Hiljentyminen: Anu Aejmelaeus ohjaa Kangasalla kesäkuun ajan ulkojoogaa

Kierrot kaventavat joogaajan vyötäröä

Anu Aejmelaeus tietää, että joogasta on sekä fyysiseksi harjoitteeksi että rauhoittumismuodoksi. Kangasalla kesäkuussa vedettäviin ulkojoogatunteihin voi tulla paikalle kuka tahansa.

Jos säätila suosii siihen malliin kuin viime päivinä, Kangasalle kesäkuuksi suunnitellut ulkojoogatunnit lienevät verraton kokemus. Ja jos joskus vettä putoaakin, niin ainakin osa tunneista on mahdollista vetää tuolloin sisätiloissa.

Tamperelainen Anu Aejmelaeus opiskelee pääkaupunkiseudulla toimivassa HIMA Happiness -koulussa joogaopettajaksi. Asanat ja muut lajitekniikat ovat jo hallussa, mutta äänenkäytön, ohjauksen ja avustuksen harjaannuttamiseen liittyen hän vetää opintojensa osana kangasalalaisille kahtakin eri joogamuotoa kesäkuun alusta lähtien.

– Vinyasa Flow -tunneilla käydään läpi lajin ykköstasoa. Liikkeissä pääpaino on vyötäröä kaventavilla keskivartalon kierroilla ja alaraajoja vahvistavilla soturiasanoilla. Aiempaa lajitaustaa ei tarvita, vaan kuka tahansa voi tulla mukaan, Aejmelaeus vinkkaa.

– Yin Joogassa korostuu hengitystekniikka oikeastaan vielä enemmän kuin Vinyasassa. Emme venyttele lihaksia vaan pikemminkin lihasten ympärillä olevia kalvoja ja nivelkapseleita. Nämä tunnit ovat olleet mainio kokemus esimerkiksi niille, jotka tuntevat itsensä kankeiksi ja kuvittelevat, etteivät voisi joogata.

 

Ego väistyy edestä

Aejmelaeus kuvailee joogaa paitsi fyysiseksi harjoitukseksi myös meditaatiotyyppiseksi hiljentymiseksi ja rauhoittumiseksi.

– Ihminen voi löytää oman syvimmän itsensä sieltä egon syövereistä. Ja vaikka jooga minkä tahansa muunkin lajin tavoin saattaa jollekin olla trendijuttu, niin pelkästään sellaisenahan sitä ei kannata ottaa. Mielen yhteyttä tulee löytyä, ja sitä löytyykin, kun aktiivisesti harjoittelee, Tampereella vaihtoehtoista kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tähtäävää hoitolaa pitävä yrittäjänainen painottaa.

Uskontoon hän ei joogaa vertaisi. Käsitys on hänen mukaansa aikansa elänyt, ja kyse on vain fyysisen ja henkisen hyvänolon rakentumisesta.

– Nykyihmisellä meno on keskimäärin sen verran hektistä, että olisi hyvä löytää kelpo tapa rauhoittua ennen kuin burnout koittaa. Jooga soveltuu tähän tarkoitukseen upeasti.

 

Oma matto mukaan

Vinyasa Flown ja Yin Joogan syövereihin sujahdetaan Kangasalla EasyFit-kuntosalin pihapiirissä ensimmäistä kertaa ensi sunnuntaina eli heti kesäkuun alkaessa. Ensin mainitun joogamuodon tunti on kello 11–12 ja jälkimmäisen kello 12–13. Tiistaisin vastaavat ajat ovat kesäkuun ajan kello 17–18 ja 18–19. Omat joogamatot tai muut vastaavat alustat ovat suotavia.

– Jos sunnuntaina joskus iskee sade, voimme mennä EasyFitin sisätiloihin. Tiistaisin tuo ei ole mahdollista, joten niiden tuntien osalta on voimassa säävaraus. Mahdollisesta peruutuksesta ilmoitetaan ainakin EasyFitin Facebook-sivuilla. Kuntosalin jäsenyyttä näihin joogatunteihin osallistumiseen ei tarvita, eikä myöskään ennakkoilmoittautumista, Aejmelaeus valottaa.

Joogatunnille on hyvä ottaa mukaan alustan lisäksi vesipullo. Yin Joogan venyttelypainotteisuuden vuoksi kannattaa varata mukaan lämpimämpääkin vaatetta. Jos osallistuu sekä Vinyasaan että Yiniin, luvassa on alennusta tuntimaksusta.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?