Matkakertomus: Aitoon Marttojen Tallinnan matkalla maaliskuussa

Piletid – täiskasvanud 10 e, laps 5 e

Olin lauantaina 7. maaliskuuta mukana Aitoon Marttojen ja Marttien Tallinnan päivämatkalla. Kyseessä on elämäni kolmas Tallinnan päivämatka ja samalla kolmas ulkomaan matka.

 

Menomatka

Pälkäneen Sammonkulmalta nousee Tuovisen liikenteen bussiin aiempia Tallinnan päivämatkoja vähemmän matkustajia. Lähtöaika on puoli tuntia aiempaa aikaisempi, koska Helsingin edustan jäät hidastavat laivan vauhtia.

Ilma on vesisateinen, mutta se ei bussin vauhtia hidasta, sillä vastaantulevia autoja on hyvin niukasti. Liikenne on rauhallinen myös kolmosmoottoritiellä ja jopa Helsingissä. Helsingissä vesisade vaihtuu rännäksi. Selityksenä on jäässä olevan merenrannikon viilentävä vaikutus.

Laiva on sama kuin edellisilläkin Tallinnan päivämatkoilla: Eckerö Line yhtiön m/s Finlandia. Laivan vauhti on aluksi normaalia alhaisempi jäässä olevan rannikon vuoksi. Laivan koneisiin tulee selvästi lisää puhtia kun avovesi alkaa noin 10 kilometrin seilaamisen jälkeen. Navakka tuuli nostattaa aallot runsaan metrin korkuiseksi vaahtopää mainingeiksi ja laiva keinuu selvästi. Kävely laivassa on yhtä hankalaa kuin kuivalla maalla kolmen kaljan jälkeen! Puuroaamiaisen ateriointivälineiden ottaminen tarjottimelle ja tarjottimen siirtäminen jonossa eteenpäin on vielä hankalampaa, koska toisessa kädessä on kassi. Laivan perässä olevasta ruokalasta vaahtoava meri näkyy kolmelta suunnalta. Ennen Tallinnaa sää yllättäen selkenee. Samalla aallot mataloituvat huomattavasti, sillä Viron rannikko muodostaa tuulensuojan navakalle lounaistuulelle.

Laivan keulassa olevassa tanssibaarissa ei tällä kertaa ole elävää musiikkia. Tiskijukka soittaa 1980-luvun diskojumputus levyjä aivan liian suurella äänenvoimakkuudella. Laivan ylimmän kerroksen karaokebaarissa musiikki on korkeatasoista. Matkustajat laulavat karaokena suomi-iskelmän helmiä. Aitoon Martti esittää komeasti Katri Helenan repertuaariin kuuluvan Mun sydämeni tänne jää. Naismatkustaja esittää Tarja Lunnaksen Seinen Sillat. Karaokeisäntänä toimiva laivurin asuun pukeutunut laivan henkilökuntaan kuuluva mies vitsailee ”viinin juomisen kahdestaan Pariisissa Seinen siltojen alla olevan paljon romanttisempaa kuin Tammerkosken siltojen tai Helsingin Hakaniemen siltojen alla!”.

 

Päivä Tallinnassa

Tuttuun tapaan ensimmäinen matkakohde on Super Alko, missä asiakkaita on aiempia reissuja vähemmän. Saunakaljaa en tällä kertaa osta, koska elokuun reissun saunakaljojakin on vielä juomatta! Ostan pullon viskiä, jota käytän marja-kermakakun kostukkeena. Kaksi kuppia kahvia ja kaksi ruokalusikallista viskiä antaa oivan maun.

Titanic-näyttely vetää väkeä Tallinnassa, aina Aitoosta asti.

Seuraava matkakohde on lähellä lentosatamaa olevassa messuhallissa pidettävä Titanic-näyttely. Bussi ajaa rauhallista vauhtia pikkukatuja pitkin. Kadut ovat niin kapeita, että bussin ja vastaantulevien henkilöautojen kohtaaminen on vaikeaa. Siksi bussi pysähtyy risteyksien kohdalla ja odottaa kunnes vastaantulevia henkilautoja ei enää ole. Lähellä messuhallia on vanha Neuvostoliiton ajoilta oleva kasarmirakennus. Pihalla on sotilasajoneuvoja, joiden parhaat palvelusvuodet ovat takanapäin.

