Kansainvälisen kosmetiikkayritys Yves Saint Laurentin (YSL) johtavat meikkitaiteilijat kouluttautuvat Pariisissa. 22 huippumeikkaajaa tuskin huomaa suurkaupunkia ympärillään, sillä he kisaavat koko päivän tuomareiden silmien alla keskinäisestä paremmuudesta. Janita Salmensuo (os. Rasinen) sijoittuu naisten kisan ykköseksi ja kokonaiskilpailun kakkoseksi. Sitten tulee itku, jolle ei tule loppua.
– Hirvitti, jännitti ja pelotti. Minä täällä, pieni pälkäneläistyttö! Itkin silmät päästäni, kun mietin, mitä sijoitus merkitsee, Janita Salmensuo kuvailee ammatillisen huippuhetken tunnelmia.
Kansainväliset agentit ovat heti kimpussa, voitto tuo lisää työtilaisuuksia. Kotimaassa naistenlehtien kiinnostus Salmensuon kädenjälkeen lisääntyy, muotikuvaukset ja -näytökset maailmalla odottavat. Kuvauksiin Moskovaan olisi voinut lähteä vaikka seuraavalla koneella. Sen sijaan Salmensuo tarttuu ensimmäiseen tilaisuuteen lähteä gaalasta hotellille kertomaan uutisia aviomiehelle, joka on poikkeuksellisesti työmatkalla mukana.
– Menin melkein paniikkiin. Missä suhteessa pystyn hyödyntämään tilannetta? Vaikka nautin työstäni, olen myös äiti ja vaimo, nelivuotiaan Jessican äiti pohtii.
Salmensuota hykerryttää se, että uran tähänastinen huippuhetki sattui juuri Pariisiin. Koulussa Pälkäneellä tyttö sai liikanimen ”Janita from Paris”, koska kukaan ei voinut olla huomaamatta nuoren kiinnostusta meikkaamiseen ja muotiin.
– Olin tosi loukkaantunut ja suuttunut nimittelystä, joka oli parhaimmillaan hyväntahtoista, mutta useasti aivan päinvastaista. Onneksi perhe suhtautui kiinnostuksen kohteisiini myönteisesti, Salmensuo muistelee.
Piileskelijästä lavoille
Salmensuo kiittää erityisesti kummitätiään Annikki Westmania, joka hankki alle kouluikäiselle tytölle ensimmäisen meikkipään. Omien kasvojen ehostuksen äiti antoi aloittaa 12-vuotiaana ripsivärillä. Meikattuja kasvoja Salmensuo on piirtänyt aina, mistä oli hyötyä myös YSL-kilpailussa, kun Salmensuo valmisti oman mustan kirjansa teemalla YSL rocks the Black. Aikanaan alakoulun ja kuvaamataidon opettaja rohkaisivat tyttöä alalle, kun huomasivat Salmensuon innon muotiin ja meikkaukseen. Salmensuon piirros seitsemästä veljeksestäkin lipsahti meikkitaiteen puolelle.
– Meikkaaminen on sisäänrakennettuna minussa. Vaikka teinkin jonkin verran meikkejä jo kouluaikoina, opiskelin ensin tradenomiksi, Ajattelin, ettei meikkaaja voi olla ammatti, kun se on niin kivaa ja pyrin välillä pois koko hommasta! L’Oréal Finland Oy:n palkkalistoilla työskentelevä YSL:n meikkitaiteilija naurahtaa.
Nurinkurista sekin, että nuorena Salmensuo inhosi esiintymistä. Se oli kauheinta mitä hän tiesi, eikä oma pituus yhtään helpottanut asiaa.
– Jossain vaiheessa hyväksyin tosiasian, että 190-senttisenä en koskaan pääse piiloon. Nykyään esiinnyn jatkuvasti, kun juonnan meikkitapahtumia lavalla tai koulutan muita ammattilaisia. Tässä ammatissa on koko ajan muiden katseiden alla, ja pituus on kääntynyt voitoksi.
Salmensuon mukaan ihmiset kuuntelevat ja vakuuttuvat helpommin, kun ääni kuuluu tarpeeksi korkealta. Suurin osa huippumeikkareista on homomiehiä, joiden ajankäyttöä ei perhe ja pienet lapset pidättele. Kilpaillun alan huipulla perheelliset naiset ovatkin vähemmistössä. Herkkä ihminen joutuu hieman kovettamaan itseään, mutta jossakin menee raja ammatillisen intohimonkin kanssa.
– Rakastan työtäni, mutta en haluaisi matkustaa liikaa perheen kustannuksella. Minulle oli helpotus, kun Baltian maat jäivät pois alueestani, matkapäivät putosivat pariinkymmeneen. Saa nähdä miten nyt käy, Janita Salmensuo pohtii uran käännekohdassa.