamme kaikkiaan 26. Niiden tarkoituksena on tarjota kunnille nykyistä paremmat mahdollisuudet vaikuttaa siihen, millä tavoin pitkään työttöminä olleiden palvelut järjestetään.

Etelä-Pirkanmaan kuntakokeilun tehtävänä on parantaa ja tiivistää eri työllisyyden hoidon toimijoiden välistä yhteistyötä sekä toteuttaa palveluja yhteisten tavoitteiden mukaisesti. Käytännössä kokeilu näkyy muun muassa kuntiin perustettujen yhteispalvelukeskuksien toteuttamisena.

Yhteispalvelukeskuksissa työn hakija saa muun muassa aikuissosiaalityön, työvoiman palvelukeskuksen, TE-toimiston, Kelan, velkaneuvonnan ja terveyden huollon palvelut samasta paikasta.  Tärkeintä on se, että asiakas ohjautuu oikeisiin palveluihin mahdollisimman varhain.

Kuntakokeilu on toiminut noin puolen vuoden ajan Akaassa, Urjalassa ja Valkeakoskella. Kuluneen puolen vuoden aikana hankkeessa on ollut liki 200 asiakasta, joista valkeakoskelaisia on ollut 93 henkilöä. Vuoden viimeisenä päivänä kuntakokeilun valkeakoskelaisella työntekijällä oli 70 asiakasta, joista 79 prosenttia oli työllistymistä tukevissa palveluissa (aktivoitu).

Reilun parin sadan tuhannen euron hankkeella toteutetaan ainakin yhden luukun periaate ja nopeampaa asiakkaiden ohjausta oikeiden palvelujen piiriin. Palveluiden kehittämisen lisäksi kokeilussa on kuusi asiakaspalvelua tekevää työntekijää.  Etelä-Pirkanmaan kunnat maksavat hankkeesta vuosittain noin 60 000 euroa ja saavat sillä rahalla kuuden työntekijän työpanoksen työllissyypalveluiden toteuttamiseen ja kehittämiseen.

Kaikilla kunnilla on joka tapauksessa edessään palvelujen järjestäminen pitkään työttöminä olleiden henkilöiden työllistämiseksi. Tämä on todellisuutta viimeistään silloin, kun aktivointivelvoite tulee voimaan jo 300 päivää työmarkkinatukea saaneista henkilöistä.

Kannattaa olla siis eturintamassa kehittämässä kunnallisia työllisyyden hoidon palveluja, kun kuntien työ-markkinatukimaksut kasvavat selvästi jo nykyisestä melko suuresta määrästä.

 

Ilkka Peltomaa
projektipäällikkö
Etelä-Pirkanmaan kuntakokeilu

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?