Ruokakarnevaali tulee Pälkäneelle

13.05.2014 16:21

Penttilän tilan ravintolapäivään kuuluvat kesäiset annokset.

Ravintolapäivää eli yhden päivän ruokakarnevaalia on vietetty Suomessa toukokuusta 2011 alkaen neljä kertaa vuodessa, ja sen suosio kasvaa huimaa vauhtia.

Ravintolapäivänä kuka tahansa voi perustaa yhden päivän pop up -ravintolan melkein minne vain: telttaan, kadunvarteen, tyhjään liiketilaan tai omaan kotiinsa. Tyyli on vapaa ja mielikuvitus saa lentää.

Ensi lauantaina 17.5. ravintolapäivä rantautuu Pälkäneellä ainakin Onkkalaan sekä Aitooseen sekä Penttilän tilalle.

– Tämä on mukava kesänaloitus. On tosi mielenkiintoista päästä mukaan näin isoon joukkoon, lähiruokayrittäjä Heikki Penttilä kertoo.

Penttilässä on grilli kuumana lauantaina kello 12–15. Paikalle voi poiketa syömään tai ostaa annoksen mukaansa. Myös verkkokaupasta viikon aikana tilattuja tuotteita voi noutaa

ravintolapäivän aikana.

Ruokalistalla on pihaherkutteluun sopivia tuotteita, kuten makkaraa, perunasalaattia, rieskaa ja maistiaisina perunatortillaa.

Pälkäne-Seura järjestää Kostiantien matonpesupaikalla kello 12–16 suolaista ja makeaa perunatarjoilua: uuniperunaa foliossa, kermaviilikastiketta, villiyrttisalaattia, perunarieskaa, raparperijuomaa ja kahvia perunajauhokakun kera. Perunat kypsytetään uniikilla pälkäneläisellä hiilimasiinalla, jonka ovat suunnitelleet Eino Anttila ja Timo Nieminen alun perin Laipan vaellusten retkiruokailuja varten.

Pälkäne-Seuran perunapainotteinen menu ennakoi seuran heinäkuussa toteutuvaa peruna-aiheista tapahtumapäivää.

Pälkäne-Seura lainaa lauantaipäiväksi Eino Anttilan uniikin retkigrillin, joka on tehty metsän laikutinkoneen terän keskiosasta. Lautasen pohjassa on reikiä, joiden kautta hiilivalkea saa ilmaa. Jalustana oleva leveä putkenpätkä toimii samalla hormina. Grilli korvaa nuotion metsäretkillä silloin, kun tulen teko maastoon on vaarallista.

Onkkaalantien varressa vanhan Säästöpankin tiloissa on kello 9–16 avoinna kolmen naisen perustama Kellohelmakuppila eli kakkukahvila viisikymmenluvun tyyliin. Kakut ovat itse leivottuja ja vanhaan pankkisaliin puhalletaan päiväksi nostalginen henki.

Kellohelmakuppilan pitäjät Mirva Nikkanen, Karoliina Rusila ja Leena-Lotta Salminen pukeutuvat 1950-luvun asuihin ja soittavat taustamusiikkia vanhan ajan savikiekoilta aidolla gramofonilla. Tyyliin kuuluu pieni vivahde amerikkalaisuutta ajankohdan hengen mukaan.

– Kahvilan yhteydessä pidämme myös käsityömyymälää. Käsitöistä meidän ideamme lähtikin, kun mietimme, missä olisi seuraavat myyjäiset. Sitten päätimme pitää ne itse, Mirva Nikkanen kertoo.