Martat: Herkuttelevat Herrat herätettiin eloon

Äijät kauhan varressa eli herkkumenu Suomesta

Pekka Mikkolan marjapaistos – uuniin menossa.

Kokkaamista pidetään vieläkin usein, etenkin näillä agraariseuduilla, enemmänkin naisten hommana. Totuushan on kuitenkin, että valtaosa maailman parhaista keittiömestareista on miehiä.

Aitoossa oli jo hamalla 80-luvulla ruuanlaitosta kiinnostuneiden äijien ryhmä, joka kokoontui säännöllisen epäsäännöllisesti vaihtelevalla kokoonpanolla johonkin paikallisten koulujen opetuskeittiöistä. Herkutteleviksi Herroiksi nimetyllä ryhmällä oli ohjaajana ja jöötä pitämässä koulun kotitalousopettaja.

Takavuosien mieskokkeja taidettiin kurssittaa kansalaisopiston nimissä. Nyttemmin, kun muutamat rohkeat miespuoliset ovat tuttavapiirin suunsoittoa uhmaten alkaneet käydä Aitoon Marttojen kokki-illoissa, on marttaväki päättänyt herättää Herkuttelevat Herrat henkiin.

Ensimmäisessä pelkästään urosmartoille suunnatussa kurssi-illassa keskityttiin kotoisesti suomalaisiin herkkuihin. Pannujen ja kattiloiden seassa Aitoon koululla hääräili kymmenkunta ”Marttia”, joista osa oli saapunut kauempaakin. Kaukaisin osanottaja oli italialais-albanialaista syntyperää.

 

Kuuliainen ryhmä

Kouluttajamartta Tuula Kylä-Laaso ei miehekästä ryhmää hätkähtänyt. Hänellä on kokemusta useammankin mieskurssin vetämisestä.

-Tämäniltainen ryhmä oli keskivertoa selvästi kuuliaisempaa. Miehet kuuntelivat ja lukivat ohjeet tarkkaan ja jopa noudattivat niitä. Ruuanlaitossa voi joskus improvisoidakin, mutta etenkin leivonnassa epätarkkuus ainesmäärissä johtaa usein epäonnistumiseen, hän kehaisi osallistujia illan päätteeksi.

Yleisestihän on tiedossa, että koneiden kanssa touhutessa miehen ei parane ohjekirjaan vilkaista. Ruuanlaitossa tilanne on siis toisenlainen.

Suuremmitta kommelluksitta kotimainen herkkumenu miesporukalla syntyikin. Reseptit olivat marttatyyliin selkeitä, vailla turhaa pipertelyä. Reilussa kahdessa tunnissa uuneista ja liesiltä valmistui monipuolinen, mutta miehekkään tukeva ateriakokonaisuus alku-, pää- ja jälkiruokineen.

Miesten ruokakurssi saa syksyllä jatkoa. Mukaan mahtuu reilusti lisää kokkailunhaluisia. Aiempaa kokemusta tai osaamista ei tarvita.

 

 

 

 

 

Ohjeita:

Lapin ukon keitto

500 gporonkäristyslihaa
1 tl suolaa
1 sipuli
1 litra vettä
1 lihaliemikuutio
2 tl viherpippuria
500 g perunoita suikaleina
250 g kasvissuikaleita
250 g sulatejuustoa
2 dl ruokakermaa
ruohosipulia, rakuunaa
persiljasilppua

1.Ruskista liha pannulla ja kuullota pilkottu sipuli. Lisää suola.
2.Kaada käristys kattilaan, lisää vesi, lihaliemikuutio, viherpippuri, peruna- ja kasvissuikaleet.
3.Sulata juusto kuumennettuun kermaan ja lisää seos kattilaan.
4.Kun perunat ja kasvikset ovat kypsiä, lisää ruohosipuli ja rakuuna.
5.Koristele keitto persiljalla.

 

Hämäläinen näkkileipä

½ litraa maitoa
50 g hiivaa
1 ½ tl suolaa
1 ½ dl kaurahiutaleita
50 g voita
n.8 dl vehnäjauhoja

1.Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva maitoon.
2.Lisää muut aineet ja sekoita nopeasti taikinaksi.
3.Levitä taikina kahdelle pellille leivinpaperin päälle.
4.Anna kohota 20 minuuttia.
5.Jaa taikina taikinapyörällä neliöiksi ja pistele haarukalla.
6.Paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia.

 

Vihreä salaatti

Erilaisia salaatteja
Tomaattia, esim. kirsikkatomaattia
Kurkkua
Lisäksi: paahdettuja auringonkukan siemeniä

1.Huuhdo ja linkoa salaatti.
2. Paloittele salaatti kulhoon.
3.Lisää joukkoon suikaloitu kurkku ja tomaattilohkot.
Tarjoa lisänä paahdettuja siemeniä ja salaatinkastiketta.

