Suomi on edelleen sananvapauden maailmantilastossa ykkönen. Muut mitalistit ovat Hollanti ja Norja.
Eniten sanaa ja kuvaa kahlehditaan Syyriassa. Myöskään Pohjois-Korea ja Venäjä eivät voi rehennellä sananvapaudellaan.
Venäjä on lopettanut lehtiä ja televisioasemia, jotka ovat arvostelleet vallanpitäjiä. Yhdysvaltain asema romahti siksi, että se uhkaa ankaralla rangaistuksella CIA:n vakoilutoiminnan paljastanutta henkilöä ja järjestöä.
Suomen sananvapaus on sekin ollut koetuksella kärkisijasta huolimatta. Sellaiset sanomalehdet kuin Uusi Suomi, Uusi Aura ja Savo on lakkautettu. Osa lehdistä on siirtynyt ulkomaiseen omistukseen ja pieniä lehtiä on sulautettu suurempiin.
Työväelle ei enää tarjota Kansan Lehteä, Hämeen Yhteistyötä, ei Työkansan Sanomia eikä Vapaata Sanaa. Uutispäivä Demari, Kansan Uutiset ja Tiedonantaja ovat niiden jäljillä pienehköillä levikeillään. Suomenmaa on korvannut Maakansan, mutta ruotsalainen Alma Media on nielaissut Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomat. Vieraassa kidassa ovat myös Mainos-TV sekä maineikkaat kirjankustantajat WSOY ja Tammi.
Televisioon on sentään saatu muitakin uutisia kuin eduskunnan vartioiman Yleisradion toimittamat. Radiokanavien lukumäärä on kunnioitettava ja paikallislehdetkin menestyvät vuodesta toiseen.
Minkä tyyppistä tämä suomalainen sananvapaus sitten on? Se on sitä, että kansanedustajaa voidaan kiusata vuosikausia siitä syystä, että ystävät olivat halunneet järjestää hänelle 60-vuotisjuhlat. Siinä hötäkässä meni ministerin virka ja palkka.
Valtion tielaitoksen Destian hallitus ja toimitusjohtaja joutuivat julkisuuden paineessa eroamaan. Kolme vuotta myöhemmin kerrottiin, että suurin otsikoin julkaistut syytökset olivat ilkeämielistä aprillia. Mainetta ei kuitenkaan kukaan pystynyt palauttamaan, puhumattakaan, että työpaikkoja olisi palautettu.
Kaikki kuuden vuoden ajan velloneet syytökset ja epäilyt vaalirahakohun ympärillä osoittautuivat aiheettomiksi ja maksoivat yhteiskunnalle miljoonia euroja. Käräjäoikeudessa päätekijäksi leimattu kiinteistövälittäjä joutui istumaan vankilassa pari vuotta liian pitkään. Hänen yrityksessään tapahtuneet verotusrikkeet olisivat jääneet ilman poliittisia kytkentöjä vaille julkisuutta. Hänen vankeudestaan tehty 48 minuutin televisio-ohjelma nostettiin hyllylle. Siinä arvostellaan muutamia päänsä pensaaseen pistäneitä poliitikkoja.
Suomalaiseen sananvapauteen kuuluu edelleen sama periaate, jolla aikanaan luonnehdittiin taistolaisten hallitsemaa Reporadiota.
Tasapuolista tiedonvälitystä oli se, että joka toinen ohjelma oli totta ja joka toinen valetta.
Sananvapauden päivää vietettiin lauantaina.