Hienon kevätsään vuoksi Titanic-näyttely on erittäin suosittu. Jonot ulottuvat ainakin sata metriä messuhallin ovien ulkopuolelle. Siksi suurin osa Martoista ja Marteista päättää jatkaa matkaa seuraavaan matkakohteeseen, joka on ostoskeskus Rocca Al Mare. Ovella on hintatiedot: Piletid. Täiskasvanud 10 e, laps 5 e. Lipunmyyjiä on aivan liian vähän. Lipunmyyjät puhuvat viron lisäksi venäjää ja englantia, mutta eivät suomea. Lippukaupat teen englanniksi. Joka paikassa muualla pärjäsin suomen kielellä!

Titanic-näyttelyssä on lähes neljän kilometrin syvyydestä laivan hylyn ympäriltä nostettuja esineitä, joita on sekä laivasta että sen sisustuksesta. Mukana on myös matkustajien henkilökohtaisia esineitä. Ensimmäisen luokan käytävä, eri hyttiluokan hytit ja pääportaikko on rekonstruoitu. Kiinnostuneille löytyy lisäinformaatiota osoitteesta http://titanic.lennusadam.eu/fi/naeyttely.

Titanic-näyttelystä tulen taksilla Tallinnan keskustaan. Taksit ovat uudehkoja juppi Mersuja – aivan eri luokan kaaroja kuin naapurissa olevat vanhat sotilasajoneuvot. Taksikuski puhuu suhteellisen sujuvaa suomea ja osaa kertoa, kuinka paljon taksikyyti maksaa eri kaupunginosien välillä. Kapeilla kaduilla, joissa Tuovisen liikenteen bussi ajoi vain hieman polkupyöränopeutta kovempaa, taksi kiihdyttelee risteyksien välillä kuuteenkymppiin! Molemmat matkustajat toteamme, että emme uskaltaisi itse. Kyyti maksaa vain seitsemän euroa – Suomessa vastaava matka maksaisi lähes parikymppiä.

Sokoshotelli Virun yhteydessä olevassa marketissa Kaubamaja Toidumaailm ostamme kassin täyteen virolaisia leipiä, kahvileipiä ja kakut. Nämä säilyvät pakasteessa. Hinta on korkeintaan puolet Suomen hinnoista.

 

Paluumatka

Laivan kuuluisassa seisovassa pöydässä syön niin paljon, että aivan heikottaa. Teen kolme ruuanhakureissua: Ensin kylmiä ruokia, seuraavaksi lämpimiä ruokia ja lopuksi jälkiruokia. Eipähän seuraavana päivänä sapuskaa tarvita! Viimeisellä ruuanhakureissulla laiva on ehtinyt tuuliselle avomerelle ja edessä on samanlainen tasapainoilu kun menomatkan puuroaamiaisella.

Karaokebaarissa trubaduuri laulaa Suomi iskelmää kitaralla säestäen. Hattua tai muuta rahankeräysastiaa ei näy, joten trubaduuri on luultavasti laivayhtiön palkkaama. Yleisö saa esittää toivomuksia. Juice Leskisen repertuaariin kuuluva Norjalainen villapaita ja Leevi & the Leavingsin Pohjois-Karjala innostavat yleisöä ja esitykset saavat raikuvat aplodit. Trubaduuri esittää kitaralla country-kappaleen taidokkaana instrumentaaliesityksenä.

Tuovisen liikenteen bussin takaosan seurue on edelleen juhlatuulella – juttu luistaa. Itseltäni silmät meinaavat mennä kiinni huippuaikaisen herätyksen aiheuttaman univajauksen vuoksi. Matka Sammonkulmalta kotiin onnistuu kävelemällä, koska matkatuliaisten joukossa ei ole tällä kertaa saunakaljoja – seuraavalla toukokuussa tapahtuvalla Tallinnan päivämatkalla on!

Jukka Ollikkala

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?