 

Elviiran salaatinkastike

1 keltuainen
¾ dl sinappia
¾ dl ketsuppia
¼ dl viinietikkaa
¾ dl sokeria
½ tl suolaa
½ tl valkosipulijauhetta
½ tl valkopippuria
3 dl öljyä
1 dl ananaslientä

1.Erota keltuainen valkuaisesta.
2.Lisää keltuaiseen sinappi, ketsuppi, viinietikka, sokeri, suola, valkosipulijauhe ja valkopippuri.
3.Lisää öljy ohuena nauhana hyvin sekoittaen.
4.Ohenna kastiketta ananasliemellä ja tarvittaessa vedellä.

 

Kirjolohta uunissa

1 iso purjo
1 kesäkurpitsa
tilkka öljyä
1 kg kirjolohta fileenä (muukin kala käy)
1 tl suolaa
1 tl sitruunapippuria
2 dl ruokakermaa
2 dl juustoraastetta
1 dl tillisilppua

1.Halkaise purjo pituussuunnassa ja huuhtele hyvin. Leikkaa suikaleiksi.
2.Huuhtele ja leikkaa kesäkurpitsa viipaleiksi ja edelleen suikaleiksi.
3.Hauduta kasviksia hetki pannulla öljyssä.
4.Levitä kasvikset voidellulle uunipannulle.
5.Laita kalafilee kasvisten päälle nahkapuoli ylöspäin.
6.Laita kala 200-asteiseen uuniin 15 minuutiksi.
7.Sekoita keskenään ruokakerma, juustoraaste ja tillisilppu.
8.Poista nahka fileen päältä ja mausta kala suolalla ja sitruunapippurilla.
9.Levitä tahna fileen päälle ja paista vielä n. 15 minuuttia.

 

Veneperunat

perunoita
(rosmariinia)
öljyä
suolaa

1.Pese perunat huolellisesti ja leikkaa ne kuorineen pituussuuntaan veneen muotoisiksi lohkoiksi.
2.Pane lohkot uuninkestävään vuokaan ja lisää päälle vähän öljyä.
3.Lisää rosmariinia mausteeksi.
4.Kypsennä 200 asteessa noin puoli tuntia välillä lastalla käännellen.
5.Ripottele kypsille perunoille hieman suolaa.

 

Pasta-broilerivuoka

250 gkauramakaroneja
400 g broilerin fileesuikaleita
400 g sulatejuustoa
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
½ tl mustapippuria
1 tl yrttimaustetta, esim. Provence-sekoitusta

1.Ruskista broilerisuikaleet.
2.Pane voideltuun vuokaan makaronit ja broilerisuikaleet ja sekoita.
3.Paloittele sulatejuusto.
4.Kuumenna vesi kiehuvaksi.
5.Lisää veteen sulatejuusto ja mausteet.
6.Kun juusto on sulanut, kaada seos vuokaan.
7.Paista 175-200 asteessa 40-60 minuuttia.

 

Marjakiisseli ja vaniljavaahto

1 litralaimennettua, sokeroitua mehua
4 rkl perunajauhoja
pakastemarjoja

1.Mittaa mehu ja perunajauhot kattilaan.
2.Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes liemi sakenee ja alkaa kuplia.
3.Nosta kattila levyltä.
4.Lisää jäiset pakastemarjat, sekoita ja kaada kiisseli tarjoiluastiaan.
5.Ripottele pintaan sokeria, jotta ei muodostu kuorta.
Tarjoa valmiin, vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.

 

Marjapaistos

Pohja:
1 dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja ja ½ dl ruisjauhoja TAI
2 dl sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl piimää
1 dl öljyä

Päälle:
4-5 dl puolukoita

Muruseos:
1 dl fariinisokeria ja 1 dl intiaanisokeria TAI
2 dl fariinisokeria
1 dl kaura- tai vehnäleseitä
2 dl kaurahiutaleita
½ tl kanelia
1 tl vanilliinisokeria
1 dl juoksevaa hunajaa

1.Sekoita kulhossa pohjataikinan kuivat aineet keskenään.
2.Lisää joukkoon piimä ja öljy.
3.Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisja n. 26 cm).
4.Ripottele päälle puolukat.
5.Sekoita muruseoksen kuivat aineet keskenään.
6.Lisää joukkoon rasva ja ripottele seos puolukoiden päälle.
7.Paista 200 asteessa uunin alatasolla 20-25 minuuttia
Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.

Ohjeet soveltuvat myös naiskokeille.

 

Lue lisää aiheesta:

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?