Runoilta: Tipauta toiveesi Arkin laatikkoon, toukokuussa saat kuulla sen lausuttuna

 

Mikä runo kosketti, jäi tai käväisi?

Reijo Vähälällä on takanaan monipuolinen ura, josta viimeiset 20 vuotta hän on esiintynyt lausujana ja runonlaulajana.

Pälkäneen pääkirjasto Arkissa järjestetään maanantaina 19.5. kello 18 Tämän runon haluaisin kuulla -ilta, jossa harrastajalausuja Reijo Vähälä esittää yleisön toivomia runoja.

Runotoiveita otetaan vastaan 30.4. asti. Niitä voi jättää postilaatikkoon, joka on tarkoitusta varten kirjastossa, tai sähköpostitse osoitteeseen kirjasto@palkane.fi.

Toiveruno voi yhtä hyvin sellainen, joka on kulkenut mukana lähes koko elämän ajan, tai sellainen, joka liittyy johonkin tiettyyn elämäntilanteeseen tai tapahtumaan, tai sellainen ohimennen kuultu, josta muistaa vain pari säettä.

– Useinhan mieleen jää katkelma jostain koskettavasta runosta, jonka nimeä tai kirjoittajaa ei muista. Toivelaatikkoon voi jättää ne tiedot, jotka runosta muistaa, ja me yritämme kirjastossa jäljittää sen, kirjastotoimenjohtaja Seija Heikkilä lupaa.

Hän ja kulttuurituottaja Marketta Vaismaaovat suunnitelleet toiverunoillan sellaiseksi, että

mahdollisimman moni voisi osallistua siihen.

– Aluksi puhuttiin valmiista runoillasta, sillä Reijo Vähälällä on itsellään tarjota vaikka minkälaisia hienoja ohjelmistoja. Mutta ajattelimme, että olisi mukava toteuttaa jotain läheisempää ja osallistavampaa, ja niin siitä kehkeytyi toiverunoilta, Marketta Vaismaa kertoo.

Pöytälaatikkorunojakin voi toivoa

Kirjastotoimenjohtaja Seija Heikkilä ja kulttuurituottaja Marketta Vaismaa halusivat rakentaa runoillan, johon yleisö voisi itse osallistua.

Runotoiveita otetaan vastaan huhtikuun aikana, jotta lausujalle jää riittävästi aikaa valmistautua. Hän suunnittelee itse runotoiveista esitettävän kokonaisuuden.

Illan järjestäjät ottavat mielellään vastaan monipuolisia toiveita. He muistuttavat, että lyriikkaa on paljon muuallakin kuin klassikkorunoilijoiden kootuissa teoksissa. Toiverunoilta on tarkoitettu kaikille ja kaikenikäisille runonnälkäisille.

– Muun muassa rock-lyriikassa on loistavaa runoutta, esimerkiksi jotkut Juice Leskisen ja Edu Kettusen sanoitukset sopivat hyvin lausuttaviksi, Marketta Vaismaa toteaa.

Toiveina voi olla myös omia pöytälaatikkorunoja, mutta ne pitää muistaa kirjoittaa kokonaisina ja koneella.

– Omien runojen kirjoittaminen koneella on tärkeää, koska muuten emme voi taata, että jokainen sana tai kirjain osataan tulkita oikein, Seija Heikkilä ja Marketta Vaismaa muistuttavat.

Pääasia on, että toiverunot ovat kuulijoille tärkeitä.

– Hyvälle toiverunolle ei ole oikeastaan muuta määritelmää kuin se, että se on koskettanut jonkun sydäntä, Seija Heikkilä pohtii.

Reijo Vähälä on harrastajalausuja ja runonlaulaja, joka on kiertänyt ohjelmineen Suomea jo parikymmentä vuotta. Hänellä on laaja valikoima valmiita omia ohjelmistoja erilaisiin tilaisuuksiin. Lausujan omat listat otetaan mukaan runoiltaan, ja niiltäkin voi toivoa runoja vielä paikan päällä.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?

Fakta

Harrastajalausuja Reijo Vähälä

  • Syntynyt 7.3.1946 Alajärvellä Pohjanmaalla
  • Asunut vuodesta 1972 lähtien Tampereella
  • Esiintymisiä lausujana ja laulajana vuodesta 1994
  • Pitää lausuntamatineoita ympäri Suomea
  • Repertuaarissa yli 80 kirjailijan tekstejä
  • Koulutukseltaan matemaatikko
  • Korkeushyppääjä, huippu-urheilija: Hopeaa Ateenan EM-kisoista v. 1969, edelleen Suomen viimeisin korkeushypyn arvokisamitali
  • Kustannus Oy Aamulehden palveluksessa 37 vuotta
  • Julkaisut: Elämäni hyppy 1981, Mikä on ihminen! 1986

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>