”Kunnan valittava jompikumpi”

Pirkanmaan maakuntakaavasta laatimassaan lausunnossa Kangasalan kunta sivuaa myös kunnan omia kehitysnäkymiä. Eri kaavaluonnoksia puineen kunnanhallituksen ruotiman lausunnon mukaan Sahalahti säilyy paikalliskeskuksena ja Kuhmalahti maaseutukeskuksena kaikissa vaihtoehdoissa. Kuhmalahden ja Pohjan alueen asutuksen kehittäminen ja palveluiden ylläpitäminen edellyttää valintaa näiden kahden välillä. Kunta on varautumassa siirtämään palveluita Pohjasta vetovoimaisemmalle Kuhmalahdelle.

 

Kommentit (6)

 1. Paikkakuntalainen

  Ainoa oikea vaihtoehto on Kuhmalahden kirkonseutu jota pitää kehittää, jos ja kun Kangasalan kunta varautuu siirtämään toimintojaan Kuhmalahden kirkolle, niin valmiita tilojahan sieltä löytyy. Vanha kansakoulu kirjastolle ym. toiminnalle. Toinen ja parempi vaihtoehto on vanha Seurakuntatalo, siihen saisi mainion kirjaston ja rakennuksen toiseen päätyyn mahtuisi lasten neuvola ym. palvelut. Molemmat vaihtoehdot ovat lähellä kirkon seudun asutusta ja ihmisiä, eikä rasittaisi kunnan taloutta uusilla investoinneilla.

  • Naapuri

   Kk:n entinen kansakoulu on myyty jollekulle. Hyvästit sitten vaan ’yhteiselle’ omaisuudelle.

   Samaa mieltä srk-talon potentiaalista, esim. isoon saliin mahtuisi kaikkea, vaikkapa monta kirjahyllymetriä, kuten Paikkakuntalainen antoi ymmärtää. En silti sanoisi moitteen sanaa mahtavalle Pohjan kirjastolle! Hienosti toteutettu kokonaisuus.

   Srk-talo on sitä paitsi seurakunnan eikä kunnan omaisuutta – ennen kuin joku ostaa senkin. Ajatusleikkinä: olisikohan siitä Kangasalan Itäiseksi kulttuurikeskukseksi?

   Kirkolta Pohjaan ei ole pitkä matka. Lastenneuvola ja muut nykyiset terveyspalvelut kannattaa säilyttää. Jos Pohjan terveysasema ajetaan alas, mitään ei saada tilalle.

 2. Pohjan tähti

  Muistaakseni uusi seurakuntatalo rakennettiin sen vuoksi, kun silloisessa eli nykyisessä vanhassa seurakuntatalossa oli hankala kulkea, järjestää tilaisuuksia ja ongelmia oli rakennuksen kunnossakin. Ei kai sinne kukaan vakavissaan suunnittele mitään toimintoja siirtää, kun se ei kelvannut tilapäiskäyttöönkään.

  Pohja on vetovoimaisempi. Vain Pohjassa on kauppa, pankki ja apteekki, näitä yksityisiä palveluja ei ole entisen Kuhmalahden kunnan muilla kylillä. Pohjassa on koulu, terveysasema ja kirjasto kunnan toimesta. Pohjan koulun ympäristössä on uusi kaava-alue, mm. isoja tontteja.

  Pohjassa talot menevät hyvin kaupaksi. Minunkin taloni on haluttu ostaa. En myy, sillä haluan asua mukavien ihmisten keskuudessa.

 3. Pohjan tähti

  Entinen seurakuntatalo jäi entiseksi, kun se todettiin epäsopivaksi monin tavoin. Vaikea kulkea, järjestää tilaisuuksia, ongelmia kiinteistön kunnossa ja kallis ylläpitää. Ei kai sinne pysyvää toimintaa voi ajatella, kun ei tilapäistäkään voinut.

  Pohjassa on yksityisiä palveluja, kuten kauppa, pankki ja apteekki. Näitä ei ole muilla entisen Kuhmalahden kylillä. Kunnallisista palveluista Pohjassa on terveysasema, kirjasto ja koulu. Kyllä Pohja on palvelukeskus.

  Pohja on vetovoimainen mainittujen palvelujen vuoksi. Minunkin talo on haluttu ostaa. En ole myynyt, sillä haluan asua palveluiden lisäksi mukavien ihmisten kyläyhteisössä. Kunnan maalta, koulun välittömästä läheisyydestä on tulossa myyntiin isoja tontteja.

 4. outsider

  Pohja on kuoleva paikka. Kukaan ulkopuolinen ei usko Pohjan kehitykseen. Kirkolta ei peruuteta Pohjan palveluille. Uskokaa pois. Kun asiakkaat loppuvat niin palvelut loppuvat.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?