Copterfilms: Eero Juuti kasasi ammattitason multikopterin ilmakuvaukseen

Kuvaa ja videota lintuperspektiivistä

Pälkäneen maisemat avautuvat upeina muutaman kymmenen metrin korkeudesta.

Harva yritys toimii yhtä upealla paikalla kuin Sydän-Hämeen Lehti. Takapihalla mutkittelee Kostianvirta ja kivenheiton päässä levittäytyvät Mallasveden upeat selät. Taustalla siintävät harjut ja kylän korkeimmalle paikalle rakennettu kirkko.

Eero Juuti ohjaa multikopterin kuvausreissulle Pälkäneen taivaalle.

Maisemien ainutlaatuisuutta olisi vaikea huomata maaliskuisena päivänä toimituksen kuraisella pihalla. Mutta nyt apuna on kangasalaisen Eero Juutin kuuden roottorin multikopteri.

Kylän ylle nouseva kopteri välittää reaaliaikaista kuvaa lintuperspektiivistä ja sen muistikortille tallentuu valokuvia sekä videoita aina kun Juuti vetelee ohjaimensa vivuista.

Toiseen ohjaimeen hänen ei välttämättä tarvitsisi tarttua, sillä kopterin saa lentämään automaattisesti haluttuun pisteeseen tai haluttua reittiä. Satelliittien avulla gps-paikannin laskee sijainnin kaiken aikaa millilleen.

Juuti nostaa kopterin lähes 150 metriin. Sen korkeammalla sillä ei saa lentää, ettei lennokki ole muun lentoliikenteen tiellä.

Paljon matalammallakin koko kylä mahtuu samaan kuvaan. Ja jos satuttaisiin tarvitsemaan kuvaa Mallasveden saaresta, sadan kilometrin nopeudella lentävä kopteri hakisi sellaiset tarkalleen halutusta kohdasta muutamassa minuutissa.

– Jos yhteys jostain syystä katkeaisi, kopteri osaisi palata lähtöpisteeseen, Eero Juuti kertoo.

 

Tekniikka takaa vakaan videokuvan

Eero Juuti ja Teijo Kuiri kävivät talvella kuvaamassa Espanjan golfkenttiä.

Kauko-ohjattava kopteri kiinnostivat Eero Juutia jo alakouluiässä. Ensimmäisestä lennokista alkaen mukana oli myös kamera.

– Kuvien laatu tosin oli alkuun sellaista, ettei niitä kehdannut tarjota mihinkään.

Monen kehitysversion jälkeen tarjolle tuli vakaampia multikoptereita. Niissä on monta roottoria, jotka pitävät lennokin aina oikeassa asennossa.

Multikoptereista tuli puhetta Teijo Kuirin kanssa, jonka kanssa Juutin isä teki töitä Rego Autodesignilla. Suomen kirkkoja kuvannut Kuiri oli monet kerrat kaivannut otoksiinsa kuvakulmaa, josta kokonaisuus avautuisi hienommin.

Yhdessä Kuirin kanssa perustettu yritys mahdollisti ammattitason laitteiston hankkimisen. Sellaista ei ollut valmiina kaupan hyllyllä, vaan kokonaisuus piti rakentaa erillisistä palikoista.

Juuti tiesi, mitä tarvitsi, mutta sen löytääkseen hänen piti käydä läpi netti ja keskustelupalstat. Tärkein on huipputason kuvanvakaajaa. Sen avulla saa valokuvan lisäksi myös videokuvaa, vaikka lennokki heiluisi ilmassa.

Eero Juuti keikuttaa kopteria ja näyttää, miten ammattitason kamerateline toimii. Huojunnasta ja tärinästä huolimatta kamera pysyy täsmälleen halutussa asennossa.

Myös itse kopterin ohjattavuus ja vakaus on tärkeää. Siitä pitää huolen kuusi 500-wattista moottoria sekä valtava määrä ohjauslaitteita ja automatiikkaa.

Kukin kuudesta moottorista nielee virtaa hiustenkuivaajan verran, joten kopteri vaati tehokkaat akut. Sellaisten metsästämisessä oli oma urakkansa.

Ulkomailta tilatut litium-akut ovat sen verran tehokkaita, ettei niitä voi viedä vapaasti esimerkiksi lentokoneeseen. Vaikka akkuteknologia on kehittynyt kännykkäaikana huimasti, akut rajoittavat edelleen kopterin käyttösädettä.

