Seuraava askel: Kunnan ja yrittäjien näkemykset kameravalvonnasta kartoitetaan

Yhteistyössä turvallisuuden ja viihtyisyyden eteen

– En usko, että Pälkäneellä oloa kovin turvattomaksi tunnetaan, mutta viihtyminenkin on tärkeä asia. Venerantojen ongelmat ovat kuitenkin olleet isoja niin Onkkaalassa kuin Luopioisten kirkonkylässäkin, arvioi teknisen lautakunnan puheenjohtaja Timo Ailio.

Ailio lausui avaussanat turvallisuuteen pureutuneessa iltapäivätilaisuudessa kunnantalolla.

Timo Ailio ja Markku Rantanen kuunteluvuorossa.

Paikalle oli kunnan teknisen toimen aloitteesta kutsuttu vakuutus- ja kameravalvonta-alan ammattilaisia sekä vartiointiliikkeen ja poliisin edustajat. Poliisia ei lopulta paikalle saatu, vaikka tilaisuudesta oli informoitu virkavaltaa hyvissä ajoin. Läsnäolijat tuumasivat tämän kertovan omaa karua kieltään poliisin nykyisistä – ja tulevista – resursseista.

Paikalla olleita mietitytti erityisesti venerannoilla viime kesinä tiiviisti sattuneet murrot ja ilkivallanteot. Pahimmillaan vorot ovat iskeneet kolmesti samana kesänä. Yrittäjät puolestaan näkivät kameravalvonnan yhtenä keinona lisätä turvallisuutta Onkkaalassa, joka on toisaalta syrjässä mutta toisaalta vilkkaasti liikennöidyn Lahdentien varressa. Tuumattiinpa kameravalvonnalla saatavan kuriin ne kylillä tapahtuvat häiriöt ja rikkeet, joiden tekijä on yleisesti tiedossa mutta vedenpitävä varmistus asialle puuttuu.

Kunnan tekninen johtaja Matti Vesava muotoili tilaisuuden olevan aloitus sille, miten turvallisuutta ja viihtyisyyttä voitaisiin Pälkäneellä kohentaa yhteistyön voimalla. Kunnanjohtaja Esko Arasalo arvioi, että eri toimijoiden – niin kunnan, yrittäjien kuin seurakunnankin – olisi järkevää keskustella tilanteesta kokonaisvaltaisesti. Kun kokonaiskuva tarpeista ja ajatuksista kirkastuu, on mahdollista tehdä kartoitusta esimerkiksi kameroiden määrästä, sijoituspaikoista ja kustannuksista.

Kaikki hyötyvät?

Teknisen johtajan Vesavan mukaan Orivedellä kameravalvontaan päädyttiin aikoinaan ilki- ja väkivallan ehkäisemiseksi. Sapluunaa laajennettiin sittemmin poliisin kanssa yhteistyössä asetettuihin katukameroihin ja vartiointiliikkeen käyttöön.

– Yrittäjiltä tuli asiasta hyvää palautetta, Vesava tietää.

Tilaisuudessa kävi ilmi, että keskitetty kameravalvonta on mahdollista järjestää yhteistyössä eri tahojen kesken. Kunnan ja yrittäjien on mahdollista tehdä yhteishankinta, jossa voi olla mukana myös esimerkiksi asunto-osakeyhtiöitä ja seurakunta. Yhteishankinnalla kamerakohtaista hintaa saataisiin painettua tuntuvasti alaspäin.

– Tämä vaikuttaa yhteisvastuulliselta hankkeelta, jossa näkisin kaikilla yrityksillä olevan syytä lähteä mukaan jollakin tavalla. Itse kannatan lämpimästi tällaista, apteekkari Mikko Unkila summasi.

Vesava arvioi yrittäjiä tarvittavan yhteistyöhön jo siksikin, että kameroiden asentaminen jonkin yrityksen tontille tai liikkeen seinään vaatisi luonnollisesti yrityksen hyväksynnän. Hän ei osannut arvioida ilkivallan vuosittaisia kustannuksia Pälkäneellä, mutta myönsi että jotakin saadaan korjata melkeinpä viikoittain.

Tarkoitus ehkäistä ennalta

Keskitettyä kameravalvontaa esitellyt Ari Räty kertoi saaneensa ensikosketuksen valvontakameroihin, kun vanhempien kaupassa piti saada näpistely kuriin.

Vakuutusmeklari Markku Rantasen mukaan kameravalvonta ja vartiointipalvelu ovat ennen kaikkea ennaltaehkäisevää toimintaa, johon poliisin rahkeet eivät nykyisin tahdo riittää. Viime viikon tilaisuudessa kiinnostus kohdistui kuitenkin ennen kaikkea kameravalvontaan. Syitä tälle saattoivat olla esitetty kameroiden edullisuus ihmistyövoimaan verrattuna ja toisaalta myös vartiointiliikkeen puuttuminen esittelytilaisuudesta.

Demon turvallisuus Oy:n toimitusjohtaja Ari Räty selvitti, että ilkivallan ehkäisemisen lisäksi kameravalvonta voi olla avuksi myös tapausten ratkaisemisessa. Poliisille tai muillekin viranomaisille on mahdollista antaa katseluoikeudet tiettyjen kameroiden aineiston läpikäymiseen.

Kameravalvontaa on ujutettu Rädyn mukaan kunnissa enenevissä määrin esimerkiksi vedenottamoille ja muihin säännöllisesti tarkistettaviin kohteisiin, jolloin rutiininomaisten tarkastuskierrosten sijaan työntekijöiden aikaa on voitu käyttää johonkin muuhun.

Suoranaista alennusta vakuutusmaksuista kameravalvonta ei tuo, mutta vakuutusyhtiöt katsovat usein hankintaa suopeasti esimerkiksi investoinnin tukemisen kautta.

Kameroiden hinnoissa on laadusta johtuvia tuntuvia eroja. Demon turvallisuuden Rädyn näyttämissä esimerkkitapauksissa pätevän kameran hinnaksi tuli kolmisensataa euroa, ja kuukausittainen käyttömaksu asettui noin 10 ja 20 euron välille hankittavasta kokonaiskameramäärästä riippuen.

Rädyn mukaan kelpo vauhtia kehittyvä turvallisuusteknologia tarjoaa jo nyt vastauksia moniin tarpeisiin. Esimerkiksi matkapuhelimeen on saatavilla hälytysnappi, jota painamalla puhelin ottaa yhteyden hätäkeskukseen, avaa kamerayhteyden ja ilmoittaa GPS-tiedot paikannusta varten. Järjestelmää voi Rädyn mukaan hyödyntää kiireellisen hoitoavun saamisessa tai esimerkiksi kolaritilanteessa.

Yhtä lailla laite voi hälyttää apua vaikkapa vanhuksen tai huonokuntoisen ihmisen kotiin, jos laite ei rekisteröi asunnosta ääniä tietyn ajan kuluessa. Räty ennakoi kehityksen askeltavan yhä eteenpäin. Tulevaisuudessa kameran avulla voi kenties tunnistaa kytevän palon alun, aluillaan olevan vesivahingon tai vaikkapa kosteusongelmiin viittaavan homeen.

– Ei meinaa pysyä aina pipo päässä, kun kuuntelee kaikkia visioita, hän hymähti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?