Tervan poltto: Hautakappeleiden kattolautojen terva syntyy talkoissa

Tervatynnyri tuoksui Ämmätsän kylätalolla

Tapani Kittelä (vasemmalla) ja Tomi Riihiranta paistelivat makkaraa tervanteon lomassa. Muut tervankeittäjät olivat Aulis Roikola ja kuvan napannut Heikki Koivisto.

Luopioisten hautausmaata komistavat Kantolan kartanon ja Savisten tilan hautakappelit saivat muutama vuosi sitten uudet katot. Seurakunnan hoidossa nykyään olevat kappelit ovat osa vanhan hautausmaan ilmettä, joka haluataan säilyttää.

Kattoremontin jälkeen kattolaudat tervattiin. Kaupan terva ei kuitenkaan kauaa kestänyt sadetta, paistetta ja pakkasta. Alkukesän poutapäivinä lautoihin suditaan uusi kerros Ämmätsässä tehtyä tervaa.

– Tervaamisen jälkeen saisi olla viikon verran poutaa, että katto ehtisi kuivua, Aulis Roikola sanoo.

Kattolautojen tervauksessa ei kauaa mene. Paljon kovempi urakka oli tervan valmistuksessa ja etenkin tervaspuiden hankkimisessa.

– Suurin osa tervaksista taitaa olla Tomi Riihirannan metsistä, Roikola kertoo.

Tervaksia alettiin haalia viime syksynä.

– Tervaskannoista irtoaisi eniten tervaa, mutta niitä on hankala saada ja paloitella niin, että ne sopisivat pieneen pyttyyn, Aulis Roikola sanoo.

Valtaosa tervapataan pilkotuista puista on latvastaan viottuneita mäntyjä.

– Hyvän tervaspuun tuntee kyllä käsissään. Se on sellaista pihkaista puuta, joka painaa ja tuoksuu.

Ämmätsän tervatalkoiden mestarina häärii monet kerrat ennenkin tervaa keitellyt Aulis Roikola. Myös välineet ovat syntyneet hänen verstaallaan.

– Tein liekinohjauskuvun, jotta tuli nuolee astiaa paremmin. Tänä keväänä oli kuitenkin niin kuivaa, että meidän piti odottaa hetken aikaa ennen kuin padan alle uskalsi tehdä avotulen.

Tervanpoltosta muodostui väkeä Ämmätsän kylätalon pihalle kerännyt ohjelmanumero. Kuuden tunnin haudutuksen tuloksena astioihin lirisi lähes parikymmentä litraa kattolautojen luomukyllästettä.

– Osa tervasta valuu pois pystysuuntaan kiinnitetyistä kattolaudoista. Siksi olisi tarkoitus tehdä vielä toinen samanlainen erä, että terva varmasti riittää, Aulis Roikola sanoo.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?