Raekuuro rei´itti mansikan lehdet

Sunnuntainen raekuuro muutti maan valkoiseksi Laitikkalassa.

Sunnuntai-iltapäivän rankka raekuuro aiheutti tuhoa Laitikkalan marja- ja vihannespelloilla.

Ukkoseen liittynyt rankkasade piiskasi Laitikkalaan hetkessä 20 millimetriä vettä. Osa sateesta saatiin jättirakeina. Suurimmat jään palaset olivat varpaan kokoisia.

Kovalla voimalla maata piiskannut raekuuro rei´itti mansikoiden lehdet ja taittoi vadelmien kukkavarret.

– Ensimmäisenä iltana tilanne näyttää usein synkemmältä kuin se todellisuudessa onkaan. Yleensä luonto korjaa tuhoja. Vahinkoja voi pienentää myös se, että myöhäisemmät mansikkalajikkeet ovat vasta tulossa kukkaan. Osa lajikkeista on kuitenkin jo kukassa ja raakileina. Niistä saattaa tulla viime vuoden tapaan paljon kakkoslaadun marjaa, Suttisen marjatilan isäntä Simo Laakso sanoo.

Suuret jääpalat hakkasivat maan reikäiseksi. Vihannes- ja marjapeltojen tuhot selviävät lähiviikkojen aikana.

Viime vuonna vastaavanlainen raekuuro kuritti Laitikkalaa pari viikkoa myöhemmin. Silloin Rödingin vihannestilan salaatit tuhoutuivat laajalti Ruokolassa.

– Viimevuotinen kuuro ei osunut aivan meidän kohdalle, vaan liippasi yhtä pellon kulmaa. Mutta tällä kertaa se tuli aivan päälle, Simo Laakso kertoo.

Hänen mukaansa tämänvuotinen raekuuro oli vielä viimevuotista voimakkaampi.

– Se oli kuitenkin hyvin paikallinen: kaksi kertaa kolmen kilometrin kokoinen myrskyalue alkoi Rönnvikin kohdalta kaupungin rajalta ja loppui ennen Ruokolan peltoja, Laakso kertoo.

Hän ihmettelee, mitä pahaa Laitikkalassa on tehty, kun myrskyt koettelevat kylää joka kesä. Kahtena vuonna on saatu jättirakeita ja kolme vuotta sitten syöksyvirtaus niitti metsää.

– Olen asunut viitisenkymmentä vuotta näissä maisemissa. Kai joku kasvihuoneilmiö tai muu ilmastonmuutos vaikuttaa säihin, sillä en minä lapsuudestani muista tällaisia rajuilmoja, Simo Laakso kertoo.

Marjatilalla ei ole paljon tehtävissä, vaikka raekuurosta tiedettäisiin etukäteen.

– Kesähelteellä ei oikein voi edes harsoja levittää suojaksi, sillä marja kärsii sen alla kuumassa kelissä.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?