Tv-sarja

Pintaa syvemmältä -sarjan kuvaukset pistivät pälkäneläiset liikkeelle

Pälkäneen S-marketin pihalla kuhisee. Vaikea sanoa, kumpi houkutteli ihmiset paikalle, auringon paahtava lämpö vaiko Ylen uuden kuusiosaisen tv-sarjan kuvaukset. Tänään on kolmas päivä, kun sarjaa kuvataan Pälkäneellä.

Pintaa syvemmältä on ensi vuonna televisiossa esitettävä sarja, jossa nainen huomaa mökkijärvensä saastuneen läheisen turvetehtaan vuoksi. Sarjan ohjaa Pirunpellosta ja Mooseksen perinnöstä tuttu Jukka Mäkinen. Sarja on herättänyt jo kohua turvetuotannon kritisoinnista.

Tapahtumapaikkana on kuvitteellinen Kessinkosken kylä, joka kummasti näyttää Pälkäneeltä.

Kaikki tarvittava on lähekkäin

Sarjan visuaalisuudesta vastaavat henkilöt, eli kuvaaja, ohjaaja, lavastaja ja järjestäjä valitsivat Pälkäneen kuvauspaikaksi, kertoo sarjan tuottaja Anna-Maija Halonen.

Sarjaa kuvataan myös Pinsiössä, Tampereella ja Helsingissä. Halonen kertoo, ettei sarjassa kuvauspaikoista ole olemassa kuin Helsinki. Esimerkiksi Tampereen tunnistettavuus näsinneuloineen on häivytetty ja kuvaukset on hoidettu sisätiloissa.

Kuvausryhmän tarkoituksena oli löytää Tampereen läheltä sopiva kuvauspaikka. Pälkäneeseen päädyttiin sen kompaktin kirkonkylän ansiosta.

Tässä on todella lähellä kaikki mitä tarvitsemme, eli kauppa, apteekki ja kirjasto. Yksi tärkeä tekijä oli kirkon näkyvyys. Kirkon torni näkyy kuvauksissa hyvin ja luo hienoa kylämäisyyttä, hymyilee Halonen.  Pälkäneellä on kaunis, kumpuileva ja vehreä kylänraitti. Koska Kessinkoskea ei oikeasti ole olemassa, oli meidän löydettävä mahdollisimman hyvin mielikuviamme vastaava ympäristö.

Avustajalla täytyy olla aikaa

S-marketin pihaan on järjestetty toritapahtuma, jossa haitari soi ja turvetuotantoa vastustetaan. Halonen kertoo, että paikallisien avustajien löytäminen ei ollut vaikeaa. Monet tahot ovat auttaneet kuvausryhmää rekrytoinnissa.

Esimerkiksi pälkäneläisten Visa Suonmaan, 13, Valtteri Eerolan, 14, ja Vihtori Eerolan, 15, paikalle houkutteli Onkkaalan VPK. 

Visa Suonmaa, sekä Valtteri ja Vihtori Eerola olivat hyväntuulisina kuvauksissa.

Pojat odottelevat parkkipaikan kivetyksellä istuskellen, että heille näytetään paikkansa kuvauksissa. He kertovat, etteivät tietäneet tehtävästään etukäteen paljoakaan.

Molemmat Eerolat ovat koulussaan osallistuneet ilmaisutaidon kursseille. He kertovat, ettei mukaan lähtemistä tarvinnut kauaa pohtia. Valtteri Eerola oli kylläkin luopumassa leikistä kuullessaan homman kestävän kolme tuntia.

Kaikkia poikia kiinnostaa näytteleminen. Erityisesti Vihtori Eerola on innoissaan tv-sarjassa avustamisesta.

     Haluan kokemusta alalta. Minua kiinnostaa näyttelijän työ ja olen ollutkin Yle TV2:lla tet-harjoittelussa. Aiemmin olen avustanut myös Uusi päivä –sarjan kuvauksissa ja Boforissa.

Myös Heidi Kiiltomäki, 46, on tullut avustajaksi. Hän on ensimmäistä kertaa mukana sarjan kuvauksissa, eikä omista näyttelykokemusta edes klassisena kivenä tai puuna koulun kevätjuhlissa. 