Yksillä akuilla lentää noin vartin verran. Niiden vaihto ja lataus hoituu nopeasti, joten kopterilla voi lentää lähes tauotta, kunhan vara-akkuja on riittävästi.

 

Valtavasti käyttömahdollisuuksia

Multikopteri lentää vakaasti kuuden moottorin varassa.

Kamera- ja tietotekniikan kehityksen ansiosta kuvaavia koptereita löytyy nykyisin valmiina kaupan hyllyltä. Ammattikalustossa kuvan laatu on kuitenkin eri planeetalta kuin verkkokaupan halpisversioissa.

Eero Juuti lennättää ilmassa pientä järjestelmäkameraa. Se ottaa 24 megabitin kuvia, joissa riittää resoluutiota vaikka seinän kokoiseen suurennokseen. Samaan alustaan voi kiinnittää myös elokuvakameran, jolla saa hd-tason videoita.

Laitteisiin upposi melkoisesti rahaa.

– Kokonaisuus on kymmenen kertaa arvokkaampi kuin autoni, Eero Juuti nauraa.

Maassa ei ole montakaan vastaavaa kopteria. Vaikka kalusto on huippuluokkaa, sen varaan ei vielä yritystä perusta.

– Kokemusta tarvitaan silloin, kun jotain sattuu.

Etenkin alkuvaiheessa tarvitaan myös markkinointiosaamista, sillä yrityksellä on käsissä menestystuote, jota asiakkaat eivät tiedä tarvitsevansa.

Ilmakuvan ja -videon mahdollisuudet on hoksattu muun muassa golfkentillä. Kentästä kiinnostunut asiakas pitää siitä, että hän voi tutustua siihen etukäteen nettivideon avulla. Jos video kuvataan puidenlatvojen tasalta, maisemat ja rata kaikkine esteineen avautuvat upeammin ja havainnollisemmin.

– Olemme ideoineet myös tablettisovellusta. Se näyttäisi pelaajalle reaaliaikaisesti, mitä kumpareen ja metsän takana odottaa, Eero Juuti kertoo.

 

Talven kelit eivät suosineet ilmakuvausta

Eero Juuti kiinnittää kameran multikopteriin.

Suomessa hyvää kesäkuvaa saa ilmasta vasta juhannuksesta alkaen.

– Tänä talvena säät eivät ole todellakaan suosineet kuvauksia. Espanjassa myrskysi ja satoi monta päivää, kun olimme Teijo Kuirin kanssa kuvaamassa golfkenttiä, venesatamia ja rantoja.  Ja laskettelurinteissä on ollut nuhruisia talvipäiviä, Eero Juuti harmittelee.

Copterfilms on tehnyt töitä erilaisissa tapahtumissa ja muun muassa rallikuskien kanssa. Myös tuotantoyhtiöt ovat hoksanneet, että näyttävää ilmakuvaa on nykyisin saatavissa paljon aiempaa helpommin. Esimerkiksi Tampereen kaupungin mainosvideossa tulee olemaan Juutin Pirkkahallissa kuvaamaa ilmakuvaa.

Yritys on tarjonnut kuvaa myös uusiin käyttötarkoituksiin. Vakuutusyhtiöille on tarjottu kopterilentoja, joiden avulla olisi helppo tarkistaa metsätuhoja ja sähkölinjoja. Myös vapaaehtoiselle pelastuspalvelulle on ehdotettu yhteistyötä. Kadonneiden etsinnät helpottuisivat, jos paikalle saataisiin nopeasti kopteri, eikä haravoitava alue ehtisi kasvaa.

– Kartoitusta varten tehdyllä ohjelmistolla kopterin saa koluamaan halutun alueen automaattisesti ja lämpökameralla eksyneen löytää nopeasti, Eero Juuti sanoo.

Yritys tarjoaa kuvauksia myös tavallisille kotitalouksille. Kodista, mökistä tai maatilasta saa hienon kuvaparin, kun sen ikuistaa samasta pisteestä sekä kesä- että talvimaisemassa. Myös kylänraitista saa uudenlaista videota ja kuvaa, kun sen läpi lennetään katuvalaisinten tasolla.

Monitoimiyrittäjä editoi videot ja tekee niihin tarvittaessa myös musiikin. Sen rinnalla hän pyörittää Pälkäneellä yritystä, joka kehittää apuvälineitä rakennustyömaille. Kuirilla puolestaan on kalusteiden ja laattojen maahantuontiyritys Owas Design, joka avaa jälleen kesäksi myymälän Luopioisiin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?