Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaat lintualueet on nimetty

Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaat lintualueet on nimetty.

Kurkia pellolla Oriveden Arovainiolla. Kuva Jukka T. Helin

Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaita lintualueita selvittävä MAALI-hanke on valmistunut.

Pirkanmaan Lintutieteellisen Yhdistyksen (PiLY) vapaaehtoisvoimin toteuttamassa hankkeessa nimettiin yhteensä 75 arvokasta lintualuetta yhdistyksen toimialueelta. Valitut kohteet ovat tärkeitä pesimäalueita sekä muutonaikaisia kerääntymäalueita.

Pirkanmaan Lintutieteellisen Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helinin mukaan hankkeella pyritään edistämään linnustonsuojelua Pirkanmaalla ja vaikuttamaan esimerkiksi kaavoittajien sekä muiden viranomaisten päätöksiin.

MAALI-alueiden linnustoa tarkkaillaan jatkossakin aktiivisesti ja alueverkostoa täydennetään tarpeen mukaan uusilla alueilla. Projekti auttoi myös löytämään aivan uusia arvokkaita lintualueita, joista ei ollut tietoa aiemmin. MAALI-projekti on perustunut usean lintuharrastajan uhrautuvaan työhön aikaa ja vaivaa laskematta.

Tuoreet lintutiedot arvokkailta alueilta ovat välttämättömiä, jotta maankäytössä voitaisiin ottaa huomioon suojelulliset näkökohdat. MAALI-projekti antoi listauksen maakunnan arvokkaista pesimäalueista ja muutonaikaisista levähtämisalueista, mutta samalla sekin paljasti osaltaan, että moni aiemmin arvokas lintupaikka on menettänyt merkitystään linnuston yksipuolistumisen vuoksi.

Pirkanmaan MAALI-hanke on osa BirdLife Suomen organisoimaa valtakunnallista hanketta, jossa pyritään nimeämään maakunnallisesti tärkeät lintualueet koko maassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?