Rahoituskeskustelu kääntyi moraalipohdinnaksi

Perussuomalaisten Jari Leino kantoi puheenjohtajalle ison pinon eriäviä mielipiteitä – myös omansa – valtuuston päätettyä äänestyksen jälkeen Kangasala-talon rahoitusratkaisuista.

Talousasiat ja moraali kulkevat käsi kädessä; kansantaloustieteen perustajaksikin kutsutun muinaisen Adam Smithin sanotaan pitäneen Moraalituntojen filosofia -kirjaa pääteoksenaan. Kangasalan valtuustossa moraalin ja talouden niputti maanantaina yhteen Kangasala-talon rahoitus.

Valtuutettuja hiersi se, että aikoinaan sovittuun rakennusurakkaan ei ollut sisällytetty muun muassa kalustusta ja esitystekniikkaa, joiden hankinnan vuoksi valtuusto sai hyväksyttäväkseen mittavan lisämäärärahan. Valtuustossa arvosteltiin kovin sanoin sekavaa esitystä, jonka järjestelyissä olivat mukana kunta ja sen omistamat Kiinteistöpalvelu Oy ja Torikeskus Oy. Talon rahoittamiseen kaivettiin lisämäärärahojen ohessa euroja kunnan saamista perintövaroista, Kangasalan ja Sahalahden yhdistymistuesta, osakesiirroista ja tämän vuoden käyttämättä jäävistä rahoista

Järjestelyjä avaamaan pyrkinyt talousjohtaja Seppo Saarinen laskeskeli talon hintalapuksi kertyvän 11,2 miljoonaa euroa. Hannu Karppila (kesk) oli närkästynyt rahojen ”pikku hiljaa lypsämisestä” ja vaati tietoon tulevia kustannuksia. Talousjohtaja Saarisen mukaan ensi vuoden budjetissa on varattu deponointisopimuksen mukaisiin esineiden kuljetuksiin 5000 euroa, ja esimerkiksi vitriineihin tarvittavat määrärahat ovat huomioituna tuoreimmassa lisämäärärahassa. Taideteosten vakuuttamisen on arvioitu maksavan noin 2500 euroa.

Jussi Haavisto (kok) muistutti, ettei esitystekniikan rajaamisen rakennusurakan ulkopuolelle pitäisi olla kenellekään mikään uutinen. Samoilla oli linjoilla ainakin Pekka Lahti (sd).

Perussuomalaisten Jari Leino esitti Simo Arran (kesk) tukemana kunnanhallituksen esitystä palautettavaksi, jotta voitaisiin selvittää kaikkien hankintojen välttämättömyys ja muita rahoitusvaihtoehtoja, kuten itsenäiselle Torikeskus Oy:lle haettavaa pankkilainaa.

Torikeskus Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mika Ollila (kok) vastasi aikataulukysymyksen olevan talon kannalta erittäin dramaattinen ja ulkopuolisen rahoituksen maksavan kunnalle vielä enemmän.

– Mikä virka on hallituksella, joka ei pyri tekemään asioita itse? Ei tässä olla hakemassa kalleinta, vaan pyritään siihen, ettei kymppitonnin säästöllä tehdä puolen miljoonan virhettä, hän totesi.

Miia Kinnari (kok) muistutti, että jo monessa kokouksessa on todettu, ettei hirvittävän paljon ole talon suhteen enää tehtävissä. Hän oli monien muiden tavoin sitä mieltä, että säästöinto loppumetreillä voi viedä koko hankkeelta toimintaedellytykset.

– Ensin vietiin se 49 000 euroa viikonloppupäivystyksestä ja nyt laitetaan 200 000 flyygeliin. Se ottaa minulla moraaliin, Leino huokaili.

Timo Keskinen (kd) puolestaan ilmoitti, ettei hänen moraalinsa kestä toista ”kesken jäävää Sahalahden pyörätietä”.

–Uskon valmistelua tehneiden moraaliin, hän linjasi.

Akseli Kettula (kok) huomautti, että arvoflyygeli on oikeastaan yksi koko talon järkevimmistä investoinneista, kun huomioi flyygelien arvonnousun.

Kangasala-talon rahoituksesta saatiin lopulta kunnanhallituksen esittämä päätös, kun palautusesitys kaatui äänin 42–9. Simo Arran esitys 100 000 euron nipistämisestä lisämäärärahoista kaatui puolestaan äänin 41–10. Kahdeksan valtuutettua jätti päätöksestä eriävän mielipiteensä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?