Veli-Pekka Virtanen häärii vanhan aitoolaistalon sisätiloissa. Hän on juuri saanut valmiiksi pesutilojen vedeneristyksen ja vessan seinien kaakeloinnin. Hän istahtaa vanhaan isännäntuoliin ja ryhtyy kertoilemaan, kuinka tärkeää oikeaoppinen vesieristäminen on.
– Erityisen kriittisiä paikkoja ovat nurkkasaumat ja lattiakaivon ympäristö. Jos niitä ei ole tehty kunnolla, vesi pääsee pikkuhiljaa valumaan rakenteisiin, ja sitten ollaankin isoissa ongelmissa, LVI-alan koulutuksen saanut Virtanen toteaa.
Asianmukaisella vesieristämisellä ehkäistään vesivauriot ja kalliit korjaukset. Vedeneristyssertifikaatinkin Virtanen hankki juuri näistä syistä.
Seuraavaksi Virtanen tarttuu maalisutiin. Edessä on ajan saatossa kuluneiden ja kellastuneiden paneelikattojen maalaaminen.
Tällaisia taloja Sydän-Hämeessä, joskin myös muualla Suomessa, on paljon. Vanhoja, lähes alkuperäiskunnossa olevia taloja, joihin hädin tuskin vesi kulkee ja lämmityspuolikin on ainoastaan tulisijojen varassa.
– Vanhemmat ihmiset ajattelevat, että kun on ennenkin pärjätty näissä oloissa, niin pärjätään jatkossakin. Remontteja tehdään vasta kun jotakin vahinkoa, esimerkiksi juuri vesivahinkoa, pääsee tapahtumaan.
Useimmiten vasta uudet omistajat pistävät alkuperäiskunnossa olevat talot kuntoon. Näin myös tämän aitoolaistalon tapauksessa.
Yrittäjä tottelee asiakasta
Yhdeksän vuotta sitten Tmi Parru ja putkea perustaessaan Virtanen oli varma, että hän tekisi putkitöiden lisäksi vain ”hyvin pieniä remppahommia”.
– Päätin, että ainakaan laattahommiin en koskisi, Virtanen naurahtaa.
Vaan toisin kävi. Eräällä työkeikalla Virtanen kysyi ohimennen talon omistajalta, että kukas nuo teidän laatoitushommat tekee.
– Mies katsoi minua hölmistyneenä ja totesi, että sinä tietenkin. Että alas kuule vaan pistämään niitä laattoja, ei tänne ketään muutakaan kutsuta.
Virtanen totteli.
– Eikös se niin mene, että asiakas on aina oikeassa? hän kysyy hymyillen.
Siitä se sitten lähti. Tätä nykyä Virtanen hoitaa niitä vähän isompiakin hommia, asentaa keittiöitä ja tekee kattoremontteja. Kevään aikana hänellä on edessään erään aitan muuttaminen nukkumiskelpoiseksi.
Mökkitalkkarina Virtanen sen sijaan asentaa vesipumppuja ja laiturihommia ja tekee pieniä korjaushommia.
EU vei tilan
Ennen remonttihommia Virtanen toimi maanviljelijänä. Vaan sitten tuli EU, eikä pienten tilojen pitäminen enää kannattanut.
– Olisi pitänyt pistää kaikki paikat uuteen uskoon. Ei sellaisia muutoksia pienellä tilalla ollut resursseja lähteä tekemään.
Niinpä Virtanen hakeutui töihin rakennusliikkeeseen, jossa virisi idea yrittäjäksi ryhtymisestä.
Salmentakana asuvan Virtasen tyypilliset työkeikat ovat40 kilometrinsäteellä omasta kodista. Onpa hän joskus lähtenyt kauemmaksikin, mutta pääasiassa työkohteet ovat lähialueella.
Virtanen ei mielellään puhuisi omasta talostaan. Hän kärsii nimittäin suhteellisen yleisestä ”Suutarin lapsella ei ole kenkiä” -syndroomasta.
– 13 vuotta sitten tein vessaan paneelikaton ja päätin, että seuraavana päivänä laitan kattolistat. Eipä ole vieläkään listat kattoon ilmestyneet, Virtanen naurahtaa.
Kevät ja kesä ovat tunnetusti kiireistä aikaa rakennus- ja remontointialan ammattilaisille. Joskus käy niin, että Virtanen lähtee kahdeksalta töihin, ja tulee takaisin kymmeneltä illalla.
– Pyrin kuitenkin aina auttamaan kiireellisissä asioissa, jos aikatauluni vain millään antavat periksi, hän sanoo.