Mökkikanta uhkaa rapistua

Sydän-Hämeen rannat kuuluvat Suomen suosituimpiin vapaa-ajanviettopaikkoihin. Keskellä asutuinta Suomea sijaitsevat suuret ja kirkkaat vedet keksittiin mökkirannoiksi jo varhain. Siksi seudun mökkikanta on keskimääräistä vanhempaa.

Monet mökeistä eivät enää täytä nykypäivän mökkiläisen vaatimuksia. Suomen parhaalla paikalla rapistuvien mökkien uudistamista vaikeuttaa se, että myös kaavat ja rakennusjärjestykset ovat osin vanhentuneita.

 

Kangasala on hankkinut kyseenalaista mainetta vastustamalla mökille muuttoa oikeussaleja myöten. Kunnassa on yli 4500 kesäasuntoa, ja entistä useampi haluaisi asettua rakkaaksi tulleille rannoille ympärivuotisesti.

Nauhataajamaa tiivistävä kunta pelkää sitä, että pian koulukyytejä ja kotiapua pitää tarjota pitkin rantoja. Omatoimisten mökkiläisten ja kyläkoulupiiriin uusia asukkaita toivovien kyläläisten on vaikea ymmärtää perusteita.

Pälkäneellä asenne on muuttunut. Kehityskuvaa laadittaessa ja strategioita päivitettäessä havaittiin, että rannat ovat ainutlaatuinen valtti. Nyt halutaan luoda pelisäännöt, joilla taajamien ja palveluiden tuntumassa sijaitsevat mökit voidaan muuttaa vakituisiksi asunnoiksi.

 

Pälkäneellä on lähes 4200 mökkiä eli hieman vähemmän kuin Kangasalla. Mökkiläisten merkitys kunnalle on kuitenkin suurempi, sillä Pälkäneellä mökkejä on tuhat enemmän kuin vakituisia asuntoja.

Kun halutaan havainnollistaa mökkiläisten merkitystä, mökkien määrä kerrotaan muutamalla hengellä, sillä samaa kesäasuntoa käyttävät usein omistajan lisäksi myös sukulaiset ja ystävät.

Laskentatapa antaa hieman liioitellun kuvan mökkiläisryntäyksestä. Melkoinen osa Sydän-Hämeen mökeistä on paikkakuntalaisten omistuksessa. Siinä eivät seudun kauppaeurot paljon lisäänny, jos perhe siirtyy lomakuukausiksi Onkkaalasta Luopioisiin.

Rantoja varattiin jo vuosikymmeniä sitten tilojen ja jälkipolvien käyttöön. Rantoja ei myydä pois, vaan hankitaan lisää: kun mökkejä tulee myyntiin, ostaja löytyy usein läheltä.

Mökin tuntumassa sijaitseva asunto vähentää tarvetta muuttaa mökille vakituisesti. Mökki halutaan pitää mökkinä, johon paetaan välillä arkikiireitä ja -rutiineja.

Rakennusjärjestykset kannattaisi silti päivittää ripeästi, sillä mökkien omistajakaartissa on tapahtumassa muutos. Suuret ikäluokat ovat saaneet tarpeeksi puiden pilkkomisesta ja verkkojen oikomisesta. He ovat luopumassa mökeistä, ja ostajat ovat usein viisikymppisiä, jotka kaipaavat askaretta, kun lapset ovat lentäneet pesästä.

Tässä vaiheessa oltaisiin valmiita isompaankin elämänmuutokseen. Esimerkiksi maallemuuttoon. Siksi olisi tärkeää, että ”sukupolvenvaihdoksen” yhteydessä mökit päästäisiin muuttamaan asunnoksi, jos se on mahdollista.

 

Tämä lehti on postitettu tilaajien lisäksi kesäasukkaille. Melkoinen joukko mökkiläisiä seuraa paikallislehden välityksellä seudun kuulumisia ympäri vuoden, ja lopuillekin keväinen mökkikauden avaus tuo lämpimät terveiset mökkirannoilta.

Kylien ja ihmisten arjessa mukana elävä lehti yrittää osaltaan vihkiä kesävieraatkin maaseudun mutkattomaan helppouteen. Tervetuloa lukijakuntaan vaikka kesän ajaksi. Sydän-Hämeen kuulumiset ovat luettavissa myös kaikilla vempaimilla mitä ihminen on keksinyt.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?