Vesien tila: Talven vesisateet toivat järviin ravinteita ja humusta

Lauha talvea saattaa seurata leväkesä

Längelmäveden pinta on vielä tavallista korkeammalla. Kevättulvat jäävät tänä vuonna kuitenkin olemattomiksi, koska vähäinen lumikerros on jo sulanut.

Erittäin lauhan talven myötä lumimäärä Pirkanmaalla on jäänyt ennätyksellisen alhaiseksi. Kokemäenjoen valuma-alueella ei ole koskaan aiemmin vuonna 1947 alkaneen havaintojakson aikana ollut näin vähän lunta maaliskuun alussa.

Varhainen kevään tulo sulattanee viimeisetkin lumet, jolloin luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet lähtevät nousuun. Keväinen vedenkorkeuden nousu jää kuitenkin tavanomaista huomattavasti vähäisemmäksi. Joissakin vesistöissä vedenkorkeus ei nouse keväällä lainkaan.

Loppuvuoden runsaiden sateiden vuoksi järvien ja pohjavesien pinnat ovat olleet keskivertovuotta korkeammalla. Isoissa pohjavesimuodostumissa pinnankorkeudet voivat olla jopa 40 senttimetriä tavanomaista ylempänä. Pohjavesien korkeudet jatkavat laskuaan, sillä vähäisten lumien sulamisella ei juuri ole ollut vaikutusta pohjavesien korkeuteen. Sekä järvien että pohjavesien kesäajan vedenkorkeudet jäänevät alhaisiksi, elleivät runsaat sateet muuta vesitilannetta.

Vähäisen lumimäärän vuoksi säännösteltyjen vesien korkeuksia lasketaan mahdollisimman vähän.

Loppuvuoden runsaat sateet toivat järviin runsaasti humusta. Humuspitoisuuden ja ravinnetason kohoaminen voi pahentaa ensi kesän levätilannetta.

Myöhään tapahtuneen järvien jäätymisen seurauksena järvien pohjan läheisen veden lämpötilat ovat tavanomaista alhaisempia ja happipitoisuudet ovat huomattavasti korkeampia kuin normaalisti tähän aikaan. Kylmä vesi hidastaa hapen kulumista, joten happiongelmia ei tänä talvena ole odotettavissa. Vesimassan kylmyys saattaa vaikuttaa kalansaaliisiin eli kalat eivät liiku perinteisillä paikoilla.

Ohuen lumikerroksen ansiosta routakerroksen vahvuus on normaali. Metsäalueilla maa oli jäässä vahvimmillaan 40 senttimetrin syvyyteen saakka. Maaperä routaantui poikkeuksellisen myöhään, vasta tammikuulla. Routa alkoi sulaa jo helmikuun alkupuolella. Tällä hetkellä roudan paksuus on noin 20 senttimetriä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?