Kangasala pääsi vastikään valtakunnallisiin otsikoihin pilottihankkeeseen osallistuneen Mattsonien perheen aurinkosähköjärjestelmän ansiosta. Aurinkosähkö on myös monelle mökille riittävä energiantuotantojärjestelmä. Pääasiassa viikonloppukäytössä olevalle mökille riittää melko pienen mittakaavan aurinkosähköjärjestelmä. Valaistus ja kännyköiden lataaminen eivät vie kovin runsaasti sähköä, mutta niitä suurempien laitteiden vuoksi tarvitaan jo suurempaa satsausta.
Mitoita tarpeen mukaan
Ennen kuin järjestelmää alkaa hankkia, kannattaa laskea tarkkaan mitä sähkölaitteita mökillä tarvitsee ja miten paljon ne kuluttavat sähköä. Valaistukseen ja pienten laitteiden lataamiseen riittää useimmiten noin 500 euron järjestelmä, joka on melko helppo tehdä itse. Television tai jääkaapin jatkuvaan käyttöön tarvitaan jo suuremmat järjestelmät, joiden hinnat nousevat helposti 1000–3000 euroon. Tämän hintaluokan järjestelmillä pystyy käyttämään jonkin verran myös vesipumppua.
Mökillä vietetty aika määrittää tarvittavien paneelien määrän ja koon. Jos mökillä käydään vain harvakseltaan, ehtii pienikin paneeli ladata akun hiljalleen täyteen vierailujen välissä. Pidempiä tai usein toistuvia vierailuja ajatellen paneelin pitää ehtiä tuottamaan akut täyteen iltoja ja pilvisiä päiviä varten, jolloin tarvitaan laajempi järjestelmä jo pienempääkin käyttöä varten.
Aurinkosähköjärjestelmän osat
Aurinkopaneelit keräävät akkuihin joko 12 tai 24 voltin tasavirtaa, jota ei voi suoraan käyttää verkkovirtalaitteissa. Omakotitaloissa muuntamista varten tarvitaan invertteri eli vaihtosuuntaaja, jolla saadaan aikaan tarvittava 230 voltin vaihtovirta. Mökillä pärjää usein silti aivan hyvin tasavirta-akuilla, sillä monia laitteita on saatavilla pienjännitteelle.
Mikäli päättää kuitenkin laajentaa aurinkosähköjärjestelmää, niin invertterin ja paneelien väliin tarvitaan kytkentäkotelo, jossa on ylijännitesuoja, sekä tasavirtapiirin katkaisija. Invertterin ja sähköpääkeskuksen väliin puolestaan tarvitaan vaihtovirtapiirin katkaisija ja energiamittari.
Invertterin laatuun kannattaa satsata, ettei mikään laite rikkoudu. Hinnat vaihtelevat 150 watin invertterin noin 30 eurosta lähelle tuhatta euroa – sen joutuu parhaista, 3000 watin inverttereistä maksamaan.
Muista tarpeelliset luvat
Luvissa on eroja kaava-alueella ja sen ulkopuolella, mutta useimmiten alle kymmenen neliömetrin aurinkopaneeleihin riittää toimenpidelupa. Mökille yleensä riittävät jo yhden tai kahden neliömetrin paneelit.
Rakennusvalvontaan kannattaa olla yhteydessä joka tapauksessa ennen aurinkosähköjärjestelmän asentamista, sillä toimenpideluvat ratkaistaan tapauskohtaisesti. Kangasalan rakennusvalvonta palvelee kesäisin pääsääntöisesti maanantaista perjantaihin kello 9–15 numerossa 03 5655 3000. Pälkäneellä rakentamisen luvista vastaa rakennustarkastaja Anitta Käenniemi, joka vastaa puhelinnumerosta 03 546 0314, torstaisin ja perjantaisin kello 9–11.
Pirkanmaan energianeuvonta Rane järjestää kesämökin aurinkosähköistämisestä maksullisen koulutuksen 20.5. ympäristötietokeskus Moreeniassa kello 16–20.30. Lisätietoja antaa ja ilmoittautumisia ottaa vastaan Ilari Rautanen numerossa 040 806 3252.