Jukolan viesti rasittaa luontoa

Kangasalan luonto ry. esittää seuraavan kannanoton Kangasalle  suunnitellusta Jukolan viesti -tapahtumasta.

Yleisesti toteamme, että ympäristöjärjestöllämme ei ole kielteistä  kantaa suunnistukseen. Luonnossa liikkuminen on myönteinen asia ja  lisää ihmisten kiinnostusta ympäristöasioita kohtaan.

Lehdistötietojen mukaan Jukolan viesti on kuitenkin suuri  joukkotapahtuma, johon voi osallistua jopa 40000 ihmistä – siis  enemmän kuin Kangasalla on asukkaita. Suunnistusreittejä  suunnitellaan 15 neliökilometrin alueelle Heponiemen-Majaalahden  alueelle.

Suuren ihmisjoukon liikkuminen ja huolto rasittaa ilman muuta luontoa. Toivomme, että metsiä ei roskata ja jätehuolto sekä liikenne hoidetaan ympäristöä kunnioittaen. Muistutamme, että tapahtuma-alueella on Hepomäki-Kalkunvuoren Natura2000-alue, jossa esiintyy pähkinäpensasta pohjoisimmalla rajallaan sekä pyytä ja liito-oravia.

Olisi hyvä, että suunnistusreittejä tai huoltoliikennettä ei olisi tällä Natura2000-alueella.

Toinen toivomuksemme liittyy lintujen pesintään. Tapahtumaa ei olisi syytä järjestää touko-kesäkuussa, jolloin lintujen pesintä on vilkkaimmillaan.

Tiedustelemme samalla mahdollisuutta osallistua tapahtumaan sijoittamalla tapahtumapaikalle Kangasalan luonnon ja Suomen luonnonsuojeluliiton teltta tai katos. Jaamme siellä Sll:n aineistoa ja teemme jäsenhankintaa.

 

Kangasalan luonto ry, hallitus

 

Kommentit (2)

  1. Oikealla asiassa, t: Raikku

    Hyvä Kangasalan luonto ry:n hallitus,

    Olette oikealla asialla. Raikun asukkaiden huoli on, että paikallinen tiestö, metsäalueet sekä pellot kärsivät. Tapahtumaan on vielä viisi vuotta aikaa, joten olisi ensisijaisen tärkeää käyttää nämä vuodet rakentavasti ja yhteistyökykyisesti järjestäjien kanssa, jotta alue säästyisi pahemmalta tuholta. Raikun alue on tunnettu rauhallisesta ja luonnollisella tilassa olevasta luonnosta. Olisi kammotavaa, jos yksittäinen suunnistustapahtuma jättäisi vuosiksi jälkensä meidän rakastamaan paikalliseen luontoon.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?