Nuoret miehet eivät ole aivan niitä tyypillisimpiä puutarhojen asiakkaita. Honkasen puutarhalta Kangasalta löytyy kuitenkin jotain sellaista, mikä vetää miehiä puoleensa ihan omille asioille eikä pelkiksi kuormajuhdiksi.
– Chili-innostus on selvästi kasvanut, erityisesti tulisiin lajikkeisiin. Varsinkin miehet ovat tulisen ystäviä, yrittäjä Satu Honkanen vahvistaa.
Ilmeisesti mausteen käyttö edustaa osalle herroja eräänlaista miehuus- tai tulikoetta. Suun ja vatsan kestokykyä testataan milloin yksityisissä vedonlyönneissä, milloin yleisissä chilinsyöntikilpailuissa. Joskus kasveja myydessään Honkanen on päässyt todistamaan edellä kuvattua ilmiötä.
– Kaveri vähän yllytti ja kyllä toinen sen keltaisen chilin söi suihinsa. Mahtoi vähän vatsan pohjassa polttaa, Honkanen nauraa ja muistuttaa aina käyttämään hansikkaita chiliä käsitellessä.
Honkasen puutarhassa kasvaa kolmisensataa chilin tainta tänä keväänä. Lajikkeita on viisi, kaikki melko tulisia. Miedompaa maustetta ruokiinsa saa paprikoista. Honkasen mukaan kasvi on varsin vaivaton, mutta kasvatukseen täytyy varata aikaa. Siemen istutetaan multaturpeeseen noin 12-senttiseen ruukkuun helmikuussa. Kun kasvi saa sopivasti lämpöä ja valoa, puhkeavat kukat toukokuussa. Hedelmät – kasvitieteellisesti oikeastaan marjat – kypsyvät vasta kesäkuussa, joten kärsivällisyyttä tarvitaan.
Chiliä voi käyttää mausteena sekä tuoreeltaan että kuivattuna.
– Itse laitan tuoretta chiliä kevyesti kanakastikkeeseen, jolloin siihen saa pehmeän jälkipoltteen. Jos käyttää myös siemenet, tulisuus lisääntyy. Itse tehdyt paholaisenkastikkeet ovat suosittuja ja monet lisäävät chiliä erilaisiin ruokahilloihin, Honkanen kertoo.