Ehdokashaku käynnissä

Pälkäneen kirkkovaltuusto käytti ja näytti valtaansa viime syksynä, kun seurakunnassa pohdittiin Luopioisten kanttorin viran täyttämistä. Kirkkoherra ja kirkkovaltuuston puheenjohtaja kauppasivat yhden kanttorin mallia, jotta seurakunta saisi kipeästi kaivattuja säästöjä. Kirkkovaltuusto päätti kuitenkin toisin. Seurakunnan päättäjät eivät halunneet vaarantaa Luopioisten jumalanpalveluselämää eivätkä romuttaa seurakunnan monipuolista kuorotoimintaa. Siksi perusteellisesti valmisteltu esitys äänestettiin nurin.

Seurakunnan ylin päättävä elin toteutti toiseksi tärkeintä tehtävää päättäessään resursseista. Jopa vielä tärkeämmän päätöksen valtuusto tekee maanantaina, kun se kokoontuu Luopioisten seurakuntatalolle valitsemaan uutta kanttoria.

Pienessä seurakunnassa on vähän työntekijöitä. Heistä jokainen vaikuttaa oleellisesti siihen, millaisena seurakunta nähdään ja koetaan.

Kanttori on seurakunnan avainhenkilöitä, ja siksi oikean henkilön valitseminen on valtuuston tärkein tehtävä. Tällä kertaa valintaan tuo vaikeutta se, että ehdolla on kolme hyvää hakijaa. Myönteinen ongelma johtuu aktiivisesta ja hyvin johdetusta seurakunnasta sekä sen myönteisestä maineesta. Ei nimittäin ole itsestään selvää, että pieni ja valtaväylistä sivussa oleva kappeliseurakunta kiinnostaa hakijoita.

 

Syksyllä valitsemaan pääsevät seurakuntalaiset. Marraskuussa käydään nimittäin seurakuntavaalit.

Vaikka vaaleihin on vielä yli puoli vuotta, ehdokashaku on jo käynnistetty. Kuntavaalien perusteella tiedetään, ettei vastuunkantajia ole jonoksi saakka.

Ehdokkaita etsiskelevät puolueiden edustajat, mutta vaaleihin ei lähdetä poliittisin tunnuksin. Mukana on eri puolueiden edustajia, jotta jokaiselle ehdokkuudesta kiinnostuneelle löytyisi henkilö, johon on helppo ottaa yhteyttä. Tai ”kavaltaa” ehdokkuudesta varovaisesti vihjaillut kaveri niin kuin Hämeessä on tapana.

Viime syksyn kuntavaalit opettivat taas kerran, että paikallisten vaalien tärkein vaihe on ehdokasasettelu. Pitkät listat ja vetovoimaiset ehdokkaat keräämällä voi hankkia työvoiton kovassa nosteessa olevasta kilpailijasta. Ehdokaslista vaikuttaa vaalituloksen lisäksi myös äänestysaktiivisuuteen, jonka nostaminen on kaikille yhteinen tavoite syksyn vaaleissa.

Tällä hetkellä kerätään kahta ehdokaslistaa: yhtä kappeliseurakuntaan ja toista emäseurakuntaan. Vaaleihin voi lähteä myös omalla valitsijayhdistämisellä. Sellaisen voi perustaa jokainen äänioikeutettu seurakuntalainen, eikä se ole vaikeaa. Oma yhdistys voi nostaa esiin ajankohtaisia vaaliteemoja, jotka muuten uhkaisivat hautautua.

 

Supistusten ja leikkausten aikoina seurakuntien asema ihmisten arjessa korostuu. Yhteiskunnan palveluverkostoon jää katvealueita, jotka seurakunta ketterästi täyttää. Tästä nähtiin esimerkkejä edellisen laman aikaan 1990-luvun alussa.

Kangasalan kouluterveyskyselyn hyvistä tuloksista osakiitos kuuluu seurakunnan tekemälle nuorisotyölle. Se on yksi työsarka, jonka resursseja joudutaan puntaroimaan, kun talous kiristyy.

Päättäjillä on edessään tärkeitä arvovalintoja. Olisi hyvä, että niitä tekemään valittaisiin mahdollisimman kattavasti seurakuntalaisia edustava joukko.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?