Äijät kauhan varressa eli herkkumenu Suomesta

Pekka Mikkolan marjapaistos – uuniin menossa.

Kokkaamista pidetään vieläkin usein, etenkin näillä agraariseuduilla, enemmänkin naisten hommana. Totuushan on kuitenkin, että valtaosa maailman parhaista keittiömestareista on miehiä.

Aitoossa oli jo hamalla 80-luvulla ruuanlaitosta kiinnostuneiden äijien ryhmä, joka kokoontui säännöllisen epäsäännöllisesti vaihtelevalla kokoonpanolla johonkin paikallisten koulujen opetuskeittiöistä. Herkutteleviksi Herroiksi nimetyllä ryhmällä oli ohjaajana ja jöötä pitämässä koulun kotitalousopettaja.

Takavuosien mieskokkeja taidettiin kurssittaa kansalaisopiston nimissä. Nyttemmin, kun muutamat rohkeat miespuoliset ovat tuttavapiirin suunsoittoa uhmaten alkaneet käydä Aitoon Marttojen kokki-illoissa, on marttaväki päättänyt herättää Herkuttelevat Herrat henkiin.

Ensimmäisessä pelkästään urosmartoille suunnatussa kurssi-illassa keskityttiin kotoisesti suomalaisiin herkkuihin. Pannujen ja kattiloiden seassa Aitoon koululla hääräili kymmenkunta ”Marttia”, joista osa oli saapunut kauempaakin. Kaukaisin osanottaja oli italialais-albanialaista syntyperää.

 

Kuuliainen ryhmä

Kouluttajamartta Tuula Kylä-Laaso ei miehekästä ryhmää hätkähtänyt. Hänellä on kokemusta useammankin mieskurssin vetämisestä.

-Tämäniltainen ryhmä oli keskivertoa selvästi kuuliaisempaa. Miehet kuuntelivat ja lukivat ohjeet tarkkaan ja jopa noudattivat niitä. Ruuanlaitossa voi joskus improvisoidakin, mutta etenkin leivonnassa epätarkkuus ainesmäärissä johtaa usein epäonnistumiseen, hän kehaisi osallistujia illan päätteeksi.

Yleisestihän on tiedossa, että koneiden kanssa touhutessa miehen ei parane ohjekirjaan vilkaista. Ruuanlaitossa tilanne on siis toisenlainen.

Suuremmitta kommelluksitta kotimainen herkkumenu miesporukalla syntyikin. Reseptit olivat marttatyyliin selkeitä, vailla turhaa pipertelyä. Reilussa kahdessa tunnissa uuneista ja liesiltä valmistui monipuolinen, mutta miehekkään tukeva ateriakokonaisuus alku-, pää- ja jälkiruokineen.

Miesten ruokakurssi saa syksyllä jatkoa. Mukaan mahtuu reilusti lisää kokkailunhaluisia. Aiempaa kokemusta tai osaamista ei tarvita.

 

 

 

 

 

Kommentointi on suljettu.