Yabusame: Samurait harjoittelivat Kangasalla Helsingin päänäytöstä varten

Virtaviivaista vauhtia ja äärimmäistä keskittymistä

Kuvassa etummaisena ratsastavan Kiyomoto Ogasawaran isä on suvun päämies, joka kantaa Yabusame-traditiota eteenpäin jo 31. polvessa. Aikanaan Kiyomoto ottaa tuon tehtävän vastuulleen.

Hevosia totutettiin Pohtiolammella samuraiden käyttämiin jousiin. Jouset ovat lähes kaksi metriä pitkiä.

Kangasalla nähtiin helatorstaina pala Japania, kun Pohtiolammen ratsastuskeskuksessa harjoiteltiin Yabusame-seremoniaa varten. Kokonaisuudessaan 1100-1200 luvulta peräisin oleva seremonia nähtiin sunnuntaina Laakson ratsastuskentällä Helsingissä.

Yabusame on japanilaisen samuraikulttuurin muoto, jossa Ogasawara-koulukunnan samurait ampuvat erikoisnuolensa laukkaavan hevosen selästä kolmeen erilliseen maalitauluun. Kangasalla Japanista Suomeen saapuneet kahdeksan ratsastajaa ampuivat vain kahteen maaliin – päätarkoituksena oli tutustua suomalaisiin hevosiin, joita seremoniassa käytettiin, sillä Yabusame-ratsastajat eivät koskaan esiinny omilla hevosillaan.

Kahdeksan suomalaisratsua valittiin tehtävään huolellisesti. Mukaan valittiin taitavia laukkaajia, jotka ovat rauhallisia eivätkä häiriinny suurista ihmismassoista. Japanilaiset esittivät vain yhden toiveen: he toivoivat, että näytöksessä olisi mukana myös suomenhevonen. Toive myös toteutui, kun näytöshevosten joukkoon valittiin tamma Mikseliina sekä kokenut kenttähevonen Köyhien Ystävä.

Samurait ohjaavat hevosia laukassa vain pohkeillaan, ja jousiammunnan lisäksi huutavat seremoniaan liittyviä huutoja kovalla äänellä. Suomalaisratsujen piti myös tottua japanilaisten käyttämiin hyvin vanhoihin satuloihin. Samurait käyttävät aitoja, noin 1300–1600-luvuilta peräisin olevia satuloita. Niiden neljä puuosaa on sidottu yhteen hamppunaruilla, satulan alla on pehmusteita ja päällä paksu nahkalaatta.

Japanin Suomen suurlähettiläs Kenji Shimoda nähtiin Pohtiolammella varsin hyväntuulisena.

Pohtiolammella harjoituksia seurasi myös Japanin Suomen suurlähettiläs Kenji Shimoda.

– Tervetuloa. Toivottavasti nautitte näkemästänne. Oli mukava tulla Kangasalle, varsinkin kun sää on näin kaunis, suurlähettiläs hauskuutti paikalle saapunutta runsaslukuista yleisöä – tapahtuma näet vietiin läpi koleassa 9-asteisessa, tihkusateisessa säässä.

Kaukana viihteestä, lähellä uskontoa

Yabusame ei ole viihdettä, vaan perinteinen ja henkisiä ulottuvuuksia sisältävä seremonia. Taidonnäytteiden tarkoitus on kunnioittaa jumalia. Seremonian seurauksena sekä ratsastavat samurait että seremoniaa seuraava yleisö palkitaan hyvällä onnella ja menestyksellä.

Jo harjoitukset Pohtiolammella olivat vaikuttavat, vaikka samurait vielä esimerkiksi harjoittelivat ilman perinteisiä samuraiasujaan. Yleisö seurasi tarkasti, kun ratsastajat kiisivät 300-metristä rataa eteenpäin.

– On kunnia saada tällainen tapahtuma Kangasalle, Kangasalan kunnanjohtaja Oskari Auvinen lausui.

Ryhmä harjoitteli Pohtiolammella toistamiseen perjantaina. Kangasalan harjoitusnäytöksiin osallistunut ryhmä oli osa Suomeen saapunutta 120 hengen joukkoa, joka esiintyi Spirit of Samurai 2014 Helsinki -tapahtumassa viikonloppuna.

Sekä Kangasalan että Helsingin Spirit of Samurai -tapahtumien tuottajana toimi kangasalalainen Heikki Mäenpää. Tapahtumat olivat osa Suomen ja Japanin kulttuurivaihtoa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?