Luopioisten kanttori: Johanna Lemmetyinen valittiin yksimielisesti Alpo Roikolan seuraajaksi

”Kuin kotiin tulisi”

Johanna Lemmetyinen oli maanantai-iltana hieman hämillään onnittelijoiden keskellä. Taustalla tuleva työpari, kappalainen Janne Vesto ja väistyvä kanttori Alpo Roikola.

Ei ole helppo pukea tuntojaan sanoiksi tärkeällä hetkellä. Maanantai-illan jälkeen Johanna Lemmetyinen tietää, miten vaikean tehtävän edessä urheilijat ovat, kun mikrofonia työnnetään suuhun heti voiton ratkettua.

– Tuntuu käsittämättömän hyvältä. On ihan kuin kotiin tulisi, onnittelijoiden ympäröimä kanttori ihmettelee.

Pappila täyttyi maanantai-illan kirkkovaltuuston jälkeen seurakuntalaisista, seurakunnan työntekijöistä ja luottamushenkilöistä. Lemmetyinen ei olisi voinut kokea oloaan enemmän tervetulleeksi, sillä ensin seurakunnan päättäjät valitsivat hänet yksimielisesti Luopioisten kanttoriksi ja sitten tiivis yhteisö otti hänet avosylin vastaan.

Pienten onnittelu- ja tervetulopuheiden jälkeen Lemmetyinen osoitti, että kanttoreiden yhteispeli toimii harjoittelemattakin hyvin. Ritva Huomo asettui pappilan pianon äärelle säestämään ja vastavalittu kanttori lauloi.

 

Kolme hyvää hakijaa

Sastamalasta kotoisin oleva ja siellä edelleen asuva Johanna Lemmetyinen on toiminut Pälkäneellä puolet neljävuotisesta kanttorin urastaan. Hän on ollut Pälkäneellä vuorotteluvapaan sijaisena ja kesäkanttorina kolmen kesän ajan.

– Minusta tuntuu kuin minut olisi otettu täällä alusta alkaen omaksi, Lemmetyinen kuvailee tiivistä suhdettaan Pälkäneen seurakuntaan.

Lemmetyinen ei ollut ainoa, jolla oli kanttoria valittaessa vanhoja näyttöjä: myös kangasalalainen Sanna Toivola on toiminut Luopioisissa kanttorina. Viran kolmas hakija Kaija Huuhtanen puolestaan nauttii kotikenttäedusta, sillä hän asustaa Pälkäneellä.

Musiikin tohtori Huuhtanen oli hakijoista koulutetuin, mutta hänen kanttorikokemuksensa on vähäisintä.

– Meillä oli kolme hyvää hakijaa, kirkkoherra Jari Kemppainen kiitteli.

Maalaisseurakunnissa ei ole kovin tavanomaista, että kanttorihakijoille päästään järjestämään koesoitto- ja haastattelutilaisuus. Useimmiten hakijoita on nimittäin vain yksi.

Luopioisten kanttorihakijat saivat valmistella viikon vapaavalintaista urkusooloa, lauluohjelmaa ja urkusäestyksellä esitettävää virttä. Luopioisten kirkossa pari viikkoa sitten järjestetyssä koesoittotilaisuudessa he saivat lisäksi eteensä transponointi- ja gospeltehtävän.

– Jos halusi, sai esittää kappaleen myös jonkun muun soittimen kanssa. Minä otin kitaran mukaan, Johanna Lemmetyinen kertoo.

Soitto- ja laulunäytteiden jälkeen hakijoita tentattiin vielä haastattelussa.

 

Edessä asunnon haku

Johanna Lemmetyinen aloittaa Luopioisten kappalaisen Janne Veston työparina elokuun alussa. Heinäkuun 25. päivään saakka hän jatkaa vuorotteluvapaan sijaisena Nokialla.

– Asuntoa on tarkoitus alkaa etsiskellä tältä suunnalta heti kun valitusaika on ohi.

31-vuotias Lemmetyinen valmistui kirkkomuusikoksi Turun konservatoriosta vuonna 2007 ja Sibelius-Akatemian Kuopion yksiköstä vuonna 2013. Tuleva kanttori tuntee Luopioisten vahvuudet, muun muassa aktiivisen kirkkokuoron.

– Toivottavasti mukaan saataisiin vielä uusia laulajia. Pyrin aktivoimaan myös lapsikuorojen toimintaa, Lemmetyinen suunnittelee.

Luopioisten nykyinen kanttori Alpo Roikola jää lomille huhtikuun lopussa ja eläkkeelle kesällä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?