Festivaali kiertueella: Espanjalainen Jaime Velasco esiintyy Kangasalan kirkossa

Kitarakierros koukkaa myös Kangasalle

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla järjestettävä Tampere Guitar Festival juhlistaa tänä vuonna 10-vuotista taivaltaan ja sooloilee sen kunniaksi myös kuntarajojen yli. Tapahtuman osana toteutetaan Pirkanmaan kitarakierros, joka vie konsertit kaikkiaan seitsemään kuntaan. Konsertteja järjestetään Tampereen lisäksi Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Orivedellä, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä.

Jaime Velasco aloitti kitaransoiton yhdeksänvuotiaana Santanderin kaupungissa Espanjassa. Jatko-opintoja, joihin kuului myös flamencokitaran opiskelua, Velasco suoritti Madridissa. Opiskelut jatkuivat Kölnissä, jossa Velasco asuu tälläkin hetkellä.

Kangasalla konsertoi espanjalainen Jaime Velasco, joka esiintyy Kangasalan kirkossa keskiviikkoiltana 4. kesäkuuta. Velasco on mainittu nuoren sukupolven yhdeksi nousevaksi kitaralupaukseksi, jonka soitossa yhdistyy rohkea tulisuus ja herkkyys sekä äärimmäisen kuunteleva melodian käsittely. Voitto kansainvälisessä José Tomásin nimeä kantavassa kitarakilpailussa vuonna 2012 toi Velascolle kymmeniä konsertteja Euroopassa ja Etelä-Amerikassa, ja tuon voiton myötä hän saapuu konsertoimaan myös Tampere Guitar Festivalille.

Konsertti painottuu Fernando Sorin musiikkiin, mutta mukana on myös uutta espanjalaista kitaramusiikkia.

Kitarafestivaalin järjestäjien tavoitteena on tuoda kulttuuri lähelle kuulijaa, tehdä kitaramusiikkia tutummaksi ja tavoittaa uutta yleisöä. Samalla kitarakierros tähtää kuntien kulttuuripalvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden parantamiseen. Kierros toteutetaan yhteistyössä kuntien ja seurakuntien kanssa ja sitä tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö.

 

Klassista eri aikakausilta

Festivaali keskittyy edelleen alkuperäisen ideansa mukaisesti akustisen kitaran ja sen monipuolisten mahdollisuuksien esittelemiseen. Kitarakierros on rajattu vieläkin tarkemmin: kyseessä on klassista kitaramusiikkia esittelevä konserttisarja.

Kitarafestivaali on tehnyt vuosien varrella paljon työtä ollakseen saavutettava tapahtuma ja pyrkinyt huomioimaan monenlaisia erityisryhmiä, kuten vanhuksia, näkö- ja liikuntarajoitteisia, maahanmuuttajia ja vähävaraisia – myös lapsiperheitä. Nyt tapahtumassa halutaan satsata myös maantieteelliseen saavutettavuuteen. Kulku osaan konserttipaikoista julkisilla kulkuneuvoilla on haastavaa. Niinpä osaan konserteista järjestetäänkin bussikuljetus Tampereen keskustasta.

Konsertit ovat toisiaan täydentävä kokonaisuus: kiertämällä kaikki kitarakierroksen konsertit kuulija saa kattavan yleiskuvan kitaramusiikista 1500-luvulta aina tähän päivään saakka.

– Koska kitarakierroksen konsertit ovat klassista kitaramusiikkia, erityisesti kirkot ovat akustiikkansa vuoksi erinomaisia konserttipaikkoja. Konsertteja kiertäessä tutuksi tulevat tyylillisesti hyvinkin erilaiset kirkot ja kirkkomiljööt, festivaalijohtaja Tomi Tolvanen kertoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?