Terhokerho: Yhteistä leikkiä ja aitoa läsnäoloa

Urhon ja Sirkan jaettu ilo

Urho Nummela ja Sirkka Hildén löysivät helposti yhteisen sävelen. Iloon yhtyy myös Urhon äiti Iinamaria Nummela. Takana hanketyöntekijä Noora Pajari (vasemmalla) ja kaksi ensimmäistä Terhokerhoa Pälkäneellä vetävä vapaaehtoistyöntekijä Annu Leppänen. Terhokerho-nimi juontuu Suomen Kulttuurirahaston tunnuksena toimivasta tammesta ja sen terhoista.

Vuoden ja kahden kuukauden ikäinen Urho Nummela tutkii ympäristöään tarkasti. Puupalikat jaksavat kiinnostaa hetken, mutta sen jälkeen on päästävä tutkimaan kaikki muukin: penkit, pöydät ja käytävät. Äiti Iinamaria Nummelalla pitää kiirettä pysyä pojan perässä.

Kesken kaiken Urho nappaa käsiinsä pallon ja kipittää tarjoamaan sitä pyörätuolissa istuvalle Sirkka Hildénille. Kostiakodilla asuva Hildén on touhussa innolla mukana, ja hymy on molemmilla herkässä.

Urhon touhuja seuraa silmä kovana liuta muitakin silmäpareja, sillä poika on tullut äitinsä kanssa Terhokerhoon. Lapsille ja senioreille suunnattu yhteinen kerho kokoontui Pälkäneellä ensimmäistä kertaa viime sunnuntaina.

Ensimmäisellä kokoontumiskerralla kerhossa oli kuusi eri-ikäistä lasta sekä iso salillinen eläkeläisiä ja Kostia-kodin asukkaita.

– On hienoa seurata sukupolvien välistä yhteyttä. Musiikki tuntuu yhdistävän mukavasti eri-ikäisiä kerhoilijoita, Iinamaria Nummela sanoo.

Kostia-kodin sali raikuikin sunnuntaina sekä lasten ja nuorten että senioreiden suosikkilauluista. Kesäpäivä Kangasalla, Piippolan vaarilla oli talo ja Maijal oli karitsa soivat rinta rinnan ja sulassa sovussa kerholaisten tulkitsemina.

–  Onpa ihanaa päästä seuraamaan lapsia ja heidän edesottamuksiaan. Hienoa, kun täällä on paikalla kaikenikäisiä kerhoilijoita, eläkeläinen Aulikki Hemilä tuumaili sunnuntaina.

4-vuotias Elli Juurikka oli saapunut Kostiakodille äitinsä kanssa.

– Leikkiminen on ollut täällä kivointa. Leikin puupalikoilla ja pikkueläimillä, Elli toteaa 4-vuotiaan varmuudella.

 

Koko Suomi leikkii

Pälkäneellä Terhokerhoon päästiin ensimmäisten joukossa koko Suomessa. Terhokerhoissa lapset leikkivät, liikkuvat, lukevat, luovat tai puuhaavat muuta mukavaa yhdessä eläkeläisten, vapaaehtoisten aikuisten ja myös omien vanhempiensa ja isovanhempiensa kanssa.

Kerhot ovat osa Suomen Kulttuurirahaston juhlavuoden Koko Suomi leikkii -nimistä suurhanketta. Yli kolmen miljoonan euron hankkeen avulla jokaiseen Suomen kuntaan perustetaan vuoden 2016 lpppuun mennessä Terhokerho eli sukupolvien kohtaamispaikka. Hankkeen toteutuksesta vastaavat Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) ja Suomen Punainen Risti (SPR).

– Tavoitteemme on saada kaikenikäiset suomalaiset leikkimään yhdessä. Lapsen ja vanhuksen kohtaaminen rikastuttaa sekä nuoren että vanhan elämää, ja samalla leikkiperinne välittyy kuin itsestään eteenpäin. Olemme huomanneet, että teknologian kehityksen myötä nykylapsilla on entistä vähemmän aikaa ihan perinteiselle leikille. Hanke tähtääkin osaltaan myös siihen, että perinteinen, mielikuvituksellinen leikki säilyisi lasten elämässä mukana mahdollisimman pitkään, SPR:n Hämeen piirin hanketyöntekijä Noora Pajari kertoo.

 

Toiminta jatkunee syksyllä

Pälkäneen Terhokerho kokoontuu kevään aikana vielä kolme kertaa. SPR:n paikallisosasto on vetovastuussa kahdella ensimmäisellä kerralla, ja MLL vastaa kahdesta viimeisestä kerhokerrasta.

– Tiedossa on esimerkiksi perinneleikkejä, pihaleikkejä ja vihdan tekemistä. Lasten ja senioreiden kohtaamisia on aina niin mukava seurata – yhteistä puuhaa löytyy aina, Noora Pajari miettii.

Kokoontumiset ovat sunnuntaisin Kostiakodilla. Pajari toivoo, että Terhokerho jatkuisi paikkakunnalla myös syksyllä.

– Kerhot pyörivät kunnissa vapaaehtoisten voimin. Vapaaehtoisilta ei vaadita mitään erityistaitoja- pelkkä läsnäolo riittää. Pälkäneellä toimintaa kokoonnutaan suunnittelemaan elokuun alussa tarkemmin. Kaikki kiinnostuneet voivat tulla silloin paikalle, Pajari vihjaa.

Terhokerho

Lasten ja senioreiden yhteinen Terhokerho Kostiakodilla sunnuntaisin 18.5., 1.6. ja 15.6. klo 15-16.30.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?