Alaston nuori piinasi humalaisia palomiehiä?

Sainpas sinut siirtymään tämän tekstin ensimmäiselle riville, kiitos vaan.

Oletkin varmaan jo ennen tätä huomannut, että otsikot muuttuvat yhä huomionhakuisemmiksi, kun sähköisessä mediassa kilpaillaan lukijoiden huomiosta ja hiirenklikkauksista. Tilanteen soisi johtavan siihen, että mediatalot kilpailisivat sillä, kuka saa luotua laadukkainta sisältöä ja houkuteltua lukijan luokseen sillä – näin osa asiantuntijoistakin uskoo. Tähän luulisi kuuluvan myös otsikoinnin rehellisyys; sanotaan asia suoraan.

Sen sijaan yhä enenevissä määrin meille tarjotaan otsikoita, jotka alkavat sanoilla ”Hän on”, ”Tiesitkö, että” , ”Onko tässä” ja ”Nämä ovat”.

 

Miksi isoissa mediataloissa ei luoteta siihen, että omaa asemaa voisi pönkittää myös sillä, että helpotetaan lukijan arkea mahdollisimman informatiivisella otsikolla – ja jos se ei riitä, kenties myös sitten nopeudella ja samaan aikaan virheettömyydellä?

Vaivannäön yhtenä huippuna muistan, miten Urheilusanomat paljasti: ”Tässä on Jokerien KHL-päävalmentaja”. Ensimmäisillä riveillä paljastettiin vielä erikseen, että ”Uusi luotsi on suomalainen ja alansa suurimpia nimiä”, mutta itse nimeä ei etusivulle raaskittu laittaa.

Ohitin otsikon juttua lukematta; pitäkää tietonne. Sama reaktio tulee nykyisin yhä useammin – ja olen ollut huomaavinani, etten ole ainoa.

Kiinnostusta pyritäänkin herättämään jo osittain käänteisen psykologian kautta. ”Haluatko naapurisi rääkkäävän autonsa rikki? Älä missään nimessä kerro hänelle näitä neuvoja”.

 

Otsikoinnissa on käytössä myös toinen kiusallinen tyyli. Siinä yhdistetään kaksi toisiinsa liittymätöntä asiaa, ja hyväksi esimerkiksi käy vaikkapa tuore Urheilulehti.

Lehti otsikoi: SM-liigan suomalaissensaatio tähtää MM-kisoihin – ”Ei minkäänlainen haaste”.

Otsikon perusteella jääkiekkoilija vaikuttaa olevan hyvinkin varma paikastaan MM-kisajoukkueessa, eihän se ole edes ”minkäänlainen haaste”. Itse jutussa on toinen ääni kellossa. Pelaaja kertoo kyllä pyrkivänsä MM-kisajoukkueeseen, ja siihen liittyen asia, jota hän ei koe ongelmallisena on maajoukkueessa saatava pieni peliaika – se ”ei ole minkäänlainen haaste”.

Näin ollen jutusta, jossa poliitikko kertoo olevansa tyytyväinen tehtyyn päätökseen ja ottaa vertailukohdaksi vuosien takaisen täydellisen epäonnistumisen, voisi otsikoida Poliitikko ilmaisi mielipiteensä päätöksestä – ”Täydellinen epäonnistuminen”.

 

Ai niin…se otsikon palomiesasia… Se liittyi erääseen kymmenen vuotta vanhaan tapaukseen vapaapalokunnan väen suljetuissa pikkujouluissa, joissa puolitoistavuotias lapsonen karkasi alkuillasta juhlaväen joukkoon kesken vaipanvaihdon. Kysymysmerkillä pestään kädet siltä varalta, ettei juttu kaikilta osin olekaan ihan totta.

Vaikka omissa otsikoissani onkin rutkasti petraamisen varaa, toivon välttäväni mahdollisimman pitkään edellä mainitut ärsyttävyydet. Toisaalta on kiehtovaa ajatella, miltä tämäkin lehti voisi näyttää.

Täällä sattui kolari viime viikonloppuna!

Tämä ravintola avaa terassin kesän aikana?

Näin yleisötilaisuudessa keskusteltiin kaavahankkeista!

Ethän vain ole uinut tässä järvessä?

Kuoliko suloinen Molli-kissa vanhuuteen – omistaja paljastaa!

Wau! – Hän on koulun uusi rehtori?

Luja-Lukon lentopallomiehet putosivat sarjaporrasta alemmas – ”Kyllä meitä nauratti”!

Poliisi pysäytti autoilijoita Lahdentiellä – tässä syy!

Uuh: Leenan tilalla uskomattomat jättiutareet – katso kuvat!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?