Kirkkomusiikki: Sunnuntaina Luopioisten kirkkokuoron kevätkonsertissa vietetään kaksinkertaista juhlaa

Monen kiitoksen konsertti

Luopioisten kirkkokuorolaisia ottamassa vastaan ansiomerkkejään kuoron 75-vuotisjuhlassa.

Kevätkonsertti kuuluu Luopioisten kirkkokuoron perinteisiin. Tämänkeväinen tilaisuus ensi sunnuntaina on tavallista juhlavampi, sillä kuoro viettää samalla 80-vuotisjuhlaansa.

Kirkkokuoron lisäksi esiintyvät lapsikuoro Seulaset sekä viulisti Arja Nuuttila. Kuorojen johdosta vastaavat Alpo ja Auni Roikola.

Ohjelma koostuu ilon, kiitoksen, kevään ja ylösnousemuksen lauluista, joihin sekoittuu ripaus lähdön haikeutta. Konsertti on näet samalla 25 vuotta Luopioisten seurakuntaa palvelleen kanttori Alpo Roikolan eläkkeellelähtöjuhla.

Kevätkonsertti alkaa Luopioisten kirkossa 27.4. kello 14.00. Konsertin jälkeen vietetään kahvihetki, jaetaan kirkkokuorolaisten ansiomerkit ja saatellaan Alpo Roikola eläkkeelle.

 

Nuorekas 80-vuotias

Luopioisten kirkkokuoro kuvattuna vuoden 1977 paikkeilla. Silloinen kuoronjohtaja Katriina Roikola istuu eturivissä keskellä.

Luopioisten kirkkokuoro on kautta historiansa ollut vahva ja elinvoimainen pienen maaseutuseurakunnan kuoroksi. Se on innostanut kaikkina aikoina myös aivan nuoria laulajia liittymään joukkoon.

Nuoruus oli kuoron tavaramerkki alusta asti, sillä se sai alkunsa nuorten miesten lauluharrastuksesta Haltialla. Kylässä sattui asumaan poikkeuksellisen paljon laulutaitoisia nuorukaisia, jotka kokoontuivat ilokseen laulamaan yhdessä ja välillä huvin vuoksi esiintyivät muillekin kyläläisille.

Yksi pojista oli aktiivinen ja aikaansaapa Aarre Mäkelä, josta sittemmin tuli kouluneuvos Aarre Kailanpää. Hän perusti kuoron vuonna 1934 ja johti sitä alkuaikoina. Mukaan liittyi heti myös naislaulajia.

Mäkelän lähdettyä opettajaseminaariin kuoron johtamisesta alkoivat vastata seurakunnan kanttori-urkurit, ensimmäisenä Vilho Ahonen ja hänen jälkeensä Hannes Mäkelä.

Kuoron alkutaipaleella tulivat eteen sodat, ja niiden seurauksena miesten rivit laulajien joukossa harvenivat. Naiset ja nuoret tytöt pitivät kuitenkin sodan ajan huolta, että kirkkokuoron toiminta jatkui katkeamatta. Myös johtajana toimi sodan aikana nainen, Elli Suominen.

Kuoron toiminta alkoi heti sotien jälkeen monipuolistua. 1950-luvulta asti ohjelmaan kuului lauluharjoitusten lisäksi matkoja, retkiä ja yhteisiä tapahtumia, myöhemmin kuorokursseja ja yhteisesiintymisiä muiden kuorojen kanssa. Luopioisten kirkkokuoro rekisteröitiin vuonna 1950, ja vuonna 1976 se liittyi Tampereen kirkkomusiikkipiirin jäseneksi.

Seurakuntaliitos Pälkäneen kanssa muutti kuoron kappeliseurakunnan kuoroksi, mutta sen elinvoima ei muutoksesta kärsinyt. Laulajia on tällä hetkellä 22, ja yhteistyö Pälkäneen kirkkokuoron kanssa piristää molempien kuorojen toimintaa.

Luopioisten kanttoreilla on ollut aina vahva ote ja kiinnostus kuoron kehittämiseen.  Pitkäaikaisimmat kuoronjohtajat ovat olleet Toimi Ahvenjärvi sekä Alpo Roikola, joka tulee johtaneeksi kuoroa neljännesvuosisadan.

Kirkkokuoro on perustamisestaan saakka kannatellut vahvasti seurakunnan musiikkielämää. Ammattimaisesti johdettuna ja säännöllisesti toimivana kuoro on taannut musiikkitoiminnan jatkuvuuden ja säilyttänyt korkean musiikillisen tason, mikä ei pienessä seurakunnassa ole aina itsestäänselvyys.

(Lähde: Ari Järvinen: Luopioisten kirkkokuoron historiikki kuoron 75-vuotisjuhlaan)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?