Avajaiset: Daniel Medelplanin museo aloittaa kesäkautensa sunnuntaina

Asiaa lukutaidosta ja ikihongan iästä

– Daniel Medelplanin museon pihassa kasvavan männyn ikää on arvuuteltu pitkään, kertoo Arja Liutta. Ensi sunnuntaina paljastuu lisätietoa asiasta.

Daniel Medelplanin museon kesäkausi avataan ensi sunnuntaina 1.6. kello 14.

Museon avajaisissa käsitellään perinteisesti lukutaitoteemaa eri näkökulmista. Museon avajaisten puhujana on maa- ja metsätaloustieteen tohtori Pentti Aspila, syntyisin Pälkäneen Vimmun Aspilasta. Hänen aiheenaan on muun muassa  Keniassa toteutettu laaja lukutaitoprojekti.

Lisäksi botanisti, professori emeritus Urho Mäkirinta paljastaa museon pihassa kasvavan männyn iän. Ikivanha mänty on jo yhdeksän vuoden ajan saanut museovieraat pohdiskelemaan, voisiko se olla samalta vuosisadalta kuin Daniel Medelplan itse, ja professori Mäkirinta on tutkinut asiaa tieteellisin menetelmin.

Päivyt Ropposen valmistama kukkopilli.

Avajaisjuhlassa on myös kahvitarjoilu Arja ja Heikki Liutan kesäkodissa. Luopioislainen muusikkopariskunta Päivi ja Milto Marko viihdyttää yleisöä musiikkiesityksin.

Liuttojen omistama museomökki sijaitsee entisillä Näppilän talon mailla suunnilleen samalla paikalla, jossa Näppilän loisena elellyt kuvanveistäjä ja entinen Viipurin kirjapainon johtaja Medelplan 1710-luvulla asusteli ja painoi kotitekoisen aapisensa puisilla painolaatoilla.

Daniel Medelplanin museon perusnäyttely koostuu puuaapistutkimukseen omistautuneen kuvanveistäjä Allan Frilanderin laatimista rekonstruktioista, jotka kertovat siitä, millaista kirjan painaminen puulaatoilla 1710-luvun mökkiläisen kotioloissa on voinut olla. Lisäksi näyttelyssä on kukkoaapisia eri aikakausilta.

Verantanäyttely  ”Salaperäisiä tekstejä” esittelee Allan Frilanderin kehystettyjä salakirjoitustekstejä, jotka on kehitelty muun muassa  sokeain pistekirjoituksesta.

Kesän erikoisnäyttelyssä on tällä kertaa kukkopillejä eli savikukkoja, jotka ovat peräisin Pälkäneellä Roineen saaressa kesiään viettävän kirjastonhoitaja Päivyt Ropposen kokoelmasta.

Daniel Medelplanin museo sijaitsee Pälkäneen Taurialassa Konkintien ja Medelplanintien risteyksessä osoitteessa Medelplanintie 45.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?