Aluemestaruuskilpailut: Vilinää Kuohenmaan ampumaradalla

Ennakkosuosikit veivät mestaruudet

Maailmanmestari Venla Niemi otti myös aluemestaruuden.

Tiiviistä tunnelmaa Kuohenmaan kilpailukeskuksessa.

Suunnistuksen Hämeen aluemestaruudet ratkottiin tiistaina Kuohenmaalla. Helteinen toukokuun ilta, pilvipouta, edellisillan sateen puhdistama ilma ja Etelä-Kangasalan metsästysseuran idyllinen ampumarata ympäristöineen loivat mainiot puitteet kisoille. Kun vielä maasto oli parasta mahdollista suunnistukselle ja radat haastavia, ei ihme, että onnistuneen illan jälkeen paikalta poistuivat hyvillä mielin sekä kilpailijat että järjestäjät.

Miesten pääsarjan suosikkeihin kuulunut Ikaalisten Nousevan Voiman Vesa Taanila otti mestaruuden. VeVen Jarkko Liuha ja Pyrinnön Jouni Mähönen jäivät voittajasta kolmen ja puolen minuutin päähän.

Suomen mestaruudenkin voittanut ja Tiomilassa toiseksi suunnistanut Vesa Taanila suoriutui vaativalla radalla alle kuuden minuutin kilometrivauhtia. Diplomi-insinööri sanoi suunnistuksensa olleen melko virheetön. Taanila kehui, että maasto oli kauttaaltaan erinomaisen kulkukelpoista, eikä mitään normaalia ”hämäläisryteikköä”.

Naisten pääsarjan vei odotetusti nuorten keskimatkan maailmanmestari mallia 2008, Venlojen viestin voittaja vuodelta 2010, Tiomilan voittaja 2011 ja Vuokatin MM-viestissä hopeaa ja sprintissä pronssia voittanut Venla Niemi.

Maailman tarkimpiin suunnistajiin lukeutuva Niemi arvioi tehneensä 16 rastin kisassa virheitä ehkä minuutin verran.

– Vauhtia piti säädellä, haastetta oli ja kivaa.

Toiseksi tullut Asikkalan Raikkaan Sirkka-Liisa Lauronen jäi reilut kolme minuuttia ja kolmanneksi suunnistanut puutikkalalainen Liisa Anttila vajaat neljä minuuttia.

 

Kangasalle 17 mitalia

Kangasalan Kimmo Kontio oli viides 14-vuotiaiden poikien sarjassa.

Kangasala SK:n suunnistajat ottivat Kuohenmaan kisasta viisi mestaruutta. Sarjojensa parhaita olivat Miika Vennelä (M35), Lasse-Pekka Lahti (P20), Mari Rintanen (D40), Sirpa Papinsaari (D55) ja Pirjo Lavikainen (D60).

Hopeaa kangasalalaisista suunnistivat Tapani Huhta (H65), Tiina Äijälä (D50), Ronja Kontkanen (D16), Katri Kontio (D12) ja Kirsi Kontio (D10).

Kangasala SK:n pronssimitalisteja olivat Mika Pahkala (H35), Pekka Mäki (H50), Erik Ahola (H16), Topias Ahola (H12), Marja Kukonlehto (D45), Netta Rajamäki (D18) ja Hilda Kukonlehto (D14).

Pälkäneelle aluemestaruusmitalin toi Liisa Anttilan lisäksi kymmenvuotiaiden poikien sarjassa hopeaa ottanut Rauli Aho. Ilmari Aho oli viides 13-vuotiaiden poikien sarjassa.

Ratamestarit Timo Saarinen ja Timo Salonen saivat kiitosta kilpailijoilta. Myös kilpailun valvoja Tuomo Aholakin ihaili ratamestareitten ammattitaitoa.

Suunnistajien yhteistyö maanomistajien ja metsästysseuran kanssa sujui jouhevasti. Metsästysseuran jäsenet ja maanomistajat osallistuivat talkoisiin ja tasailivat maata kisakeskuksessa.

Metsästysseuran puheenjohtaja Pertti Niittymäki päivitteli Riitta-vaimonsa kanssa kisapäivän ennennäkemätöntä vilinää: Etelä-Kangasalan metsästysseuran ampumarata-aluetta kansoitti reilusti yli 500 ihmistä. Paikalle nousi kisojen ajaksi myös myyntikojuja, ravintola, muksula ja kilpailutoimisto.

Aluemestaruuskisat toimi suunnistajille hyvänä esikisana ensi viikonvaihteen SM-kisoja silmällä pitäen.

 

Antti-Jussi Oksa voitti 13-vuotiaiden poikien sarjan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?