Lasten mukana lajin pariin: Naisten harrastejalkapallo vahvassa kasvussa

FC Kangasala emännöi Leidit Landella -turnausta

FC Kangasala ylsi finaaliin, mutta Lahden Palloilijattaret veivät lopulta Leidit Landella 2014 -mestaruuden.

– Naisten harrastefutis on kasvanut viime vuosina vauhdilla. Esimerkiksi Tampereen ja Helsingin piirissä naisten harrastesarjoihin on perustettu lisää sarjatasoja, koska joukkueita on tullut niin paljon lisää, Suomen Palloliiton harrastefutiskehittäjä Lasse Keski-Loppi kertoo.

FC Kangasalan järjestämä perinteikäs kevään avausturnaus Leidit Landella osoittaa myös sen, sillä mukaan on ollut joka vuosi ylitunkua. Viime lauantaina Pikkolan hiekkakentillä viilettivät kahdeksan ensin ilmoittautunutta joukkuetta: Tykkinaiset, Pinkerton, Pallopimut, Mäki-Mimmit, FC Mallittaret, FC Vaajakoski, Palloilijattaret ja FC Kangasala.

– Tänne tulee joukkueita yllättävän pitkänkin matkan päästä; tänä vuonna muun muassa Vaajakoskelta, Lahdesta ja Porista asti, Leidit Landella -turnausemäntä ja FC Kangasalan joukkueenjohtaja Katja ”Kasi” Similä iloitsee.

 

Kaikki innostuneet otetaan vastaan

Harrastepelaajamääristä ei voi kertoa mitään tarkkaa lukemaa, koska harrastepelaajia ei rekisteröidä. Se madaltaa harrastamiskynnystä, kun ei tarvitse ostaa pelipassia.

Rekisteröityneiden naispelaajien määrästä kehityssuunta näkyy, koska yli 35-vuotiaat pelaajat ovat käytännössä melkein kaikki harrastepelaajia. Vuonna 2010 heitä oli yhteensä 546 ja viime vuonna jo 1035.

Naiset tulevat usein harrastejalkapallon pariin oman lapsen kautta. Harrastefutiskehittäjä Lasse Keski-Loppi kertoo, että myös vahva satsaus tyttöjen ja naisten jalkapalloon on tuonut kasvua aikuisharrastajien määrään.

– Minut houkuteltiin aikanaan kokeilemaan harrastejalkapalloa ja jäin saman tien nalkkiin. Nyt olenkin ollut mukana jo useamman vuoden, Similä muistelee.

Leidit Landella -turnaus on järjestetty vuodesta 2009 lähtien. Turnauksen ikähaitari liikkuu 18-vuotiaasta yli 50-vuotiaisiin.

– Joukkueiden pelaajat ovat eritasoisia ja kaikki innostuneet otetaan vastaan. Joukkueissa pelaa sellaisia, jotka eivät ole koskaan potkineetkaan palloa ja tulevat kokeilemaan. Ja sitten on myös heitä, jotka ovat jo pelanneet enemmän esimerkiksi nuorempana ja tulevat fiilistelemään. Tällä kaikki saavat saman verran peliaikaa, Similä kertoo.

Viime lauantaina pelatussa leidien turnauksessa FC Kangasala ylsi finaaliotteluun, mutta Lahden Palloilijattaret veivät lopulta Leidit Landella 2014 -mestaruuden.

FC Kangasalan joukkue harjoittelee kesän ajan joka tiistai.

– Mitä enemmän toimintaa tarjotaan, sen enemmän pelaajia tarttuu mukaan. Turnaustapahtumat toimivat hyvänä starttina, Keski-Loppi kiteyttää.

Pikkolan hiekka pöllysi, kun kahdeksan ensimmäisenä mukaan ilmoittautunutta joukkuetta pelasi lauantaisessa Leidit Landella -turnauksessa.

Rekisteröityneiden naispelaajien määrä

vuosi

yli 35 v.

20–34 v.

2010

546

1979

2011

787

2446

2012

973

2757

2013

1035

2803

Lähde: Suomen Palloliitto

Naisten harrastejoukkueiden pelaajat ovat eritasoisia ja kaikki innostuneet otetaan vastaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?