Täällähän ne sanoo, miten pitää olla ja missä seistä. Todella yksinkertaista, Kiiltomäki nauraa. Olen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja ja meille tuli yhdistyksen sähköpostiin tästä viesti. Mietin, että miksen voisi antaa ajastani. Avustajien hankkiminen kun voi olla vaikeaa.

Kiiltomäen kanssa kuvauksissa on myös viisitoistavuotias Sofia Tainto. Kuten kuvauksiin osallistuvat ikäisensä pojat, myös Tainto on kiinnostunut näyttelemisestä ja harrastaa teatteria.

Katsoessaan avustajia, huomaa, että jokaisesta ikäluokasta on tullut edustajia. On aikuisia, naisia, miehiä ja lapsia kymmenenvuoden molemmin puolin. Avustajista on saatu uskottava kyläyhteisö aikaiseksi.

Täällä on älyttömän hyvä porukka! suitsuttaa puolestaan Halonen pälkäneläisiä.

Kuvauspaikalla hääritään kameroiden ja harmaiden karvapäällysteisten mikkien kanssa. Kuvaaja nostetaan nosturilla yläilmoihin ja joku huutaa ”Hiljaisuus!”. Nyt kuvataan.

Avustajista sarjan kuvaukset voivat vaikuttaa hidastempoisilta, sillä yhtä pientä kohtausta saatetaan kuvata useaan otteeseen. Vaikka avustajat eivät olekaan pääosassa, vaaditaan heiltä pitkäjänteisyyttä ja kestäviä hermoja.

Sää suosii sarjan tekijöitä, nimittäin näiden kolmen tunnin ajan sää pysyy hyvänä. Ukkosen mahdollisuus painostaa niskassa, mutta jyrähtelyt ja ripsivä sade alkavat kohteliaasti vasta kolmen jälkeen, kun kamerat on pakattu laukkuihin ja Ylen pakettiautot ovat lähteneet S-marketin pihasta.

Valkokankaalla piilossa

Parisen vuotta sitten, sain ystäväni kanssa idean: lähistöllä kuvattiin elokuvaa ja kuvauksiin kaivattiin avustajia. Monta vuotta teatteria harrastaneina tietenkin olimme jo nelinkontin kirmaamassa auttamaan.  Se olisi meidän hetkemme parrasvaloissa.

Paikalle mentiin aikaisin aamulla ja takaisin kotiin vasta illalla. Kesäpäivä kerkesi kääntyä kylmäksi illaksi, eikä minua naurattanut, kun kaverini sijoitettiin elokuvassa toiselle puolelle kuvauksia.

Nopeasti kuvauksissa kuitenkin tutustui toisiin. Oli huvittavaa keskustella naisen kanssa, jolla oli 70-lukulaisittain sivuille käännetyt kiharat ja leveälahkeiset farkut. Miltä hän oikeasti arkielämässä näyttäisi? Tuskin samalta. En itsekään näyttänyt itseltäni siniluomisten silmieni kanssa, mutta onneksi kuvauksissa ei ehtinyt tuijotella peiliin.

Pintaa syvemmältä -kuvauksissa onneksi ei mennyt koko päivää. Kuvauksiin tarvitut kolme tuntia voi lahjoittaa ilomielin suomalaiselle draamalle.

Kun elokuva vuotta myöhemmin tuli teattereihin, minulle iski ahdistus: en halunnut nähdä itseäni valkokankaalla. Kaverini uskaltautui elokuviin siskonsa kanssa ja heidän odotuksensa lunastettiin: ystäväni näkyi valkokankaalla tunnistettavasti. Naurun räkätykset olivat taattu.

Huokaisin helpotuksesta, sillä minua elokuvasta ei tunnistanut kukaan.

Minua, ystävääni ja haastattelemiani pälkäneläisiä nuoria yhdistää innostus näyttelijäntyöhön. Avustajan pesti sopiikin niille, joita elokuvien ja sarjojen tekeminen kiinnostaa, mutta jotka eivät viihdy kameran keskipisteenä.

Sillä mitä tehdään pelkillä pääosanäyttelijöillä ilman väkijoukkoja? Ei mitään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?