Anna Tapion koulun yrittäjyyspäivä: Panelistit kertoivat yrittäjän arjestä

Yritysidea on lähellä, se pitää vain keksiä

Yrittäjäpaneelissa keskusteltiin avoimesti yrittäjyyden iloista ja murheista. Kuva: Seppo Kääriäinen.

On parempi ryhtyä yrittäjäksi kuin jäädä työttömäksi. Yritysideaa ei kannata hakea sfääreistä, sillä se odottaa aivan näppien tuntumassa löytäjäänsä.

Nämä perustotuudet tulivat selväksi Anna Tapion koulun lauantaisessa yrityspaneelissa. Paneelikeskustelu huipensi yrittäjyyteen pureutuneen teemapäivän, jonka aikana koululaiset esittelivät omia yritysideoita. Niistä monet olisivat vaikka saman tien toteutuskelpoisia.

 

Yrittäjän ilot voittavat surut

Panelistipöydän taakse asettui viisi yrittäjää, joilla on yrityskokemusta monipuolisesti eri aloilta. Tähtivieras oli Anna Tapion koulua itsekin käynyt Sarah Moussabih, josta Hell´s Kitchen -ohjelma teki julkkiskokin.

Luopioisten sähkömies Sami Seise korosti kokemuksen merkitystä: suoraan koulun penkiltä ei kannata heittäytyä yrittäjäksi. Maanparannusaineita Ruokolan Aukeasuolla kompostoiva ja sekoittava Reino Mantsinen kertoi, että uutta ideoivalle yrittäjälle yritys tarjoaa paljon muutakin kuin toimeentulon.

Ohjelmistoyritys Lukasseria Luopioisissa pyörittävä Mirjami Valli rohkaisi kokeilemaan epäonnistumisen uhallakin. Pahimmassa tapauksessa yritys kaatuu ja on aloitettava uudestaan alusta. Juha Lindsted uusmediayritys Pakastimesta kehotti pitämään silmät auki ja näkemään yrittämisen paikat aina, kun joku asia on hoidettu huonosti.

Panelistit kertoivat yläkoululaisille avoimesti yrittäjän iloista ja suruista. Vastuu valvottaa ja paperityöt painavat, mutta harva yrittäjä on silti valmis luopumaan yrittäjän vapaudesta.

 

Kesätyötori auki netissä

Luopioisten yrittäjillä oli oppilaiden joukossa oma osasto. Yrittäjäyhdistys esitteli talven aikana kehiteltyä Kesätyötoria. Se on tarkoitettu kesätyön tai muun tilapäisen työn tarvitsijoille sekä toisaalta tällaisten työtehtävien tarjoajille.

Yrittäjät järjestivät talvella rekrytointipäivän kouluilla. Paikallisista yrittäjistä harvat lähtivät mukaan, sillä pienyrityksien on vaikea ennakoida tuuraaja- ja apulaistarpeita. Kun tarve tulee, Kesätyötorilta tekijät löytää nopeasti ja helposti.

Työpaikkapörssin on tarkoitus jäädä elämään myös kesän jälkeen, sillä yrittäjiltä löytyy selkeästi rajattuja projekteja, jotka sopisivat lisätienistejä etsiville nuorille.

Yrittäjien osastolla esiteltiin myös kukkialle.fi -sivustoa. Siitä on talven aikana rakennettu paikallisportaali, jonka kautta myös paikalliset palvelut ja yritykset löytyvät entistä paremmin.

Anna Tapion koululla vietettiin lauantain yrittäjyyspäivän aikana myös tutustumispäivää. Sisäoppilaitoksesta kiinnostuneet kuudesluokkalaiset ja heidän vanhempansa pääsivät näkemään Aitoon yksityiskoulun energisimmillään. Kouluun pääsee tutustumaan vielä 16. huhtikuuta. Hakuaika päättyy huhtikuun lopussa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?